Smarty Pants: Trivia Fun For Everyone

Wiille on julkaistu viimeisen kahden vuoden aikana jos jonkinlaista peliä, jotka on suunnattu laajemmille, tavanomaisia pelejä vierastavalle ihmisryhmälle. Laatu kyseisillä teoksilla on vaihdellut täydellisestä tauhkasta laadukkaaseen ajanvietteeseen. Yksi genre on kuitenkin jäänyt lähes kokonaan paitsioon, ja se on perinteinen visailupeli. Electronic Artsin julkaisema ja Planet Moonin kehittämä Smarty Pants saapuu paikkaamaan Buzzin kokoista aukkoa pelikirjastossa. Se on varsin laadukas paketti yhtä karmaisevaa ongelmaa lukuun ottamatta.

Visailua monella tavalla

Pelimuotoja on pakattu mukaan kolme erilaista: yksinpeli, korkeintaan kolmea kaveria vastaan kisailu ja Family Mode. Viimeksi mainittu on yhteistyötila kelloa vastaan. Visailla voi monta ihmistä yhdellä Wiimotella, taikka siten että jokaisella on oma kapula käytössä. Kysymyksiä on 20 000 kappaletta, joten ne eivät ihan heti rupea itseänsä toistamaan. Koko teos on englanninkielinen, ja ikävä kyllä se on aika hankalaselkoista tekstiä.

Perusidea visailuissa on vastata kysymykseen oikein mahdollisimman nopeasti. Aika kuluu vikkelästi, mutta sitä voi yrittää ostaa lisää taustalla pyörivien minipelien avulla. Juontaja antaa Wiimoten kaiuttimen välityksellä ohjeita mitä muut pelaajat tekevät sillä aikaa, kun vuorossa oleva henkilö ihmettelee oikeaa vastausta. Liikkeet vaihtelevat useasti ja liikkeentunnistus toimii teknisessä mielessä hyvin. Tuki Mii-hahmoille on sisällytetty peliin, mikä on aina plussaa. Vaikeustasoa hiukan kohdennetaan sen mukaan minkä ikäiseksi Mii-hahmo on asetuksista valittu. Periaatteessa nuoremmille hahmoille tulee helpompia kysymyksiä kuin vanhemmille. Kysymyskategorioita on melkoisen monta ja ne valitaan kierrosten välissä joko onnenpyörällä tai jonkun pelaajan toimesta.

Audiovisuaalinen anti on selkeää ja simppeliä. Vaikuttavan näköiset grafiikat eivät ole tämän genren myyntivaltteja, joten ulkonäkö on enemmän tai vähemmän sivuseikka. Valikot on tehty niin yksinkertaiseksi, että humalainenkin osaa niitä käyttää. Äänimaailma ei ole liian ärsyttävä. Kaikin puolin tarkoituksenmukaista toimintaa tällä osa-alueella.

Oletko fiksumpi kuin brittiläinen tenava?

Pelin suurin ongelma on lokalisaation täydellinen puuttuminen. Sekava englantikaan ei häiritse niin paljoa kuin kysymykset, jotka on suoraan suunnattu brittiläisille. Suomalainen ei tunne paikallisten kuuluisuuksien elämää tahi muuta nippelitietoa, jota sikäläiset junnutkin tietävät. Pelaamiselta tipahtaa mielekkyys pois, kun koko porukka on aivan kuutamolla kysymysten kanssa.

Kukaan ei halua ostaa vokaalia

Smarty Pants: Trivia Fun for Everyone on kieltämättä pettymys. Runko on toimiva ja mukavan monipuolinen kaikkine minipeleineen, mutta sisältö kaataa koko paketin. Huhujen mukaan tämä olisi ollut EA:n lokalisaatio-listalla, mutta jostain kumman syystä se jäi tekemättä. Harmi sinänsä, sillä tämä peli olisi suoraan sanoen vaatinut yleismaallisempia kysymyksiä ja suomenkielistä toteutusta. Kuvaavaa on, että kolme yli 25 -vuotiasta koulutettua ihmistä ei osannut vastata kysymyksiin oikein tarpeeksi nopeasti, joten kuinka heikommin englantia osaavat lapset parempaan pystyisivät? Toisaalta sekin on mahdollista että Suomen koulujärjestelmä on yksinkertaisesti niin heikkotasoinen, ettei suomalaiset pärjää tällaisessa visailussa, mikä olisi sekä henkilökohtainen että yhteiskunnallinen tappio. Loppukaneettina mainittakoon että lokalisaatiolla olisi napsahtanut yksi lisäpinna. Peliä ei kuitenkaan voi tuomita täysin tauhkaksi pelkästään oman rajoittuneisuutensa takia, sillä illanistujaisissa olisi Smarty Pants voinut hyvinkin olla loistavaa viihdettä.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi