Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Sota joka lopettaisi kaikki sodat

Ruotsalaisen DICE:n Battlefield-sarja ajelehti pitkään tuuliajolla, sillä rintamalinjat tuntuivat jämähtäneen paikoilleen – asemasotaan. Trendiksi muodostunut moderni sodankäynti jatkui osasta toiseen, ja kansa alkoi kaivata uudistusta. Kehitystiimi kuuli pelaajien äänekkäät huokailut ja päätti viedä sarjan takaisin juurilleen. Valinta oli onnistunut, koska Battlefield 1 on ehkä parasta, mitä virtuaalisotarintamalle on hetkeen sattunut.

DICE:n tuorein rymistely vie ajassa rutkasti taaksepäin, ensimmäiseen maailmansotaan saakka. Taisto käytiin vuosina 1914-1918 ympäri maailmaa. Sodan piti olla ohitse muutamassa kuukaudessa mutta kestikin lopulta useita vuosia. Tanner kattoi lähes koko Euroopan, ja tykinlaukaukset kumisivat aina Aasiassa asti. Tästä on Battlefield 1:ssä kyse.

Mielenkiintoinen yksinpeli...

Perinteisesti sotaisien räiskintäpelien yksinpelikampanjat ovat olleet yhdentekeviä, mutta on ilo huomata asioiden muuttuvan toiseen suuntaan. Ensimmäiseen maailmansotaan keskittyvä kampanja toimii ikään kuin harjoittelualustana moninpelin tilanteisiin. Saappaat vaihtuvat tiuhaan tahtiin tankkikuskista eturintaman rivimiehiin, minkä ohessa opitaan taistelun alkeet.

Kampanjan maisemat vaihtelevat Intian aavikoilta Italian kukkuloille, ja samalla vaihtuu myös näkökulma. Esimerkiksi brittiläisten invaasio Saksaa vastaan kertoo sodan tankkimiesten silmin. Tarinankerronta ei ole erityisen säväyttävää mutta sitäkin viihdyttävämpää. Kampanja toimii lyhyenä historian oppituntina, johon on ujutettu paljon pieniä yksityiskohtia. Taisteluista löytyvistä koodinpätkistä käy ilmi muun muassa miten teknologian kehittyminen mullisti sodankäyntiä.

Kampanja toimii lyhyenä historian oppituntina

Parempien koneistojen ansiosta taistelun luonne muuttui entistä julmemmaksi. Se mahdollisti erilaisten tankkien käytön ja antoi avaimet ilmojen herruudelle. Näin ollen tantereella saattoi nähdä kaikkea vanhan ajan ratsuväestä ilmalaivoihin. Mahtipontiset zeppeliinit liitivät hitaasti mutta tekivät silppua piskuisista sotilaista.

...ja moninpeli

Battlefield 1 tarjoilee tuttua moninpelisodintaa netissä. Se ei ole kokenut valtavia muutoksia, ja peruspaketti on yhtä vankka kuin aikaisemmin. Tuttujen Rush- ja Conquest-moodien rinnalle on lisätty erikoinen uutuus War Pigeon. Sen pääosassa toimivat kirjekyyhkyt, joita käytettiin ilmoittamaan tykistölle vihollisen sijainti. Netissä tarkoituksena on kaapata kyyhky ja lähettää signaali taivaalle ennen vihollista. Onnistuneesta viestinnästä tiimi nappaa itselleen yhden pisteen sekä keskittää tykistötulen vihollisen olinpaikkaan. Kyyhkyhippa on mukavaa vaihtelua perinteiseen alueiden valtaukseen nähden.

Toinen mielenkiintoinen uudistus on Operations, jossa käydään läpi yksi täysimittainen sota. Taistelu etenee leiristä toiseen aivan kuten oikeassa sodankäynnissä. Mittelö ei sovi pikaisia sessioita etsiville, sillä yhden kierroksen pituus saattaa vaihdella tunnista kahteen. Operaatioissa on oikean sotimisen tuntua, ja tappio tuntuu todella karvaalta pitkän väännön jälkeen.

tappio tuntuu todella karvaalta pitkän väännön jälkeen.

Sodankäynti ei ole kuitenkaan pelkkää ruusuilla tanssimista, sillä varsinkin netissä pelatessa moottori yskii jonkin verran. Laajojen taisteluiden aikana ruudunpäivitys saattaa nikotella melkoisesti, mikä siten vaikeuttaa tähtäämistä ja liikkumista. Myös latausajat kestävät paikoitellen pitkään, sillä odotusruudun pyöriessä ehtii hyvin keittää vaikka kahvit. Lisäksi taisteluista poistuessa sessio jumiutuu ajoittain, jolloin pelin uudelleenkäynnistys on nopein keino päästä takaisin valikoihin.

Tavallisen PlayStation 4:n omistajat tuskin saavat kokemustaan jouhevammaksi päivittämättä uudempaan konsolimalliin, mutta toivottavasti palvelimien toimivuus parantuu hieman tulevaisuudessa.

Asento, lepo, asento

Yleinen nikottelu saattaa johtua DICE:n pelimoottorista, joka venytetään uutukaisessa äärimmilleen. Battlefield 1 näyttää ja kuulostaa erityisen hyvältä. Kaukaa lähestyvä tankki tuntuu todelliselta uhalta, kun tuskaiset huudot kaikuvat jylhässä vuoristomaisemassa. Lisäksi kaasu- ja tuliefektit näyttävät erittäin uskottavilta. Esimerkiksi naamari päässä juoksentelu palauttaa mieleen nopeasti armeijan kemikaalihyökkäysharjoitukset. Nassen kanssa ei pysty tähtäämään, vaan ainoastaan räiskimään lonkalta kurkku suorana huutaen.

Battlefieldin palaaminen ajassa taaksepäin oli mainio asia, sillä uutukainen tuntuu tuoreelta. Se tarjoaa intensiivistä sotaa niin kampanjansa kuin moninpelinsä puolesta, eikä tekeminen lopu kesken aivan heti. Toiminnasta voisi povailla pitkäikäistä, koska kartat ovat viihdyttäviä ja meininki autenttista. Uusia aseita avautuu ripotellen hyvin suoritetuista taisteluista sekä kokemuspisteiden karttuessa.

Vaikka repertuaarissa on nyt myös ehta yksinpelikampanja, toimii isoimpana houkutuslintuna silti moninpeli. Viihdyttävyys paranee hyvän peliseuran avulla, mutta rintamalle lähteminen satunnaisten tyyppien kanssa on ajoittain ihan mukavaa. Moderniin sotaan kyllästyneet saavat uusimmasta Battlefieldista paljon irti, sillä se vain on todella toimiva kokonaisuus. Sota ei ole pitkään aikaan ollut näin mahtavaa.

Kommentit

Eikö sotaräiskintöjen yksinpelin yhdentekevyys tullut vasta Battlefieldin mukana? SilloinKunMinäOlinNuori oli Medal Of Honorit, ekat CODit yms joissa oli vähintään yritystä.

Hyvä huomio. PS2:llahan oli muun muassa Black ja muita hauskoja julkaisuja. 

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi