Star Fox 64 3D

Kettu repolainen

Star Fox -sarja on mielenkiintoinen menestystarina. Harvoin nimittäin nähdään hyvin myyviä ja erinomaisia arvosanoja saavia pelejä, joissa eläinhahmot seikkailevat science fiction -maailmassa. Ensimmäinen Star Fox julkaistiin Super Nintendolle vuonna 1993, mutta maailmanmaineeseen tavaramerkki nousi vasta vuonna 1997 Nintendo 64:lle julkaistun Star Fox 64:n myötä. Sitä pidetään syystäkin tämän pitkäikäisen sarjan parhaana pelinä.

Star Fox -pelien tähtenä häärii kettu Fox McCloud. Hänellä on kalavelkoja maksettavana, sillä lentotaitoisen kettusuvun perivihollinen Andross on tapattanut Foxin isän Jamesin. Kostotoimissa ja universumin turvallisuuden ylläpitämisessä auttavat kotka Falco Lombardi, jänis Peppy Hare ja sammakko Slippy Toad. Mukana on myös koko joukko muita eläimiä ja robotteja. Tähtien sota -universumista vaikutteita ammentavassa pelimaailmassa Andross yrittää saada Lylat-tähtijärjestelmän hallintaansa. Sivutavoitteena on Foxin hoitaminen pois päiviltä. Lasersäteet viuhuvat, pommit paukkuvat ja rakettimoottorit jylisevät, kun pörröiset eläimet pistävät kapuloita avaruusdiktaattorin rattaisiin.

Ketunhäntä kainalossa

Star Fox 64 3D on uusintapainos sarjan parhaaksi mielletystä pelistä. Alkuperäistä tekelettä pidetään syystä eräänä laadukkaimmista raideräiskinnöistä. Ruutu rullaa eteenpäin automaattisesti, ja pelaajan tehtävänä on ohjata avaruusalusta välttääkseen esteet sekä käyttää aseistusta vihollisten tuhoamiseen. Vastassa on sekä tykkitornien kaltaisia maavihollisia että ilmassa lentäviä hävittäjiä. Tasaisin väliajoin kohdataan isompia ja voimakkaampia loppuvastuksia, joiden päihittämiseen joutuu tekemään muutakin kuin vain rämpyttämään ampumisnappulaa. Mittelöitä käydään avaruudessa ja erilaisten planeettojen pinnoilla.

Pelattavuus on uuden Star Foxin parasta antia. Alusta voi ohjata joko perinteisellä tavalla, jossa käytetään ristiohjainta ja analogitattia, tai liikkeentunnistuksella, jossa 3DS:n kääntely saa hävittäjän liikkumaan. Molemmat on toteutettu erinomaisesti. Olkanappeja painamalla pystyy suorittamaan nopean käännöksen ja samojen nappien tuplapainalluksella suoritetaan näyttävä pyörähdysväistö. Aseistuksena on ohjuksia ja pommeja, mutta pelaaminen on niin helppo oppia, että aloittelijakin pääsee onnistuneen toiminnan makuun heti ensimmäisessä kentässä. Tästä syystä tekijöiden lisäämän piinallisen pitkän opettelujakson olisi aivan hyvin voinut jättää pois.

Monien muiden saman lajityypin pelien tavoin Star Fox 64 3D:n pyyhältää läpi vaivaisessa tunnissa. Uusintapeluuarvo on onneksi korkealla, sillä huippupisteiden keräämisen lisäksi kentissä on useita vaihtoehtoisia reittejä. Kaiken nähdäkseen tasot joutuu lentämään läpi moneen kertaan. Yksittäisten alueiden lyhyys takaa lisäksi sen, että Star Fox 64 3D on täydellinen käsikonsolipeli. Tehtävän voi läpäistä esimerkiksi lyhyen bussimatkan aikana.

Avaruudessa voi lennellä myös kavereiden kanssa. Aikataulukiireet eivät valitettavasti mahdollistaneet kattavan moninpelin lisäämistä tähän muuten hyvin toteutettuun uusintaversioon, joten nyt mukana ainoastaan maksimissaan neljän pilotin voimin miteltävä deathmatch. Verkkotukea ei ole, mutta pettymystä lieventää paikallisen moninpelin käytettävyys yhdellä kasetilla.

Happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista

Star Fox 64 3D ei tarjoa parasta mahdollista vastinetta rahoille, sillä kyseessä on noin 15 vuoden ikäinen peli uudella grafiikalla ja muutamalla lisäominaisuudella höystettynä. Peli on silti ostamisen arvoinen. Lylat-tähtijärjestelmä näyttää ja kuulostaa upealta. Kolmiulotteinen näyttö parantaa pelattavuutta, koska lähestyvät vihollisalukset pystyy paikallistamaan nopeammin. Ääninäyttelyä, musiikkia ja efektejä on lisäksi parannettu huomattavasti. Tämä on tervetullutta, sillä Nintendo 64 ei ollut tunnettu maailmanluokan äänitekniikastaan ja pelien uusintaversioissa mennään yleensä siitä missä aita on matalin. Kokonaisuus on raportoiduista aikataulusotkuista huolimatta viimeistellyn oloinen.

Jos Star Fox -sarja ei ole tullut vuosien varrella tutuksi, niin Star Fox 64 3D on loistava hankinta ja yksi 3DS:n tähän mennessä parhaista julkaisuista. Peliä voi suositella muillekin, koska audiovisuaalinen kuorrutus, kolmiulotteisuus, onnistuneesti uudistettu ohjaus ja muutamat lisäominaisuudet nostavat sen keskinkertaisuuden yläpuolelle. Niinpä Star Fox 64 3D:n kanssa voi viettää monia viihdyttäviä hetkiä.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi