Tehtaanjohtajan söpö arki

Tehtaanmanagerointipelit tahtovat olla tylsiä, jopa konemaisia ulkoasultaan. Little Big Workshop ottaa aiheeseen lapsellisemman lähestymistavan, ja lopputulos on melko hyvä.

Liukuhihnahommaa

Päätarkoituksena on luoda mahdollisimman toimiva ja tuottava tehdas. Projekti alkaa tietysti toimitilasta ja työntekijöiden palkkauksesta. Tarvitaan myös muutama työkone sekä taukohuone ennen kuin tehtailu voi alkaa.

Erilaisten tilausten suorittaminen pitää tehtaan käynnissä ja rahavirran tasaisena. Aikarajan puitteissa valmistettavista tilaustuotteista saa isoimmat rahat sekä kokemuspisteet. Onnistunut toimeksianto lisää asiakkaan luottamusta, jolloin avautuu uusia mahdollisuuksia. Toinen vaihtoehto on katsoa, mille on kysyntää, suunnitella tuote ja pistää tehdas tuottamaan hyödykkeitä kansalle.

Rahan tahkoaminen ei ole aina helppoa, ja liian suuren tai hitaan tilauksen työstäminen saattaa suistaa koko firman konkurssin partaalle. Talouden painuessa miinukselle ei auta muu kuin yrittää karsia kuluja tai myydä irtaimistoa. Kulujen karsiminen tapahtuu lähinnä vähentämällä henkilöstöä, eikä taloudenhallinta ole kovinkaan monipuolista. Joka tapauksessa pelaajan on oltava tarkkana ja pidettävä silmällä menoja.

Tehtaanjohtajan puuduttava arki

Henkilöstön puurtaessa tehtaanjohtajan homma käy välillä tylsäksi. Tämä on otettu huomioon, ja silloin tällöin eteen ilmaantuu erilaisia minipelejä. Mukana on muun muassa teollisuusvakoojan etsintää, myyrien nuijimista sekä homeen poistoa. Kevyeen luonteeseen sopivasti toiselle firmalle vakoilevaa työntekijää ei eroteta tai edes varoiteta. Minipeleistä saatavat kokemuspisteet ja rahapalkkiot sentään ovat mukavan suuria. Yllättäviä haasteita vaikuttaisi ilmestyvän useammin silloin kun firman talous on kuralla, mikä on vähintäänkin arveluttavaa pelisuunnittelua. Käytännössä konkurssiin on hyvin vaikea ajautua.

Suurin haaste on pitää tehdas järjestelmällisenä ja tuottavana tilausmäärien kasvaessa. Tämä tarkoittaa organisointia sekä optimointia esimerkiksi järjestelemällä tietyt prosessit tiettyihin huoneisiin. Kokemuspisteillä aukaistavat paremmat työkoneet sekä erilaiset työskentelytavat tuovat mukavasti haastetta ja helpotusta puurtamiseen. On myös hyvä muistaa työntekijöiden sopiva määrä ja henkilöstön tyytyväisyys, jotta koneet voivat pysyä käynnissä vuorokauden ympäri. Duunarit puurtavat 24 tuntia vuorokaudessa, joten taukohuoneen ja työtilojen on syytä olla viihtyisiä.


Polkupyörän valmistus on mutkikas prosessi

Söpö, mutta tylsähkö

Söpö ulkoasu sopii kevyeen tehtaanmanagerointiin loistavasti, ja raskaan työn raatajia on mukava seurata. Harmittavasti äänimaailma jää kauas taakse, vaikka se kyllä istuu kokonaisuuteen. Välillä kuuluu sarjakuvamaisia äännähdyksiä ja ininää, mutta muuten ääniin ei juurikaan kiinnitä huomiota. Söpöys ei kuitenkaan pelasta kokonaisuutta tylsyydeltä sekä muilta ongelmilta.

Suurimmat ongelmat liittyvät käyttöliittymän sekavuuteen ja epäloogisuuteen. Esimerkiksi uutta tuotetta suunnitellessa on vaikea palata suunnitelman aiempaan vaiheeseen. Virheen sattuessa koko kaavio täytyy roskittaa ja aloittaa alusta. Myös ongelmien selvittäminen on todella hankalaa silloin kun tuotantoprosessi on liian hidas tai muuten ongelmallinen. Ja vaikka solmukohdan onnistuisi löytämään, sen muuttamiseen ei tarjota kunnon työkaluja. Liian usein joutuu piirtämään suunnitelmat uusiksi tai muokkaamaan kokonaisia tuotantoketjuja. Tämä on tietysti työlästä ja kallista. Peruuntuneen tilauksen jäljiltä varastoon saattaa jäädä läjäpäin tarpeetonta tavaraa, jonka hävittäminen ei aina onnistu. Lopulta käsissä on hallitsematon varastokaaos.

Little Big Workshopia pelaa mielellään joitain tunteja, mutta sitten kevytsimulaattorilta loppuvat temput kesken. Vaikeustaso on aivan liian helppo, ja homma käy puuduttavaksi. Edes hassunhauskat minipelit eivät jaksa parin kerran jälkeen enää piristää. Kenties astetta syvällisempi näkemys yhdistettynä söpöön ulkokuoreen olisi ollut täyteläisempi kokonaisuus.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi