Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Super Stardust Delta

Kotosuomemme ihka oma pelistudio Housemarque tunnetaan parhaiten intensiivisistä Super Stardust -sarjan peleistään, joista viimeisin versio kantaa lisänimikettä Delta. PlayStation Vitalle yksinoikeudella julkaistu asteroidiräiskintä säilyttää perusteet identtisenä mutta tuo kuvioihin mukaan uusia käsikonsolin kosketusnäyttöjä hyödyntäviä pelitiloja.

Tappaja-asteroidien uhka

Super Stardust Delta on minikokoon ahdettu versio klassikosta. Pelaajan tehtävänä on tuhota aluksellaan planeettojen kiertoradalla lentävät asteroidit ja viholliset, joiden loputtua taistellaan isompaa loppuvastusta vastaan. Erilaisia muukalaistyyppejä on muutamaa erilaista, ja ne käyttäytyvät eri tavoin kartalla. Näiden lisäksi sekä planetoidit että vihulaiset ovat alttiita joko jäälle tai tulelle, mikä tuo toimintaan lisäväriä. Lennosta vaihdettavia aseita pystyy myös tehostamaan keräämällä usein vihreistä kivenmurikoista irtoavia parannuksia. Tuliluikkujen ohella pelaajan alus pystyy tuhoamaan alueen vihollisista EMP-pommilla sekä Delta-versioon debytoivilla ohjusiskuilla ja mustilla aukoilla.

Vitaan vihdoin lisätyt tuplatatit mahdollistavat emokonsolin mukaisen tavan pelata: toisella ohjataan alusta ja toisella suunnataan tuli haluttuun suuntaan. Yksinkertainen mekaniikka iskostuu tajuntaan nopeammin kuin ensihuurteinen terassikauden avajaisissa. Täysin luonnollinen tuntuma tekee pelikokemuksesta jouhevan käsikonsolillakin, jolla Super Stardust Deltan lyhyet rypistykset ovat omiaan.

Muita Vita-ominaisuuksia hyödynnetään kosketusnäyttöjen osalta enemmän kattavissa pelitiloissa, joita tarjotaan julkaisupäivänä ilmestyneen Advance Fighter Pack -lisäsisällön jälkeen peräti yksitoista kappaletta. Pelimekaniikkaan vaikuttavat kosketuslisät on mahdollista kytkeä myös pois päältä pelaamalla Pure-tilassa. Hyödyn haluaville etunäytöstä kytkeytyy ohjusisku ja päinvastaisesti takaa koskettelemalla saadaan tuntumaa mustasta aukosta. Planeetan kääntöpuolelle on taas mahdollista kuikuilla kallistelemalla konsolia.

Näppituntuma tilastotieteeseen

Kattavassa pelivalikoimassa on jokaiselle jotakin. Arcade- ja Planets-tilat ovat pelin varsinainen suola. Ensimmäinen sisältää tarinatilan, jonka kautta avataan kaikki viisi planeettaa ja kolmas vaikeustaso, kun taas jälkimmäisellä parannetaan tulosta keskittymällä vain yhteen planeettakokonaisuuteen kerralla. Minipelit keskittyvät sen sijaan vahvasti kosketusnäyttöä demonstroiviin huvitteluihin, joissa esimerkiksi molemminpuolisella saksipurennalla murskataan asteroideja tai ohjataan sirkkeliä sormen avulla ympäri planeettaa. Lisäsisällön neljästä uudesta pelimuodosta ylivoimaisimmaksi nousevat loputonta vihollisaaltoa vastaan käytävä Endless sekä tatit aseille siunaava ja liikkeentunnistusohjausta hyödyntävä Twin-Gun.

Pelimuodot ovat suunniteltu ainoastaan yksinpelattaviksi, mutta yhteisöllisyys tuodaan vahvasti esiin verkkotoimintojen avulla. Maailmanlaajuiset pistetilastot pitävät kilpailuvietin jatkuvassa elossa, ja suodatusominaisuuksilla monille saavuttamaton kärkikasti on helppo vaihtaa koskemaan ainoastaan lähituttavia. Erinomaisena lisänä kaveritulokset näkyvät suoraan kunkin pelitilan yhteydessä, jolloin oma lajikuninkuus on vaivaton varmentaa ilman ylimääräisiä klikkauksia. Tilastojen lisäksi peli tallentaa kattavat tiedot omista saavutuksista.

Käsinkosketeltavaa kauneutta

Siirtyminen pienempään ei näy visuaalisuudessa. Erinomainen OLED-näyttö piirtää jo entuudestaan kauniin pelin upealla tarkkuudella viiden tuuman näytölle. Ruudun täyttävistä räjähdyksistä, vihollisista ja tehosteista huolimatta peli rullaa nikottelematta tasaisen 60 kuvan sekuntinopeudella. Silmiä hivelevä anti ja sulava ruudunpäivitys takaavat nautinnollisen pelikokemuksen, jota tukee alan monitaituri ja Angry Birds -rallatuksen säveltäneen Ari Pulkkisen tietokonemusiikki.

Super Stardust Delta on luonnollinen ja äärimmäisen addiktiivinen jatke Housemarquen kuuluisimmalle pelisarjalle. Perusteensa säilyttävä mutta Vitan ominaisuuksia erinomaisesti hyödyntävä kokonaisuus on Sonyn käsikonsolin tarjonnan kärkeä, eikä sen paikkaa tähdissä olla ihan hetkeen horjuttamassa.

Super Stardust Delta on ladattavissa PlayStation Storesta hintaan 7,95 €.

Galleria: 

Kommentit

Kahden tatin voimalla tosiaan mennään nyt myös käsikonsolilla. Tarjoaa lisäarvona kosketusnäyttöä, takapaneelia ja gyroskooppia erotuksena isoon veljeensä. Sosiaaliset näkökohdat huomioitu arvostelussakin mainituilla top-listoilla, jotka ovat näkyvästi esillä pelimuotojen valikoissa.

Video pelitilanteesta Gamescomista 2011: http://www.konsolifin.net/media/media/3485/GC11_Playstation_Vita_ja_Supe...

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi