Super Street Fighter IV 3D Edition

Vuonna 2008 Capcom iski kaksiulotteiset tappelupelit takaisin maailmankartalle Street Fighter IV -kolikkopelillään. Seuraavana vuonna katutappelijat löysivät tiensä olohuoneisiin, ja pelistä tuli arvostelu- ja myyntimenestys. Nyt kunniakkaan sarjan viimeisin versio on puristettu taskukokoon muutamilla uusilla metkuilla ja kolmannella ulottuvuudella.

Turpiin vaan ja onnea!

Super Street Fighter IV 3D Edition iskee pöytään yli 30 pelattavaa hahmoa, joista mieleisillään voi ottaa mittaa tekoälystä tai kaverista. Jokaisella tappelupukarilla on omat taustatarinansa selittämään syitä turpakäräjien käymiseen. Mikäli pelaaja kaipaa draamaa oikeuttamaan väkivaltaista käytöstään, siitä löytyy tiivistelmä ohjekirjasta. Lajityypille ominaisesti tarina ei kovin läheistä tarkastelua kestä, mutta siitä viis, sillä pelin vahvuudet piilevät aivan jossain muualla.

Yksinpelin keskiössä toimii tarinatila, joka kuljettaa pelaajaa maailmankolkasta toiseen, tarkoituksena voittaa jokainen eteen tuleva haastaja. Välillä hajotetaan autoja tai tynnyreitä pisteiden toivossa ja lopulta kohdataan kaiken takana oleva pääpahis. Pelkkään juonen seuraamiseen ei onneksi tarvitse tyytyä. Valittavissa on oman mielen mukaan muokattavia matseja, kahden pelaajan nettikarkeloita tai pelkkiin bonuskenttiin keskittyviä haasteita. Verkossa pelaaminen on miellyttävän vaivatonta ja peliseuraakin löytyy helposti. Ikävänä miinuksena maailmanlaajuisissa mittelöissä hyvälläkin yhteydellä esiintyy hidastelua välillä häiritsevän paljon. Pienenä lisänä annetaan mahdollisuus ostaa pelihahmoista tehtyjä figuureita, joita on kerättävissä pari sataa. Valuuttana toimivat eri pelitilojen erävoitoista saatavat pisteet.

Silmille ei hypitä

Pelimekaniikka on tuttua kauraa tappelupelien ystäville. Hahmoa liikutetaan joko risti- tai analogiohjaimella. Lyönnit ja potkut on sijoiteltu eri napeille - olkapainikkeita unohtamatta. Kotikonsoliversioista poikkeavasti hahmojen erikoisliikkeet voi valita helposti kosketusnäytöltä, joten kaikkien näppäinyhdistelmien opettelu ei ole edes tarpeellista. Moisen helpottavan ominaisuuden saa toki kytkettyä pois päältä. Jokaisella hahmolla on omat liikkeensä ja erikoisuutensa, vaikka samankaltaisuuksiakin löytyy. Lukemattomien liikkeiden näppäinkomennot ovat luettavissa taukovalikoista. Ohjattavuus on erittäin sujuvaa, mutta yllättävän kireän vaikeustason vuoksi aloittelijoiden on syytä harjoitella rauhassa.

Super Street Fighter IV 3D Editionin näkyvin uudistus on tietenkin kolmiulotteinen ulkoasu. Efekti on näyttävä, vaikka silmille hyppivää sälää ei tarjoillakaan. Syvyysvaikutelma on kuitenkin onnistunut ja tuo kenttiin aivan uudenlaista eloa. Varjopuolena taustojen yksityiskohtaisuutta on jouduttu karsimaan, eikä yleisö liikehdi edes alkeellisesti. Taistelijat itsessään ovat komeaa katsottavaa ja animaatio sulavaa. Valittavaksi annetaan kameraa jonkin verran seläntaakse siirtävä kuvakulma, joka on omiaan esittelemään syvyysvaikutelmaa.

Äänipuoli seuraa odotetusti pelisarjan kunniakasta perinnettä. Musiikit sopivat otteluiden taustalle nostattamaan kiihkeää tunnelmaa entisestään. Sävellyksissä yhdistellään toimivasti rokimpia soundeja konebiitteihin. Iskut, potkut ja erikoisliikkeet saavat tuekseen asiaankuuluvat ääniefektit, ja jokaisella hahmolla on muutamat omat letkautuksensa.

Nyrkit hellänä

Teknisesti hiottu Super Street Fighter IV 3D Edition tarjoaa viihdyttävää toimintaa 2d-tappelupelien ystäville. Suhteellisen korkea vaikeustaso saattaa aluksi hieman lannistaa, mutta toisaalta kosketusnäytön mahdollistamat erikoisliikkeet madaltavat kynnystä. Mikäli kaipaa taskuunsa nopeatempoista toimintaa, kauempaa on turha lähteä etsimään.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi