TalkMan

¿Qué?

Jopa on mielenkiintoinen tapaus; TalkMan koneeseen ja Sonyn käsikonsoli joutuu jopa hyödylliseen käyttöön. Itsensä sivistäminen ja kielien oppiminenhan eivät koskaan mene hukkaan - tämän PSP-uutuuden tapauksessa on kyse molemmista.

TalkMan ei oikeastaan kuulu pelikategoriaan, sillä varsinaista pelattavaa tai sillä saavutettavaa löytyy harvakseltaan. Tälle PSP-uutukaiselle lähin vertauskohde lieneekin koulujen kieliopetusmateriaaleissa. Kyseessä on puheinteraktiivinen kielien tulkkaus- ja opiskeluohjelma, jonka eurooppalainen versio ymmärtää englantia, saksaa, ranskaa, espanjaa, italiaa ja japania. Jokin mainituista on kuitenkin hallittava ennakkoon, jotta muiden opiskelu onnistuu käyttämällä sitä selostuskielenä. Homma ei toimi vain yksisuuntaisesti valikkonäpräilyn kautta, vaan paketin mukana tulee PSP:n Mini-USB -porttiin tiukasti kiinnitettävä mikrofoni, joka mahdollistaa muun muassa lausumisharjoittelut, puheen tulkkauksen ja äänipätkien nauhoittamisen.

Mikrofoni on kevyt, viisisenttinen hopeanvärinen kapistus, jonka saa PSP:een helposti kiinni, mutta irtiotto vaatiikin kovempia otteita ja tuntuu heiluttavan laitteen rakenteita epäilyttävän karskisti. Mikki on lisäksi kovin arka taustamölylle, jota ei käytön aikana sallitakaan lainkaan. Tämä ongelma luonnollisesti rajaa käytettävyyttä liikenteessä, kun vaikkapa turistipesät eivät välttämättä ole niitä hiljaisimpia paikkoja.


Wo ist die Touristeninformation?

Pelimoodeina tarjotaan aluksi lausumis- ja kuullunymmärrysosiot. Jälkimmäinen tuntunee lukiolaisille tutulta, sillä sekin suoritetaan ylioppilaskoekuunteluiden tyyliin monivalintoina. Käytännössä siis ensin kuultujen sanojen tai lauseiden joukosta pitäisi myöhemmin tunnistaa yksi.

Muutoin verrattain simppeli lausumisharjoittelu on paketin parasta antia, eikä onneksi tuo lainkaan negatiivisella tapaa mieleen kouluaikojen kuorolausumisia. Moodissa on kullekin kielelle 25 osan vaikeutuva palapeli kattaen yhteensä 125 sanaa ja lausetta lausuttavaksi. Harjoitukset vaihtelevat simppeleistä sanonnoista monimutkaisiin virkkeisiin, joiden oikeaoppisessa ääntämisessä saa olla tarkkana, sillä suoritus arvioidaan. Esimerkiksi espanjalaisittain lausuminen tuntuu sujuvan suomalaisilta ilman kummempia ongelmia, mutta ranskaa pitääkin olla jo ennakkoon oppinut. Harmittavasti japanin kielen lausumisharjoittelu rajoittuu vain kuullun toistamiseen, sillä lausuttavat esitetään kirjoitusmerkkeinä. No, puhumistahan tällä harjoitellaankin.

Mikki tunnistaa valtaosin oikein ja väärin sanotut sananparret, mutta välillä mokoma ei kerta kaikkiaan anna parasta arvosanaa lausumisesta, vaikka kuinka junnaisi samaa uudelleen. Ja paras arvosanahan on saatava jokaisesta harjoituksesta, jotta palapelin kuvio selkenisi. Lausujan epäonnistuessa opettajalintu Max kertoo arvosanan kera, miten suoritus meni. Käytännössä se joko kehuu vuolaasti tai mainitsee lausumisen jääneen hieman täydellisestä; varsinaista rakentavaa palautetta olisi mukavampi kuulla.

Taskukonsolipelinä TalkMan ei toimi aivan perinteiseen malliin, sillä on vaikea kuvitella kenenkään karjuvan PSP:lleen lausumisharjoituksia vaikkapa bussissa. Tuotosta voikin teoriassa käyttää toisten kanssa keskusteluun Talk-moodissa, joka sisältää kullakin kielellä todella kattavan määrän sanomisia, kysymyksiä ja vastausvaihtoehtoja. Näitä taas pystyy valikoista valitsemalla ottamaan avuksi ilmaisuun PSP:n hoitaessa lausumispuolen. Myös aihejaottelu on tehty monipuolisesti, kun lukuisia teemoja ja jäänmurtajia tarjotaan muun muassa lentokone- sekä yöelämäkeskusteluihin. Kovin monimutkaista jutustelua laitteella ei saa harrastettua, mutta kyselyt ja sanomiset eri tilanteisiin sentään luonnistuvat. Itse keskustelun voi hoitaa vaikkapa nauhoittamalla pätkän vastapuolen puhetta, jonka TalkMan tulkkaa ja antaa suoraan jokusen vastausehdotuksen.


Konnichi wa

Ohjelman käyttömukavuutta syö isoimmalla lusikalla hidas käyttöliittymä. Äänipätkien lataus UMD-levyltä pätkii jokaisessa moodissa, eivätkä tilannetta suinkaan paranna pitkät lataustauot ja joka väliin änkeävä automaattitallennus. TalkModessa keskustelu on välillä niin hidasta, että mieleen muistuvat ensimmäisen Silent Hillin dialogipätkät. Luulisi PSP:n alati yleistyvien isokokoisten Memory Stick -muistikorttien tarjoavan levylatausta nopeamman vaihtoehdon tiedonsiirrolle.

Grafiikkapuoli tuntuu tässä tapauksessa jopa sivuseikalta, mutta pitäähän se käydä läpi. Ulkoisesti TalkMan on kovin lapsellisen oloinen ja näköinen, eikä mitenkään erityisen näyttävä. Graafinen anti on sentään kohtuullisen pirteää ja mukavaa, vaikkakin kovin rosoreunaista. Varsinaista pelikuvaa tärkeämmät valikot ovat onneksi selkeät. Mainittu Max-niminen opastajalintu on - pienempää pelaajapolvea ajatellen - hauskasti toteutettu pelleilevä kaveri, jonka toilailut eivät nyt ainakaan häiritsemään pääse.

Äänien ulostulo on lausumisen osalta selkeää, ja musiikki on svengaavaa sorttia. Ymmärrettävistä syistä Maxin ääni muuttuu hieman eri kielien kohdalla, mutta näin ainakin itse puhe on autenttista.

TalkManissa yhdistyy lapsellisessa paketissa varteenotettava idea, mutta toivomisen varaa jättävällä toteutuksella. Silti kaikkine puutteineenkin tuotoksesta on vaikea olla pitämättä, sillä kielet ovat kaikille yhteinen ja niin jokapäiväinen asia elämässämme. TalkManin eduksi on myös luettava, että se on miltei kenelle tahansa helposti lähestyttävissä. Kyllä tämä seuraavalle ulkomaanreissulle mukaan lähtee - jos ei kielikäyttöön, niin ainakin levylle ahdetut raha-, mitta- ja muut yksikkömuuntimet vaikuttavat päteviltä.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi