Sinisen siilin paluu

Alun perin Sonic luotiin Sonic the Hedgehog pelin maskotiksi. Sen tarkoituksena oli kilpailla Nintendon luoman Marion kanssa. Nyt vuosia myöhemmin hahmo on noussut yhdeksi suosituimmaksi tasohyppelysankariksi. Sininen siili on tunnetuin ja nopein virtuaalinen nisäkäs koko maailmassa.

Sonic Boom Fire & Ice kertoo tarinaa Sonicista ja hänen ystävistään, joiden tehtävänä on jälleen pysäyttää superrobottien keksijä Dr. Eggman. Pahis on luonut aineen, jolla tehdä roboteista nopeampia kuin Sonic. Tohtorin luomukset aiheuttavat saarille jätekertymiä, jotka luovat tuli- ja jääpeitteitä.

Sinisen siilin mukana temmeltävät Tails, Knuckles, Amy ja Sticks. Jokaisella seikkailijalla on oma kykynsä, joita vaihdellaan tarinan edetessä. Amy pystyy käyttämään isoa nuijaa, joka laittaa maan tasalle isoimmatkin kivilohkareet. Tails voi lentää pienempiä matkoja. Tasoissa liikkuminen vaatii hahmojen vaihtamista. Sankarin valitseminen onnistuu 3DS:n alaruudun kuvakkeita painamalla.

Jää ja tuli ovat näkyviä elementtejä kentissä. Ainekseen reagoidaan vaihtamalla raaka-ainetta konsolin olkanäppäimien avulla. Välillä elementin vaihdos tulee niin nopeasti, että ainoa vaihtoehto on äkkikuolema. Tasoihin sijoitetut kiihdytyskohdat kuljettavat hahmoa niin vauhdikkaasti, että reagointiin jää hetkittäin todella vähän aikaa. Tuli ja jää tuovat kivaa vaihtelua temmeltämiseen, mutta ne jäävät lopulta turhiksi päälleliimatuiksi kikkareiksi. Elementtien lisäys ja toteutus on jäänyt puolitiehen, eikä niiden käyttö ole aina tarpeellista.

Sairaan nopea ja värikäs

Sonic Boom Fire & Ice mahdollistaa erilaisia pelaustapoja. Päätettäväksi jää, suorittaako annetut tehtävät orjallisesti säilyttäen kaikki kerätyt esineet vai yrittääkö tasoista selvitä mahdollisimman nopeasti. Eri läpäisytavat antavat seikkailuun mukavia vivahteita tehden kenttien tahkoamisesta mukavaa.

Sekavat ja sokkeloiset kentät häiritsevät etenemistä siinä määrin, että aina ei tiedä onko kaikki nurkat tutkittu.

Vaikka pelaaminen maistuu ja kontrollit liikuttavat hahmoja sulavasti kohti pomotaisteluja, käy temmeltäminen nopeasti jäätäväksi. Kuuden maailman tahkoaminen toistaa itseään hyvin nopeasti, joten puinen maku änkeää suuhun hyvin nopeasti. Sekavat ja sokkeloiset kentät häiritsevät etenemistä siinä määrin, että aina ei tiedä onko kaikki nurkat tutkittu. Sankarit puikkelehtivat pitkin alueita, ja mukana oleva karttakaan ei anna tarpeellista apua. Tuntuu ettei kehittäjä Sanzaru Games ole osannut yhdistää sujuvaa tasoloikintaa, tehtävänratkontaa ja kenttäsuunnittelua. Ainoan kunniamaininnan saa tasohyppely, joka loistaa nerokkuudellaan ja useilla erilaisilla tarvikkeilla sekä mukautuvuudellaan.

Vaikka muu toteutus on jäänyt keskinkertaiseksi, on grafiikassa ja äänisuunnittelussa kehumisen varaa. Väritön ja tylsä ovat kaukana teoksen ratkiriemukkaasta ja väririkkaasta olemusta. Tehtävien väliin sijoitetut videot tarjoavat mukavaa dialogia ja elokuvamaista rytmistystä. Useimmiten Nintendon peleissä keskustelut hoidetaan vuoropuheluilla, joiden välissä pelaajan on painettava A-näppäintä. Boom Fire & Ice antaa tilaisuuden keskittyä kokonaisvaltaisesti tarinan rullaamiseen ilman turhia nappikikkailuja.

Sonicin mehuhetki päättyi ikävästi

Alun perin tuotoksen piti ilmestyä jo vuonna 2015. Tekijät kuitenkin päättivät jättää pelin kehitykseen keskeneräisyyden vuoksi ja julkaisua lykättiin vuodella. Hiominen ei välttämättä tuottanut haluttua tulosta, ja Sonicin 25-vuotisjuhlan kunniaksi ilmestynyt uusi Sonic ei täytä kaikkia toiveita.

Fire & Ice ei tee kunniaa sarjalle vaan aiheuttaa pahaa myötähäpeää. On erittäin hankala keksiä positiivista sanottavaa, vaikka toisaalta perusasiat toimivat. Tarina on vain tylsä, hieman mauton ja hajuton. Kyseessä on kerran läpi juostava seikkailu, josta ei juuri jää lapsille kerrottavaa. Vuoden lopussa muistellessa parhaita Nintendo 3DS:n pelejä jää sinisen siilin uutukainen todella kauas kärkisijoista. Harmi, sillä Sonic on hieno hahmo, joka ansaitsee kunniaa ja hyviä seikkailuja temmellettäväksi. Sonic Boom Fire & Ice ei vain ollut sellainen. Studion uumenista valmistui tekele, joka jää ihan kivaksi kokonaisuudeksi ilman sen suurempia hehkutuksen aiheita.

Kommentit

Taisi Sonicin tasohyppely-suosio kuolla vuosituhannen vaihteessa, niin paskoja sen jälkeen on pelit ainakin arvosteluiden perusteella olleet.

Sitten toki Marion sidekickinä Nintendon Olympia-peleissä ja ilmeisesti joku animaatio-sarja on nyt pyörinyt, mutta kauas on juurilta eksytty.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi