Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Star Wars: The Force Unleashed

Star Wars: The Force Unleashed rikkoi ennätyksiä jo ennen julkaisuaan. LucasArtsin julkaisema demo ohitti miljoonan latauksen rajapyykin reilussa viikossa. Peli hyödyntää avaruusseikkailun juonikuvioita paikaten Tähtien Sota -trilogioiden välistä aukkoa, ja mainoslauseet lupaavat stormtroopereiden viskelyä sekä intensiivisiä valomiekkataisteluita. Fanit täyttävät jälleenmyyntipisteet. Onko Voiman kutsu vastustamaton?

On hyvä olla paha

Tähtisaaga alkaa upealla tavalla. Kameran eteen levittäytyy vehreä Kashyyyk-planeetta, joka on Imperiumin hyökkäyksen kohteena. AT-ST-kävelijät tulittavat taustalla jalkaväen vyöryttäessä Wookieiden asemia. Sitten kuvaan astuu Darth Vader itse. Hän päästää tavaramerkiksi muodostuneen henkäyksensä, ja samalla John Williamsin säveltämä "Imperial March" jylisee kaiuttimista. Kylmät väreet juoksevat pitkin selkärankaa, kun Pimeyden Lordi kirjaimellisesti marssii eteenpäin tuhoten kaiken tieltään. Pienet hienoudet, kuten se, ettei Vader juokse vaan kävelee mahtipontisesti, tekevät tästä kohtauksesta ikimuistoisen. Näin huikaisevassa prologissa on vain yksi ongelma: varsinaisen pelin pitäisi olla yhtä iskevä.

Force Unleashed sijoittuu alkuperäisen trilogian (episodit IV, V, VI) ja uuden trilogian (I, II, III) väliin, mistä juontuu kutsumanimi episodi 3,5. Tarina kertoo Darth Vaderin salaisesta oppipojasta nimeltä Galen Marek, joka tunnetaan pelissä paremmin koodinimellä Starkiller. Päähenkilön tehtävä on etsiä ja tuhota viimeiset elossa olevat Jedit keisari Palpatinen määräysten mukaan. Juonikuviot keskittyvät Vaderin nousuun syventäen samalla alkuperäisen trilogian henkilöhahmoja ja tapahtumia. Tähtien Sota -maailma on varma valinta minkä tahansa saagan kulisseiksi, eikä kerrottu tarina jätä kylmäksi. Pienen huomautuksen voisi antaa ajoittain väkinäisestä juonen kuljetuksesta, mutta tämä kritiikki on osin turhaa. Kaukaisen galaksin tapahtumien seuraaminen on kiistatta pelin mielenkiintoisinta antia.

Välivideoissa kulkevan avaruusoopperan lopetus on arvoisensa – ja ennen kaikkea osuva – päätös kiinnostavalle tarinalle. Kahden vaihtoehtoisen loppuratkaisun tapahtumat ovat molemmat samassa luokassa Mass Effectin loistavan huipentuman kanssa. Viimeisestä pomotaistelusta selviytyminen palkitaan videolla, jonka vuoksi kannattaa vähän taistellakin. Sitä toista lopetusta pääsee sentään ihailemaan hinkkaamalla pelkän viimeisen kentän uudestaan, sillä täysimittaista uudelleenpeluuta en soisi kuin pahimmille vihamiehilleni.

Rautakanki ja lelumiekka

Onneksi Force Unleashedin kerronnallinen osuus sen verran hyvä, ettei arvostelu ole pelkkää kritisoimista. Pelattavuus on kuitenkin tähtiseikkailun selkeästi heikoin osa-alue. Kenttäsuunnittelu on hyvin yksinkertaista ja itseään toistavaa; tyhjennä suljettu tila vihollisista ja etene Voima-kyvyllä seuraavaan kolhoosiin. Fiksumpi keksii hyödyntää Starkillerin ketteryyttä ja livahtaa suoraan kapinallisrintaman lävitse. Tälläista innovatiivisuutta hankaloittaa kuitenkin se, että lisäelinvoimaa ja elintärkeitä hahmonkehityspisteitä ansaitaan vihulaisia kurittamalla. Ninjailu tyssää lopulta joka kentän päätteeksi kohdattavaan pomovastukseen, jota vastaan on turha mennä ilman kehityspiste-grindausta. Omat valosapelitaidotkaan eivät auta, sillä Jedejä vastaan kamppailu on oudon sattumanvaraista. Välillä nämä torjuvat kaikki hyökkäysyritykset, vaikka hyväkkäitä yrittäisi yllättää kesken liikesarjan. Toisinaan taas torjuntaankin isketty kombo menee puolittain läpi. Käytä siinä sitten Voimaa!

Pakollinen huoneiden tyhjääminen ei pitäisi olla Vaderin oppipojalle temppu eikä mikään. Saimmehan siitä esimakua jo demoa pelatessa. Stormtroopereiden viskely pitkin seiniä oli huippuhauskaa, ja valosapeli kaatoi viholliset sivalluksesta tai kahdesta. On hyvä kuitenkin huomioida, että demoversion pituus oli alle kolmasosa ensimmäisestä kentästä. Mitähän tapahtuisi, jos valkopukuisten muovisolttujen tilalle vaihdettaisiin kakkoskentän vihulaisia, joita ei voi viskoa, työntää tai kaataa. Starkillerin ominaisuuksia voi toki kehittää, mutta edes täyteen tuunatulla Voima-työnnöllä ei saanut Raxis-kaatopaikan normikokoisia peltirobotteja kumoon. Marekilta on ilmeisesti jäänyt vitamiinit popsimatta.

Tehottomien, joskin näyttävien, Voima-kykyjen takia kahakat ajautuvat usein lähitaisteluksi. Valosapelin käyttöä vaivaavat kuitenkin aivan samat pelattavuutta rasittavat ongelmat: puutteellinen osumatunnistus, ei-responsiiviset kontrollit, surkeasta kohdelukituksesta johtuva epätarkkuus ja yleinen tehottomuus. Ensimmäisessä kentässä (demokentässä) puutteita ei välttämättä havaitse, sillä perussolttujen teilaaminen onnistuu kutakuinkin yhdellä liikkeellä. Kädettömyyden huomaa viimeistään siinä vaiheessa, kun ensin sähkötetty, kymmenestä metristä pudotettu, kybersäilän lävistämä vihulainen käy uudestaan päälle. Pitäisi varmaan vaihtaa valomiekkaan paristot.

Vain pintakiiltoa

GTA IV:ssä menestyksekkäästi debytoinut euphoria-pelimoottori on valjastettu myös uusimman Star Wars -pelin käyttöön. Optimointi on vain mennyt vähän poskelleen, sillä massan vaikutus ei näy mitenkään. Pikkufibojen listaan kuuluu myös välttävä hahmoanimaatio (villisti sätkivät ruumiit ja pystyyn kuolemiset) sekä outo painottomuuden tila. Graafisesti Force Unleashed on plussan puolella. Piirtoetäisyyttä piisaa ja maisemat sekä hahmot ovat yksityiskohtaisia ja komeita. Peli myös pyörii sulavasti, joskin toisinaan pientä kuvan repeilemistä esiintyy kameraa käänneltäessä. Kehitystiimin paras idea oli luoda välinäytöt omalla pelimoottorilla, mikä mahdollisti seuraavan kentän lataamisen juonikuvioita seuratessa. Tästä huolimatta lataustaukoja on muutama liikaa. Eihän pelivalikkoa selatessa pitäisi joutua tuijottamaan hammasrattaiden pyörimistä?

Äänimaailma on takuuvarmaa tavaraa Tähtien Sota -lisenssin ansiosta. John Williamsin sävellyksiin ei yksinkertaisesti voi kyllästyä. Kaikki efektit aina valomiekan sivalluksesta laserkiväärin laukauksiin ovat kohdillaan. Ääninäyttelijät hoitavat homman kotiin, ja Starkillerin äänenä kuultava Samuel Witwer tekee oivan suorituksen aiemmin tuntemattoman päähenkilön tueksi.

Kokonaisuutena Star Wars: The Force Unleashed on masentava tapaus jo siinäkin mielessä, että se kuuluu niihin harvoihin peleihin, joissa en jaksanut haastaa itseäni vaikeustasoa nostamalla. Avaruusvisiitti oli tarpeeksi takkuinen ihan omasta takaa, onneksi tarina pelastaa paljon. Kriitikoiden vastaanotto on ollut varsin tyly, mutta pelin myyntikäyrät ovat nousseet stratosfääriin asti. Jos poljit julkaisupäivänä kauppaan ja uhrasit 70 euroa peliin, olet jo joutunut kosketuksiin Pimeän Puolen kanssa. Kehoitan kaikkia muita pysyttelemään Valon tiellä ja vastustamaan houkutusta. Odottaminen on hyve. Varsinkin näin loppusyksyn tähtien alla.

Galleria: 

Kommentit

Muuten ok arvostelu mutta ihan pakko huomauttaa ettei pelissä ole tukea 2 pelaajalle :)

Kelpo arvostelu. "Tasohyppely" kohtauksista ja putoamisista johtuvista äkkikuolemista olisi voinut mainita. On todella ärsyttävä sahata samoja kohtia uudelleen, uudelleen ja uudelleen kun hypyt eivät osu kohdilleen tai kombo viuhahtaa ohi vastustajasta ja pelaaja huitoo itsensä avantoon.

Pitkästä aikaa arvostelu, josta en pitänyt alkuunkaan. Koko teksti tuntuu jollain oudolla tavalla puolueelliselta haukkumiselta. Varsinkin kun itse en huomannut epätarkkuutta kontrolleissa tai paria muutakin kritiikkiä, jotka tuntuu arvostelussa siltä, että on yritetty hakemalla hakea enemmän mitä haukkua. Ja miksi juosta ohi vihollisista niitä pieksemättä, kun pelin suola nimenomaan on annihiloida vähempiosaiset? :)

"Optimointi on vain mennyt vähän poskelleen, sillä massan vaikutus ei näy mitenkään."

Tuo ei pidä tasan tarkkaan yhtään paikkaansa. Ehkä vaikutus ei näy niin hyvin kun pitäisi, (kuten ei näy GTA IV:ssäkään. Auton katto menee ryttyyn ihmisen pudotessa päälle vain välianimaatiossa mutta euphoria sitä ei tee. Kokeiltu on.) mutta on täysin eri asia jo pelkästään nostaa iso painava kivi, kun jotain pienempää. Ja nakkaapa se kivi läpi taipuvasta isosta metalliovesta. Helppo homma. Kevyemmällä objektilla ei tosin onnistu. Myös viholliset isomman objektin alle kuolee herkemmin, joten millätavoin tuo nyt sitten ei toimi? Ei sillä että olisi kyse vain eri mielipiteestä, kun siksi juuri pisti silmään, että tuo vain ei ole totta.

"Välillä nämä torjuvat kaikki hyökkäysyritykset, vaikka hyväkkäitä yrittäisi yllättää kesken liikesarjan. Toisinaan taas torjuntaankin isketty kombo menee puolittain läpi. Käytä siinä sitten Voimaa!"

Tuo on kyllä täysin totta. Menee itsellä ainakin yhteen niistä suhteellisen harvoista negatiivisista puolista.

Ja en tiedä olenko ainoa, mutta en odottanut unleashedilta muuta kun hyvää "mättö"peliä tarinan kera.. en todellakaan mitään vuoden peliä.

Ja "Sitä toista lopetusta pääsee sentään ihailemaan hinkkaamalla pelkän viimeisen kentän uudestaan, sillä täysimittaista uudelleenpeluuta en soisi kuin pahimmille vihamiehilleni."

:S .. pelaan peliä kolmatta kertaa läpi, kun se niin lyhyt ikävä kyllä oli ja myös aiemmilla vaikeusasteilla varsin haasteeton. Ja kuulostaapi myös aika odottamattomalta että sähkötetty, heitetty ja lävistetty vihollinen kävisi päälle. Itsellä se yleensä on kyllä jo siinävaiheessa vainaja ja tappanut ruumiillansa jo pari muutakin vihollista. Tietty sitten kyse siitä mistä vihollisesta on kyse.

Pakko kyllä myöntää, että pelissä oli sisältöä turhan vähän. Holocronit keränneenä, training roomin haasteet läpimenneenä(jotka tuntui ääriturhalta täytteeltä) ja viimeistä vaikeusastetta jauhavana pelaajana voisinpa sanoa ettei ollut sen uutenaostohinnan (54euroa, ei 70e) arvoinen. Tosin, saattaa olla että jos tuon hyllyyni jätän, se tulee siitä poimittua useasti, suurien aikavälien kera, koska tahtoo alistaa voimalla vihollisia ja aiheuttaa vähän Havok:ia ;>

Ja varsinkin jos pelissä ei pidä edes sen tarjoamasta toiminnasta, kuten arvostelija ei 100% ilmiselvästi pitänyt, ei sille voi silloin kyllä antaa edes arvosanaa 7. Joka on kyllä ristiriidassa tässäkin arvostelussa, jos tekstin lukee. "Melkein pelkkiä haukkuja -> Seiska.. wtf?"

Itse pidin toiminnasta jota peli tarjoaa. En ole star wars fani. Tarina oli ok, vaikkakin todella lyhyt aika "star wars juonessa" ja "roolipelityylinen" kehitys ruokki pelaajan haluja ehkä sen ensimmäisen läpipeluukerran, mutta kun holocronit on kerätty, kaikki täysissä, alkaa sitä tosiaan jo kadota hiukan syyt pelata, mikäli ei enää jaksa nauttia siitä että voimalla tuhoaa jokaisen ja kaiken mitä edestä löytyy. Ja omasta mielestä "voimahyökkäykset" ei olleet voimattomia :P Kyllä sitä sellasen toistakymmentä stormtroopperia parissa minuutissa teilaa, joten ei tuota nyt voi ainakaan voimattomaksi sanoa :D

Noooh - eiköhän "toiset tykkää, toiset ei" tyylinen sanonta kuvaa peliä parhaiten. Eikä se niillekään, jotka tykkää, tarjoa kyllä mitään kovinkaan kokonaista kokemusta. Vieläkin tuntuu hieman joltain demoversiolta, kun nokka ei tosiaan tuhise kun yhden illan että peli on pelattu läpi.

Ja kentät pelissä oli mielestäni ihan tarpeeksi vaihtelevia. Kun star wars elokuviakin miettii, niin jos mennään yhdelle planeetalle missä on hiekkaa, siellä on sit sitä aavikkoa jokapuolella. Jos siellä sataa, siellä sataapi melkein aina. Jos siellä on viidakkoa, siellä on viidakkoa planeetallinen. Jos siellä on korkeita taloja ja lentäviä aluksia, se on melkeinpä sitä koko planeetta. Eli aikalailla star warsille uskollista maisemaa, etten sanoisi.

No joop. Arvosana jokseenkin oikea.. teksti jostainsyystä vähän "hölmöä" luettavaa, kun arvostelija ei ole pelistä alkuunkaan pitänyt, tarinaa lukuunottamatta.

Edit:

Niin ja sanotaan nyt vielä, ettei arvostelu varsinaisesti "huono" ollut, mutta ei kertonut paljoakaan hyvää ihmisille, jotka pelistä sattuu pitämään. Eli eipä kertonut minun mielipiteistäni. Ja mielipidehän saa olla kenellä vain, mutta mielestäni nyt arvostelijan oma mielipide päätyi arvosteluun hieman liian vahvana, sen sijaan että olisi kerrottu siitä, että kuka pelistä pitää, kuka ei.

En ole kaiketi kovinkaan "vaativa" pelaaja tosin, kun ennemmin otan hyllyyni 20 erilaista peliä vaihtelevin "arvosanoin" kun pari täyden kympin peliä. Ja tämä peli soveltuu niihin "ei jaksa perehtyä niin täysillä"-pelihaluihin täydellisesti. Eli mukavaa sinänsä, että pelihyllystä voi poimia myös tälläistä toimintaa, kun mieli tekee.

Ja ottaen huomioon sen, mitä pelissä kuuluu voida helposti tehdä, on kontrollit varsin hyvät. Itse en ainakaan ole pelin vikojen takia kuollut.. No juu, kaipa sitä on sitten hölmö kun tälläisen osti. Sellainen olo arvostelusta ainakin jäi.

Mielestäni taas arvostelu oli tosi hyvä, sen huomaa että sinulla on erilainen mielipide koko pelistä. Kannattaa muistaa, että jokainen arvostelu on arvostelijan *oma* mielipide pelistä. Se ei suinkaan ole se ainoa universaali. Itsekin tätä peliä pelanneena, yhdyn täysin noihin puutteellisiin ja huonoihin kohtiin. Vaikkakin tarina on pelissä hyvä, se ei pelasta huonolta/keskinkertaiselta toteutukselta. Kyseessä on "vain" lisenssipeli parilla kikalla jotka käy tylsäksi jo tutoriaalin aikana.

Valitettavasti pelistä itsestään olisi saanut huomattavasti paremman ja vähemmän arcademaisen tehtyä (hei, lentävät vihreät parannuspallukat, onko tämä vuotta 1992?). Kaikkea ei valitettavasti voi saada. Olisivat ennemmin tinkineet grafiikasta kuin pelikokemuksesta itsestään. 10 alelaarikamaa.

"pelissä ole tukea 2 pelaajalle :)"
Previkkakappaleen takakannessa luki, sieltä kopioin suoraan. Ajattelin poistaa tuon mutten muistanutkaan. >_>

PELISSÄ ei tosiaan ole 2 pelaaja tukea. Fiba on nyt korjattu, hyvä huomio. Kiitti Kain!

@Sarkasmi : tl;dr

"Sarkasmi":lle sen verran, että arvostelu on tosiaan mun näkemys pelistä. Jos on yleensä meitsin arvostelemista teoksista aivan eri mieltä, niin ei kannata ottaa liian vakavasti sepustuksiani. En tiedä että kukaan yrittäisi tehdä "varmaan enemmistö on tätä mieltä" -juttuja. Siksi ihmettelen kommenttia "mielipiteesi näkyi liian vahvana"... Joka tapauksessa kiitän palautteesta kaikkia, jotka sitä rohkenivat kirjoittaa. =)

Mitä arvosanaan tulee, niin lyhyt breakdown peli osa-alueista:

tarina: 8+
ulkoasu: 8
pelattavuus: 6

Noistahan tulee sitten keskiarvoksi päälle 7+ , mutta pidän pelattavuutta sen verta tärkeänä, että numeroksi muotoutui seiska.

Onhan se arvosana aika paljon arvostelijan näkökulmasta kiinni. Pelit-lehdessä antoivat tälle 85 pistettä. Itse kallistun enemmän pelit-lehden arvostelun puolelle, pidin pelistä ilmeisesti enemmän kuin arvostelija. Tarina on pelissä jopa parempi kuin Star Wars episodi 1:ssä tai 2:ssa (tästä se elokuva olisi pitänyt tehdä, ei ykkösen loputtomasta politiikasta!). Ainoat miinukset olivat minusta hankala tähtäys ja valomiekkailu oli liian yksinkertaistettua. 8 olisi sopiva arvosana. Perusviihdyttävä paketti, jonka voi silloin tällöin pelata läpi. Jälkikäteen kenttiä pelatessa läpi on jopa osittain hauskempaa kun voi käyttää kaikenlaisia opittuja voimia apuna.

Tarina tuossa oikeastikin on ihan hyvin tehty ja mielenkiintoinen. Harmi vaan ettei ole yhtään mitään haarautuvaa ja käy vaan se itse peli suhteelliseksi monotonian riemuvoitoksi. Itse olisin halunnut jonkin sortin miekkaelementtejä mukaan. Kaikkea ei tietty voinut saada, mutta hypeen verrattuna oli tämä silti suuri pettymys. Itse antaisin sille suoraan 6 tai korkeintaan 6½.

Mielestäni Pelitin 85 pistettä on jo ihan liikaa. Tämä tarkoittaisi tuon olevan selvästi keskivertoa parempi peli missä kaikki osapuolet ovat vähintäänkin hyvät. Valitettavasti näin ei ole. Ei mielestäni.

Pahoin pelkään että Lucasarts on menettänyt lopullisesti otteen Star Warsista, tässä tuntui hypen perusteella olevan lupausta. Tosin näinhän se on ollut jo viimeiset 10 vuotta... Noh pitää välttää vihaa :o).

Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering. - Yoda

Oli ihan hyvä arvostelu, itseänikin ärsyttää tuo lukitus ja valomiekan tehottomuus. Ite tykkäsin tarinasta eniten ja noillä voimilla on älyttömän hauska kikkailla, kyllä tätä jaksaa pelata uudestaan läpi kun niin lyhyt on, itselläni on vissiin kuudes läpipeluukerta menossa. Tulee varmaan hommattua boksillekkin sitten joskus alelaarista, jos lisäsisältö ei ole ilmaista.

Minun mielestäni melko hyvä peli, ei mikään sh*tti.

Ihan ok peli. Oli pakkohankinta näin Star Wars fanina ja kyllä sen pelasi läpi ihan mielellään. Tarina oli hyvä ja täydensi kivasti SW:n tarinaa, vaikka kyseistä salaista oppipoikaa ei missään elokuvissa nähtykkään, selvisi mm. vastarinnan synty.

Pelistä sen verran, että ainakaan itse en toista kertaa jaksanut peliä tahkoa uudestaan läpi lukuunottamatta paria ekaa tasoa. Oli sen verran tylsää kun kerran oli vetänyt ja kun vielä piti katsoa samat pakolliset videot joka tason välissä missä esiintyi sama oppipoika, ei "asun" vaihtaminen anakin skywalkeriin tai obi-wan kenobiin tuntunut luontevalta.

Ladattavalla lisäsisällöllä niitä asuja siis saa vaikka kuinka monta ja myös aivan uuden tason. Mukava pelattava oli sekin, ehkä onnistunein kaikista pelin paikoista.

Ja ei tuo valomiekka mielestäni kauhean tehoton ole, tietenkin olisi vähän liian überia kun jokaisen vihulaisen saisi katkaistua katki yhdellä miekaniskulla. Kyllä ne combo iskut on ihan tarpeeksi tehokkaita.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi