The Sims 3

Kolmatta The Simsiä Nintendo DS:lle mainostetaan ensimmäisenä täysveroisena Sims-sarjan pelinä käsikonsolille. Tällä kertaa luomiensa hahmojen eloa voikin ohjailla varsin vapaasti. Aiempia DS-Simsejä on moitittu niiden lineaarisesta pelitavasta. The Sims 3 korjaa tämän puutteen melko mallikkaasti.

Kahvilähetin uraputki

Alussa pelaaja voi valita joko oman Simin muokkaukseen tarkoitetun Create-A-Sim -tilan tai Household-tilan, jossa Simit on puolestaan luotu valmiiksi. Sim-hahmolle voidaan määritellä muun muassa ulkonäkö, vaatteet, sukupuoli, persoonallisuus sekä toive elämän pituudesta. Kun oma hahmo on valmis, päästään rakentamaan taloa nukkumalähiöstä varatulle tyhjälle paikalle. Kodin sisustamiseen löytyy mukavasti ominaisuuksia ja vaihtoehtoja aina tapeteista ja lattiamateriaaleista mitä erilaisimpiin kylpyammeisiin ja valaisimiin. 

Seinien pystyttämisen jälkeen on aika tutustua rantakaupunkiin. Hahmo pääsee tienaamaan rahaa kahvilähettinä, ennen tulevia ylennyksiä. Töiden ohella Sim-hahmon täytyy pitää huolta sosiaalisesta elämästään, ettei masennus pääse yllättämään. Fyysistä terveyttä hoidetaan perusasioilla: syömällä, käymällä vessassa ja nukkumalla. Välillä selkä kipeytyy, mutta kaupungista löytyvät myös lääkäri ja hieromalaitos.'

Simin tutustuttaminen kaupungin muihin asukkeihin on helppoa ja naimisiinpääsy onnistuu rukkasten saamisenkin jälkeen sulavasti. Kumppania viriteltäessä kannattaa pitää huolta hahmon ravinnon ja unen määrästä, ettei raukka pyörry vaikkapa kesken jouhevasti kulkevan flirttailun.

Supervoimat avuksi

DS-versiossa ovat mukana myös tehokkaimmista isoveljistään tutut Karma-voimat, joilla toisille simeille voi aiheuttaa monenlaatuista harmia. Voimilla mahdollisestaan pelattavalle hahmolle puolestaan vaikkapa pikakaunistuksen ja jättipotin kaltaisia mukavuuksia. Karma-voimia kerätään toteuttamalla simin toiveita. Rahaa ja nopeampaa uraputkea lupaavat tilaisuudet ("opportunities") puolestaan suoritetaan aikarajan puitteissa. Toiveet ja tilaisuudet voidaan halutessaan sivuuttaa, mutta tällöin hahmon kehittyminen hidastuu.

Ohjauksen pikkuviat harmittavat muuten jouhevassa pelissä. Erityisesti seinien pystyttäminen on harmittavan kankeaa ja jopa vaikeaa yleensä niin tarkalla kosketuskynällä. Onneksi epätarkkuudet eivät ole läsnä joka tilanteessa. Yleisesti ottaen stylus-kynä soveltuu ohjaamiseen kohtuullisen näppärästi. Zoomaus on mukava ja toimiva ominaisuus. Kaupungin eloa voi seurata vierestä tai halutessaan lintuperspektiivistä.

Äänimaailmaan kuuluu olennaisena osana simien perinteinen siansaksa, joka ärsyttää ainakin tätä kirjoittajaa suunnattomasti. Graafiselta olemukseltaan peli ei todellakaan tavoittele DS:n kauneimman tuotoksen kruunua. Tämä ei kuitenkaan mainittavasti vähennä kolmannen Simsin arvoa.

Käsikonsolin edut

Hienoisen alkukankeuden jälkeen Nintendo DS tuntuu luonnolliselta alustalta Simsien kaltaisille simulaatiopeleille. Jonkin verran ominaisuuksia onkin jouduttu karsimaan, verrattuna kotikonsoli- ja tietokoneversioihin. Tämä kompensoituu käsikonsolin luontaisella vahvuudella – mikäs sen mukavampaa kuin tsekata oman hahmon elämäntilannetta vaikkapa lyhyellä bussimatkalla.

Tietokoneilla ja kotikonsoleilla The Simsiä pelanneet saattavat pettyä rajoitetumpiin mahdollisuuksiin. Muille DS:n The Sims 3 voi olla vähintäänkin kokeilemisen arvoinen, jos luojan leikkiminen vähänkään kiehtoo.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi