Steven Gerrard's Total Soccer 2002

Jalkapallo on todella suosittua ympäri maailmaa, ja onkin kulunut yllättävän kauan aikaa, ennen kuin ensimmäinen jalkapallosimulaattori, Steven Gerrardin nimeä kantava Total Soccer 2002, on vyörynyt GBA:lle Ubi Softin julkaisemana.

Tämä Exientin kehittämä peli tarjoaa viralliset lisenssit tällä hetkellä käynnissä olevalta liigakaudelta 2001-2002, jotka mahdollistavat 112 Eurooppalaista liigajoukkuetta aitoine pelaajineen Englannin, Italian, Espanjan, Saksan, Ranskan ja Hollannin liigoista. Näiden lisäksi tarjolla on vielä 38 maajoukkuetta. Aitous ei kuitenkaan aina käy yhteen, sillä muutaman joukkueen kohdalla on selvästi havaittavissa puutteita sekä pelaajien nimien ja joukkueen nimen kohdalla, mutta tämän voi antaa anteeksi, sillä TS 2002 on selvästi kattavin taskukonsoleilla nähty jalkapallopeli ainakin joukkueiden ja pelaajien osalta.

Pelimoodeja on tarjolla muutama. Normaalien maiden liigasarjojen lisäksi tarjolla on Mestareiden liigaa sekä useita cupkilpailuja, kuten World Cup ja Custom Cup, muiden ohella. Myös yksittäisiä pelejä voi luonnollisesti pelata haluamillaan joukkueilla ja kaksinpelikin onnistuu, tosin moninpeliin vaaditaan TS 2002-levyke molemmilla pelaajilla.

Kuten ruutukaappauksista voi päätellä, Steven Gerrard's on ylhäältä päin kuvattu legendaarisen ja klassikkomaineeseen nousseen Sensible Soccerin tavoin. Haettu ratkaisu on huomattavan onnistunut, ja toimivaksi jo aiemmin havaittu, mutta se myös rajoittaa hieman pelikentän näkemistä, mikä vaikeuttaa esimerkiksi pitkien keskitysten tai vastaavien hakemista aika ajoin. Useimmiten ylhäältäpäinkuvattu kamerakulma kuitenkin toimii pelinäkymänä varsin saumattomasti.

Yläkuvakulman lisäksi peliruudulla näkyy kaikenlaista hyödyllistä informaatiota. Alhaalla vasemmalla näkyy ohjattavan pelaajan nimi ja oikeassa yläkulmassa näkyy pelikello sekä nykyisin käynnissä olevan pelin tilanne. Start-nappulaa painamalla pelitilanne keskeytyy ja peli tarjoilee sinulle uusinnan äskeisestä tapahtumasta Replay-moodissa.

Valikoissa on varsin paljon erilaista säädettävää, kuten kunnon jalkapallopelissä kuuluukin. Vaihdot onnistuvat saumattomasti ja taktiikoita voi muutella milloin haluaa pelaajien sijainnista kentältä joukkueen pelin aggressiivisuuteen ja muuhun tarpeelliseen. Tekijät ovat saaneet tämän osa-alueen varsin hyvään kuntoon.

Total Soccer 2002:n suurin ja onnistunein osa-alue on kuitenkin ehdottomasti kontrollit. Ristiohjaimesta liikutaan, hyökkääjänä A-nappulasta lauotaan ja B-nappulasta syötetään. Puolustajana liukutaklaukset hoidetaan A-nappulan avulla. L-olkapäänappulan avulla voi selata läpi erilaisia taktiikoita. Ohjattavuus on kokonaisuutena erittäin onnistunut kokonaisuus ja sulautuu tämäntyyppiseen peliin täydellisesti.

Tekniseltä toteutukseltaan Total Soccer on varsin keskinkertainen. Grafiikka on juuri sopivan hienoa ja tekee tehtävänsä. Samaa voi sanoa äänimaailmasta musiikista erilaisiin ääniefekteihin. Yleisön mylvintä ottelun aikana on varsin välttämätön bonus, ja se on toteutettu OK-tasolla.

Pelattavaa riittää varsin paljon. Edellämainitut moodit pitävät yksinpelinä pelaajan koukussa varsin kauan aikaa ja varsinkin itse lajin ystävät pelaavat kaikkia moodeja varsin pitkään. Moninpeliä en ole päässyt kokeilemaan jo aiemmin mainitusta kahden levykkeen kaksinpelistä johtuen.

Kokonaisuutena, Steven Gerrard's Total Soccer 2002 on erinomainen pelinavaus Game Boy Advancen jalkapallomaailmaan, ja kaikkien lajin ystävien kannattaa ehdottomasti pistää rahat likoon tämän pelin puolesta.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi