Sims 2 Autiosaari

Virtuaalielämää paratiisisaarella

The Sims -pelisarja erkani aikanaan tietokonepelaajien keskuudessa suosituksi tulleista Sim City -kaupunkisimulaattoreista, joissa pyrittiin hallinnoimaan ja kehittämään kokonaista kaupunkia. The Sims -pelit siirsivät elämän simuloinnin henkilökohtaisemmalle tasolle, ja geneerisen kaupunkiväestön sijasta pelaaja saa ohjattavakseen virtuaalisia yksilöitä. The Sims -peleissä tarkoituksena on huolehtia yhden tai useamman samaan perhekuntaan kuuluvan hahmon tarpeiden tyydyttämisestä. Pelisarjan uusin tulokas, Sims 2 Autiosaari, vie virtuaaliasukkaat televisiossa suosituiksi tulleiden Robinson Crusoen modernien vastineiden, Lostin ja Selviytyjien, maailmaan. Pohjimmiltaan pelaaminen on edelleen aiemmista tuttuun tyyliin Sims-peleistä oman Sim-hahmon hyvinvoinnista huolehtimista. Ensiarvoisen tärkeää on huolehtia riittävän ravinnon ja yöunen saannista, mutta pelin edetessä myös viihtyvyyttä ja seurallisuutta lisäävien tekijöiden merkitys korostuu.

Uudenlaiseen ympäristöön sijoittuva Sims 2 Autiosaari poikkeaa piristävästi hieman liian paljon toisiaan muistuttavien Sims-pelien jatko-osien ja laajennusten massasta. Pelaaja voi luoda jopa kuuden simin porukan, joka päätyy pelin alussa autiolle saarelle jouduttuaan purjehdusonnettomuuteen. Hahmoille voi niitä luodessaan valita ulkonäön ja vaatetuksen ohella myös luonteen ja ammatin, jonka määrittelemä taitotaso vaikuttaa simin selviytymismahdollisuuksiin autiolla saarella erityisesti pelin alkuvaiheessa. Alussa käytössä on vain yksi sim, kun hahmot onnettomuuden jälkimainingeissa ovat ajautuneet erilleen. Pelin edetessä pelaaja löytää ennen pitkää kaikki kehittämänsä simit. Sitä odotellessakaan ei tarvitse kärsiä yksinäisyydestä, sillä saarella asuvat apinat ovat halukkaita juttelu- ja halikavereiksi.

Tutkimusmatkailua ja keräilytaloutta

Autio saari ympäristönä tuo mukanaan uusia haasteita. Koska lähistöllä ei ole supermarketteja, kaikki tarpeellinen on kerättävä metsästä. Tavaran kerääminen on aloitettava heti kun sim-hahmo toipuu haaksirikon aiheuttamasta fyysisestä ja psyykkisestä väsymyksestä. Alussa pelaajalla on mukanaan makuupatja nukkumista varten ja vessapaperirulla tarpeilla käymistä varten. Rannalta löytyy riittävästi ravintoa pahimman nälän poissa pitämiseen. Yhtenä kiireisimmistä tehtävistä lienee rakentaa katos tai maja suojaamaan trooppisilta sateilta ja myrskyiltä. Vähintään yhtä tärkeä väline on työpöytä, jota tarvitaan esimerkiksi työkalujen ja vaatteiden tekemisessä. Rakennustarvikkeita ei löydy kapealta rantakaistaleelta, joten on lähdettävä syvemmälle viidakon syövereihin tutkimaan ympäristöä ja etsimään niitä. Apinoita kannattaa myös lahjoa banaaneilla, sillä juttuseuran ohella ne voivat olla myös hyödyllisiä apureita, jotka tuovat viidakosta yhtä sun toista tarpeellista tavaraa.

Saarten tutkiskelun sijaan haasteeksi muodostuu on kaikkien raaka-aineiden löytäminen. Varsinkin kasvillisuutta saarilla on lukemattomia erilaisia lajeja, joiden tunnistamisessa kuluu hetki jos toinenkin. Simeillä on varsin omaperäinen tapa tunnistaa uusia kasveja: kaikkea pitää maistaa. Onneksi myrkyllisetkään kasvit eivät koidu kohtaloksi, vaan lyhyen oksennustuokion jälkeen simit ovat valmiita jatkamaan matkaa aivan kuin mitään erikoista ei olisi tapahtunut. Kasvillisuuden keräämisen ohella saarella on mahdollista myös metsästää ja kalastaa sekä kerätä muun muassa kiviä, savea ja muita luonnontuotteita.

Saarta tutkiessa löytyvät mystiset esineet vihjailevat, ettei se sijaitsekaan niin syrjässä sivistyneestä maailmasta kuin ensisilmäyksen perusteella voisi olettaa. Haaksirikkoutuneet alukset ja pudonneet lentokoneet paljastavat monien ihmisten vierailleen saarilla aiemmin. Ympäri saaria löytyvät esineet paljastavat vähän kerrallaan historiaa, joka yksityiskohtineen tuo peliin kaivattua lisäsäpinää rutiininomaiseksi muuttuvan resurssien keräämisen keskelle. Selviytymisvinkkejä ja tarinoita kertovien päiväkirjan palasten ohella tehtävänä on kerätä hieroglyfin ja aarrekartan kappaleita.

Valinnan vapautta ja rutiinitehtävien kahleita

Suurimpana valinnan aiheena on haluttu pelistrategia: onko pyrkimyksenä päästä saarelta takaisin sivistyksen pariin, vai tyytyäkö osaansa ja tehdä olonsa mahdollisimman viihtyisäksi omassa paratiisissaan. Mahdollista pelastusta odotellessa pelaajalla on rutiininomaisten arkiaskareiden keskellä valta päättää tekemisistään. Vaikka osa alueesta onkin käytettävissä ainoastaan resurssien tuotantoon, löytyy jokaiselta saarelta useita asunnon rakentamiseen soveltuvia vaihtoehtoisia alueita. Näistä voi vapaasti valita mieleisimmän tai rakentaa vaikka jokaiselle rannalle sadesuojan pidemmillä tutkimusmatkoilla tapahtuvia yöpymisiä silmällä pitäen. Kerättyään riittävästi resursseja ja rakennettuaan asianmukaiset lautat ja veneet sim voi myös matkustaa vapaasti saarien välillä. Seurueeseen kuuluvat jo löydetyt simit ja tutut apinat seuraavat mystisellä tavalla perässä, vaikka samalle lautalle niitä ei saakaan astumaan.

Vaikka periaatteessa pelaaja saakin päättää tekemisistään, suuri osa ajasta kuluu metsän antimia keräten. Pienimmänkin majan rakentamiseen tarvitaan runsaasti materiaalia suurimmista luksuslukaaleista puhumattakaan. Materiaalia tarvitaan erilaisten elämää helpottavien työkalujen rakentamiseen. Ajan mittaan viidakossa kulkiessa vaatteet kuluvat ja rikkoontuvat, joten uusia asusteita on valmistettava metsän antimia hyväksi käyttäen. Myös lukuisat ruoan valmistuksessa tarvittavat sekä muun muassa viihtyvyyteen, musikaalisuuden nälkään ja moniin muihin tarpeisiin auttavat varusteet vaativat omat materiaalinsa. Pelin edetessä simeille paljastuu sekä uusia tarpeita että menetelmiä niiden tyydyttämiseksi. Nämä kaikki luonnollisesti vaativat uusia materiaaleja ja lisää jo entuudestaan tuttuja luonnon antimia.

Tarkkakatseista odottelua

Sims 2 Autiosaari on hitaasti etenevä peli, jossa ei pahempaa kiirettä synny missään vaiheessa. Verkkaista rytmiä korostavat suhteettoman pitkät latausajat saarten eri osien välillä. Myös pelin valikot ovat erityisen monikerroksisia ja hitaasti latautuvia, joten yksinkertaisimpienkin tehtävien suorittaminen vaatii usein aimo annoksen kärsivällisyyttä. Peli saattaa jäädä hidastelemaan tai jumittua hetkeksi myös satunnaisesti missä päin saarta tahansa. Myöskään pelin alkeellinen grafiikka ei aiheuta suurempia riemun kiljahduksia. Kauempaa katseltaessa saari näyttää minimaalisista detaljeista huolimatta lämpimältä vehreine kasvustoineen ja houkuttelevine hiekkarantoineen. Lähempää tarkasteltuna sen enempää kasvusto kuin maaperäkään ei ole niin vehreää kuin kauempaa katsoen voisi olettaa. Muutoin visuaalinen anti tekee tehtävänsä, mutta lukemattomien kasvilajien tunnistaminen ulkonäön perusteella on usein miltei mahdotonta. Usein joutuu menemään aiemmin tunnistettujenkin kasvien viereen, jolloin vasta pelin kertoessa kasvin nimen paljastuu, mistä kasvista on kysymys. Äänimaailma toimii visuaalista ilmettä paremmin, ja pelin musiikki onkin pääasiassa uutta, trooppiselle saarelle soveltuvaa jammailua.

Peliä aloittaessa kannattaa kiinnittää huomiota luomiinsa simeihin, sillä peli antaa luoda ainoastaan yhden tallennuksen. Uuden sim-ryhmän luominen tuhoaa samalla muistikortilla olevan aiemman tallennuksen, joten useammalla vaihtoehtoiselle sim-kokoonpanolla pelaaminen edellyttää useampaa muistikorttia. Aiemmin koemielessä luotuja sim-hahmoja ei voi hyödyntää, mikäli haluaa myöhemmässä vaiheessa aloittaa peliä uudestaan suuremman haaksirikkoutuneen hahmon kanssa.

Autiosaari tarjoaa piristävää vaihtelua Sims-pelisarjaan vieden elämäsimulaatiopelit uuteen ympäristöön uusine haasteineen ja kehyskertomuksineen. Tavaroiden keräily voi ajoittain tuntua hieman itseääntoistavalta toiminnalta. Tarjolla on kuitenkin jatkuvasti suhteellisen helposti toteutettavia tehtäviä sekä muutamia pidemmän aikavälin haasteita. Jotkin tehtävät vaativat similtä erityistaitoja, jotka kehittyvät normaaleja askareita tehdessä. Ruoanhankintareissun jälkeen ei ole tarvetta käydä punttisalilla lihasvoimaa kasvattaakseen. Kokonaisuudessaan Autiosaari tarjoaa kiehtovaa tekemistä saaren kasvuston tutkimisen ja simien hyvinvoinnista huolehtimisen muodossa. Verrattuna pelin muilla alustoilla julkaistuihin versioihin, Playstation 2 -version etuna on suomenkielinen käyttöliittymä, jonka ansiosta etenkin nuoremmat pelaajat pääsevät helpommin mukaan runsaasti erilaisia kasvilajeja sisältävän pelin salaisuuksiin. Valitettavasti tekniset ongelmat, pitkät latausajat ja satunnaiset jumittumiset vähentävät hieman pelin nautittavuutta.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi