Sonic & All-Stars Racing Transformed Limited Edition

Uusimmassa pelissään Segan maskottisiili vaihtaa juoksulenkit kilpa-autoiluun. Kyseessä ei ole varman päälle vedetty Mario Kart -klooni, vaan lukuisten Sega-hahmojen tähdittämä ajopeli kurvaa kisapaikalle täynnä uusia ideoita.

Sonic-setä, radan rakenne on muuttunut

Maltillisen mikroautoilun sijaan Sonic & All-Stars Racing Transformedissa kaahaillaan huimaa vauhtia toinen toistaan erikoisemmilla kulkupeleillä. Edes tien päättyminen ei hidasta menoa, sillä tietyillä rataosuuksilla ajokit voivat muuttua veneiksi tai lentohärveleiksi. Ajotuntuma on luonnollisesti täysin erilainen maalla, merellä ja ilmassa.

Myös osa radoista muuttaa muotoaan kesken kisan. Viimeinen kierros saatetaan lentää räjähdysten keskellä maan jo romahdettua renkaiden alta. Visuaalinen ilotulitus on näyttävää, vaikka lähemmin tarkasteltuna grafiikka onkin melko simppeliä. Pääasia kuitenkin on, että peli pyörii sulavasti tiukoissakin tilanteissa.

Kisat rakentuvat pitkälti driftailun, turbojen ja aseiden varaan. Lisäboostia saa pitkien sivuluisujen lisäksi muun muassa hyppyjen aikana tehdyistä volteista. Ammusarsenaali kattaa genren peruskauran lisäksi omaperäisempiäkin ilmestyksiä, kuten ohjauksen sekoittavan pyörremyrskyn. Kisailun erikoisuuksien opetteluun menee aikansa, joten kaveriporukan illanvietoissa aloittelijat eivät pysy vauhdissa mukana.

Himmeiden tähtien kokoontumisajot

Sonic & All-Stars Racing Transformedin kisaajina nähdään reilu parikymmentä veijaria Segan hahmokavalkadista. Entisen pelijätin suuruuden päivät ovat pitkälti takana päin, mikä näkyy myös kuskivalikoimassa. Sonic-hahmoja lukuunottamatta lähes kaikkien muiden pelisarjat ovat viettäneet lähivuodet hiljaiseloa.

Kuskien koslat eroavat ominaisuuksiltaan. Esimerkiksi Sonic on nopea, mutta rauhallisemmin puksuttava Samba de Amigo ohjautuu paremmin. Kokemustasoja avattuaan pelaaja pääsee myös muokkaamaan ajokkien asetuksia.

Hahmojen lisäksi myös maisemat ovat tuttuja vuosien varrelta. Valitettavasti kuudentoista radan joukkoon mahtuu pari selvästi heikompaa kyhäelmää. Kehitysaikaa ei ilmeisesti riittänyt ratojen loppuun asti hiomiseen, joten joistakin kohdista löytyy raivostuttavia äkkipysäytyksiä ja muita kämäisyyksiä. Kisa on hetkessä menetetty, kun ilmalento tyssääkin huonosti sijoitettuun tunnelin kattoon. Muutenkin peliä vaivaavat lukuisat bugit, kuten välkkyvät ja katoavat grafiikat.

Etenkin vaikeimmalla vaikeustasolla ajoneuvo kannattaa valita tarkkaan, sillä eri radoissa vaaditaan eri virityksiä. After Burner -arcadelentelyn maisemissa suorat ovat pitkiä ja vauhti on valttia, mutta Burning Rangers -räiskinnästä lainatun tukikohdan jyrkissä mutkissa hyvä ohjattavuus voi estää kolaroinnin. Uuden pelin mukana tulevalla latauskoodilla voi avata yhden uuden kuskin ja radan. OutRunin rantaraittiin on panostettu muita ratoja vähemmän, eikä Metal Sonic tarjoa yllätyksiä, joten koodittomien ei tarvitse menetystään harmitella.

Yhteistyöllä kohti palkintopallia

Yksittäisten kisojen, aika-ajojen ja Grand Prix -turnausten lisäksi pelistä löytyy kattava World Tour, jossa kerättävillä tähdillä avataan uusia hahmoja ja ratoja. Normikisailun lisäksi maailmaa valloitetaan erilaisten haasteiden, kuten rengaspujottelun ja driftauskisan merkeissä. Tehtäviä voi suorittaa haluamallaan vaikeustasolla, mutta kovemmasta haasteesta palkitaan lisätähdillä. Viihdyttävään kiertueeseen saa halutessaan uppoamaan kymmeniä tunteja.

Pelin hienoimpana oivalluksena kampanjaa voi kurmottaa 2-4 pelaajan moninpelinä saman ruudun ääressä. Kimppapelaajilla on käytössä toinen, kaikille yhteinen ammuspaikka, jonka kautta aseita voi lahjoittaa kavereille. Näin hännillekin pudonnut siipimies voi ratkaista kärkikahinat pelaajien voitoksi. Aivan ilman ongelmia ei yhteistyökään suju. Vaikeimmissa haasteissa muiden pelaajien on jättäydyttävä jälkeen, sillä ahtaissa paikoissa törmäilyä on erittäin vaikea välttää. Olisi parempi, jos useimmissa maailmankiertueen tehtävissä vierustoverit näkyisivät vain haamuina.

Yhteistyön lisäksi kimppapeli onnistuu luonnollisesti myös vastakkain. Samalla ruudulla pelaajien määrä on rajoitettu neljään, mutta netissä ajetaan peräti kymmenen kuskin kilpailuja.

Perille renkaat sutien

Sonic & All-Stars Racing Transformed on virkistävän omaperäinen kaahailu. Etenkin muuttuvat radat ja kulkuneuvot piristävät kokemusta. Lopputulos jättää kuitenkin parantamisen varaa. Pahimmilta peltikolareilta vältytään, mutta vaihtelevan tasoiset radat ja muut töyssyt tiellä laskevat arvosanaa.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi