SSX Tricky

Käännöksiä käännösten perään

Playstation 2:n julkaisupelinä tunnettu Snowboard Super Cross sai viime vuonna kaikille pöytäkonsoleille ilmestyneen jatko-osan - SSX Trickyn. Se oli varsin mainio pelikokemus hyvän tunnelmansa ja hiotun pelattavuutensa ansiosta. Nyt tämä puolirealistinen lumilautapeli on kääntynyt kannettavaan muotoon GBA:lle. GBA-versio osoittautuukin tutustumisen arvoiseksi paketiksi, mutta miksi.

Alkuperäisen SSX:n vetonaulana olivat hurjat ilmalennot ja mahdottomuudessaan hämmästyttävät temput, eikä SSX Trickyn GBA-käännös ole muuttanut alkuperäisen pelin konseptia lainkaan. Peli on uskollinen esikuvalleen jopa valikkoja myöten. Suurin muutos näkyy kuitenkin pelin radoissa. Ne eivät enää tarjoa vaihtoehtoisia reittejä konsoliversioiden tapaan, vaan ovat sen sijaan GBA:n ruudun levyisiä kouruja, jotka eivät jätä juurikaan liikkumavaraa sivuille.

Kuin Pleikkarilla aikoinaan..

SSX Trickystä löytyy kaksi pelimuotoa: temppukilpailu, jossa pelaajien on laskettava rata läpi kerran yrittäen samalla ansaita tempuillaan mahdollisimman paljon pisteitä, sekä nopeuskilpailu, jossa otetaan mittaa neljästä kanssakilpailijasta nopeuslaskussa. Temppukilpailussa radoille on sijoitettu sinne tänne erivärisiä lumihiutaleita jotka toimivat kertoimina temppujen pisteille. Pelaajan kilpailumenestys palkitaan pronssi-, hopea- tai kultamitaleilla, joista kultamitaleja käytetään uusien ratojen ja pelaajien avaamiseen.

Pelin radat ovat kolmiulotteisia, kun taas pelihahmo on kaksiulotteinen sprite. Grafiikka näyttää hyvältä, ja toimii yllättävän sulavasti. Vaikka suurimman osan ajasta ruudunpäivitys on tasaista, ajoittaisia hidastumisia ja nopeutumisia on havaittavissa. Grafiikan suurin puute ovat nopeuskilpailun tietokonevastustajat. Vaikka oma pelihahmo näyttää melko hyvältä ja suorittaa annetut temput näyttävästi, ovat tietokonevastustajat todella päälleliimattujen kiiltokuvamiesten ja -naisten näköisiä ja oloisia.

Time to get tricky!

SSX Trickyssä on kahdeksan erilaista rataa, jotka eivät päältä katsottuna ole kovinkaan erilaisia. Toki niiden taustat vaihtelevat aina lumisista metsämaisemista öiseen kaupunkiin, mutta GBA:n rajatun kapasiteetin vuoksi radat on kasattu samoista paloista. Tämä saa kenttien sisällöt näyttämään hyvinkin monotonisilta, kun jokainen rata on koottu taustoja lukuunottamatta samannäköisistä ja -värisistä paloista. Mutta vaikka kentät näyttävät samalta, on jokainen niistä kuitenkin omanlaisensa yhdistelmä hyppyreitä ja kaiteita. Temppukilpailussa ratojen samankaltaisuus ei haittaa, mutta nopeuslaskussa se puuduttaa nopeasti. Nopeuskilpailut ovat sanalla sanoen tylsiä.

Hahmoja pelistä löytyy 12 erilaista. Oli todella ikävää huomata ettei niiden taitoja ole mahdollista kehittää, vaan hahmot ovat yksinkertaisesti toinen toistaan parempia. Tämä saattaa pakottaa pelaajan hylkäämään mielihahmonsa pärjätäkseen, ja varsinkin loppupään kentät ovat aivan mahdottomia ilman parasta tarjolla olevaa hahmoa.

Pelattavuudeltaankin SSX Tricky on kunnossa. Kontrollit ovat yksinkertaiset mutta toimivat. Ristiohjaimella säädellään laskunopeutta ja suuntaa ja A toimii hyppynä. Ilmassa R ja L tekevät erilaisia grabeja erilaisina yhdistelminä A:n kanssa, kun taas maassa niitä käytetään kanssakilpailijoiden tönimiseen. Peliruudun oikeassa laidassa näkyy adrenaliinimittari, jota täytetään temppujen tekemisellä tai vastustajien kaatamisella, ja tyhjennetään lisäämällä vauhtia B:stä. Kun adrenaliinimittari on täynnä, on pelaajalla mahdollisuus suorittaa erilaisia über-temppuja olkanappien ja B:n yhdistelmillä. Näistä tempuista saadaan tuhottomasti pisteitä, ja niiden suorittaminen onkin elintärkeää kultamitaleita metsästettäessä. Erilaisia temppuja on noin kolmisenkymmentä, mutta valitettavasti niitä ei voi yhdistellä miten tahansa. Esimerkiksi voltti taaksepäin ei onnistu samaan aikaan method-grabin kanssa.

Kokeile ennen kuin ohitat

Ongelmia ei löydy äänipuoleltakaan. Jokaiselle radalle on oma taustakappaleensa, eikä mikään kappale saanut allekirjoittanutta kääntämään musiikkeja pois päältä. Äänitehosteistakaan ei valittamista löydy, ja mukaan on mahtunut myös puhetta muutaman repliikin verran.

SSX Trickyä ei todellakaan kannata jättää kaupan hyllylle ainakaan kokeilematta. Jos olit alkuperäisen version ystävä, pidät todennäköisesti tästäkin. Valitettavasti moninpeliä ei löydy, mutta SSX Tricky on yksinpelinäkin ehdottomasti katsastamisen arvoinen. Ja onhan se piristävää vaihtelua GBA:n ainaiseen tasohyppelyiden valtaamaan pelivalikoimaan.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi

Pelin tiedot

Arvostelussa: 
Arvosteltu versio: 

Kiitokset arvostelukappaleesta Electronic Artsille

Tähän liittyvää