Spider-Man: Mysterio's Menace

Pelitalo Vicarious Vicions nousi ainakin minun tietouteeni kertaheitolla kerrassaan uskomattoman erinomaisella Tony Hawk's Pro Skater 2-pelin Game Boy Advance-käännöksellä. Sitä ennen VV oli kuitenkin jo seikkaillut jonkin aikaa ja tehnyt ainakin Game Boy Colorille ilmestyneen Spider Man-pelin, joka on ainakin lukemieni arvostelujen perusteella varsin hyvä peli. Ei siis mikään ihme, että Spider Man: Mysterio's Menace on hyvä peli, ja ehdottomasti katsastamisen arvoinen hämähäkkimiehen sarjakuvaseikkailuista pitäville ja muillekin.

Spider-Man on toimintapeli, jossa pelaaja ohjaa hämähäkkimiestä rikollisten kansoittamassa peliympäristössä ja lähinnä pieksee vastaan tulevat viholliset ja joskus jopa heittelee kuuluisia seittejään sekä pelastaa pulaan joutuneita panttivankkeja.

Heti alkuun pelistä pistää silmään hieno visuaalinen yleisilme. Etenkin animaatio (joka erityisesti itse sankarilla muistuttaa hyvin paljon Tony Hawk 2-pelin hahmoanimaatiota) on erittäin komeaa katseltavaa, ja myös kentät taustoineen ja muine herkkuineen ovat tekijällä hyvin hallussa. Peliympäristöillä on muutenkin hyvin piirrosmainen yleisilme ja se korostuu, kun pelaaja kohtaa loppuvastuksen. Tällöin juonta edistetään sarjakuvaotoksilla, mikä tuo mukavaa vaihtelua pelin paikoittain jopa hetkiseen yleistunnelmaan.

Audiovisuaalisesti Vicarious Vicionsilla on jälleen homma hoidossa. Musiikki on hyvää tasoa ja sopii Spider-Man-peliin erinomaisesti. Efektit ovat myös mukana, mutta jäävät lähinnä taka-alalle. Pienenä miinuksena on pelistä puuttuva puhe, mutta käsikonsolille, joka käyttää levykeformaattia tämä on vielä toistaiseksi liian vaikea toteuttaa täysipainoisesti, joten puheen puuttumisen voi helposti antaa anteeksi.

Mysterio's Menace kerää lisää pisteitä itselleen epälineaarisella tehtäväsuunnittelullaan. Heti alussa pelaaja voi valita yhden kolmesta tehtävästä. Kun yksi tehtävä suoritetaan, bonustehtävä avautuu ja pelaaja voi vapaasti hyppiä tehtävien välillä, kunnes joka kenttä on suoritettu ja koko juoni on pelaajan selvillä. Osassa tasoista pelaajalle on myös annettu suoritettavaksi yksinkertaisia tehtäviä (esim. "pelasta panttivangit"), jotka tuovat mukavaa vaihtelua. Kokonaisuutena Spider-Man on kyllä varsin suoraviivainen pelillisesti, sillä kentät koostuvat pääasiassa vain vastustajien hakkaamisesta ja eteenpäin menemisestä muutaman seitin silloin tällöin heittäen. SM pitää kuitenkin sen verran otteessaan, että koko seikkailun (ja ylimääräisen bonusesideiden etsimisen) jaksaa kuitenkin varsin mielellään mennä läpi.

Tallennuspuolella on tavallinen levykkeelle tallennus jätetty kokonaan pois, ja tilalla on kyseenalaista mainetta GT Advance-pelissä niittänyt kooditallennus. Onneksi Spider-Manin tallennuskoodit ovat sentään sen verran lyhyitä, että niistä ei koidu kovinkaan paljon vaivaa, mutta pienoinen miinus tekijöille tästä kuitenkin tulee.

Jos muilta osioilta löytyy pieniä valittamisen aiheita, pelattavuus on täydellisesti hallinnassa. Hämähäkkimiehen ohjaus on varsin luontevaa ja sen sisäistää nopeasti. Seittien heittäminen, vihollisten hakkaaminen ja ohjaus yleensäkin on todella hyvin kunnossa eikä tästä valittamisen aihetta yksinkertaisesti ole.

Kestoltaan Spider-Man on ihan kohtalainen, eli ei liian lyhyt, mutta ei myöskään kovin pitkä. Pelattavaa riittää rahojen vastineeksi, mutta mitään ylipitkää seikkailua ei kannata odottaa.

Loppujen lopuksi, Spider-Man: Mysterio's Menace on varsin viihdyttävä toimintapläjäys ja jälleen erittäin hieno osoitus Vicarious Vicions-pelitalon ammattitaidosta. Jälleen uusi hyvä peli Game Boy Advancelle.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi