Soul Reaver 2

Kain vs Raziel

Kun peliin sekoitetaan hieno tarina, vampyyreja, aikamatkailua ja ripaus mystiikkaa, tietää jokainen seikkailupelien ystävä, mistä pelisarjasta on kyse. Legacy of Kain -sarjan kolmas osa Soul Reaver 2 sijoittuu tapahtumiltaan ensimmäisen Soul Reaverin jälkeiseen aikaan. Pelaajan ohjaama Raziel jahtaa ovelaa vampyyrien esi-isää Kainia, jonka päivät hän on kostonhimoissaan päättänyt lopettaa. Siinä sivussa Raziel tekee tuttavuutta Nosgothin muinaisten rotujen kanssa sekä selvittää vampyyrien kansanmurhan taustalla olevaa juonittelua ja vehkeilyä. Edellisiin osiin tutustumattomalle pelaajalle pelimaailma saattaa aluksi tuntua oudolta, mutta pitkästä alkudemosta selviää, mistä tarinassa on kyse.

Soul Reaver 2 on piristävä poikkeus nykyisillä seikkailupelimarkkinoilla. Mukana on ideoita, joita ei hevillä muista peleistä löydy. Ehkäpä erikoisin näistä ideoista on Razielin taito liikkua fyysisen maailman ja henkimaailman välillä. Fyysisessä maailmassa Raziel hyppii ja juoksee realistisesti suurin piirtein fysiikantunnilla opittujen lakien mukaan. Henkimaailmassa Raziel voi sen sijaan esimerkiksi suorittaa hyppyjä, joista fyysisessä maailmassa ei voisi uneksiakaan. Kalteriovien läpi kävelykään ei henkimaailmassa tuota suurempia ongelmia. Henkimaailmaan pääsee erityisistä portaaleista ja elinvoiman loputtua siirtyminen henkimaailmaan on väistämätöntä. Henkisen ja fyysisen maailman eroja hyödynnetään pelissä hyvin, joten se ei missään nimessä jää turhaksi aspektiksi.

I need souls for my reaver

Raziel ei ole tavallinen verellä itseään ravitseva vampyyri, vaan sielunhoitoon riittävät kuolleilta saatavat sielut. Henkimaailmassa vammoilla on myös tapana parantua, joten lopullista kuolemaa pelissä ei tapaa juuri koskaan. Sieluja kerää nimensä mukaisesti Soul Reaver –miekka, jolla on keskeinen osa pelissä. Pelin kuluessa Soul Reaver muuttuu tietysti entistä voimakkaammaksi mahdollistaen ovien avaamisen ja erilaisten toimintojen käyttämisen.

Soul Reaver 2 erottuu muista toimintaseikkailuista ennen kaikkea haastavilla ongelmillaan. Puzzlet eivät ole aivan yksinkertaisimmasta päästä ja niiden ratkaisemisessa joutuu käyttämään tavallista enemmän aivonystyröitä. Tästä johtuen peliä ei voi suositella pelkän toiminnan ystäville, joilla ei ole kiinnostusta pulmien ratkaisemiseen. Soul Reaver 2:n toiminnallinen puoli on melko kevyttä miekan heiluttelua. Viholliset kaatuvat yleensä turhan helposti, käytännössä yhtä nappia rämpyttämällä. Soul Reaver 2:sta puuttuvat kokonaan pääpomot, joita oli mukana vielä ensimmäisessä osassa. Toiminnallista haastetta etsivät eivät jatko-osassa pääse siis juhlimaan.

Karkkia silmille

Soul Reaver 2:ssa örkkejä listitään komeissa puitteissa. Valaistusefektit, hahmojen aidosti mallinnetut liikkeet ja värikkäät tekstuurit ovat upeaa katsottavaa ja ruudunpäivityskin on suurimmaksi osaksi tasaista, joten ainoaksi tekniseksi ongelmaksi jää kameran temppuilu. Kamera ei millään pysy Razielin nopeiden liikkeiden perässä ja sitä joutuu usein säätämään manuaalisesti. Peli pyörii ilman välilatauksia, mikä on nykyisin ehdottomasti huomionarvoinen asia. Pitkähköt välidemot johdattelevat hyvin pelin juonta ja ennen kaikkea ne näyttävät hyviltä. Pimeät linnat ja metsät näyttävät upeilta, ja myös henkimaailma on saatu tuntumaan henkimaailmalta.

Soul Reaver 2 on suhteellisen pitkä peli, jossa ongelmien ratkaisemisella on suurempi rooli kuin toiminnalla. Itse olisin toivonut peliin lisää toiminnallista puolta, sillä nykyisellään viholliset kaatuvat liian helposti muutamasta miekan heilautuksesta, mikä ei todellakaan luo kuvaa haastavasta toimintaseikkailusta. Myös tallennuspaikkojen vähyys ihmetyttää. Välillä pelissä joutuu etenemään tallentamatta jopa useita tunteja.

Ääninäyttely on Soul Reaver 2:ssa rautaa. Englantia puhutaan selkeästi ja tunnelmaa nostavasti. Myöskään musiikista ja ääniefekteistä ei löydy moitteen sijaa. Äänet ovat olleet loistavia myös sarjan aiemmissa osissa, eikä Soul Reaver 2 jää yhtään huonommaksi.

Soul Reaver 2 täyttää mainiosti sille asetetut odotukset. Peliaika on tarpeeksi pitkä ja tarinaakin jaksaa seurata tavallista pidempään. Läpipeluun jälkeen vampyyriseikkailusta on kuitenkin vaikea löytää syitä toiseen läpipeluuseen, sillä pelissä on vain yksi vaikeustaso eikä bonuksia ole luvassa. Soul Reaver 2:n pahin miinus tulee toiminnan puuttesta. Koska Soul Reaver 2:ssa toiminta ei ole pääosassa, ei peliä voi varauksetta sipsoteööa toimintafriikeille. Legacy of Kain -sarjan veteraaneille Soul Reaver 2 on luonnollisesti pakkohankinta, eikä sarjaan vasta nyt tutustuvatkaan aivan kylmäksi jää. Loistava grafiikka, mielenkiintoinen tarina ja hyvä pelattavuus pitävät otteessaan koko peliajan.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi

Pelin tiedot

Arvostelussa: 
Arvosteltu versio: 

Arvostelukappale oli lehdostöversio. Kiitokset arvostelukappaleesta Toptronics Oy:lle.