Tetris Worlds (Online Edition)

Harvoin vastaan tulee peliä, joka on julkaistu yhden lisäominaisuuden tähden uudestaan. Tetris Worlds (Online Edition) on sellainen. Peli on Live-yhteensopiva eli pelata voi verkon yli muita Tetris-pelaajia vastaan, mutta muuten kyseessä on liki täsmälleen sama peli kuin THQ:n aiempi Tetris Worlds. Tästä syystä tämä arvio käsittelee vain Live-ominaisuudet sekä muutokset edelliseen versioon verrattuna.

Tetris Worlds-arvostelu kannattaa siis lukea läpi, jotta saa parhaan kuvan Online Editioniin liittyvistä huomioista.

Tetris Live - yhdistää palikat ja pelaajat

Tetris Worlds (Online Edition) olisi todella heikoilla, jos sen pääpaino eli Live-tuki ei olisi asianmukaisesti hoidettu. Tuki on onneksi ajatuksella toteutettu ja se myös näkyy käytännössä: statistikkatilastot, voice-äänituki, ystävälistat kutsuineen ja muine optioineen sekä Quickmatch/Optimatch/Host Game-järjestelmä ovat mukana huolellisesti tehtyinä. Match-haut filtteröivät minkä tahansa vapaan pelin tai kaikki mukana olevat pelit ja näyttää ne pelaajalle yksityiskohtaisten tietojen kera, jopa yhteyden laatu ilmoitetaan "huono/ok/hyvä"-määritteillä. Eri pelejä pystyy samalta sivulta selaamaan kätevästi, joskin voi varautua siihen, että vapaiksi haettuja pelejä voi olla jo käynnissä. Näissäkin tilanteissa Refresh-toiminto sekä sivujen selaus toimii ja uutta vapaata peliä voi vaivatta hakea.

Omatekoisiin Host-peleihin saa näppärästi pienen Lobbyn, oleskeluhuoneen, jossa voi olla useampikin pelaaja odottamassa pelivuoroaan ja tämä osaltaan helpottaa mukaan pääsyä sekä vähentää vapaan pelin etsimisestä koituvaa vaivaa. Lisäksi pelin päättyessä voi jatkaa uudella sessiolla saman pelaajan kanssa ja tästä iso käytännöllisyys-plussa THQ:lle. Rennompiin Tetris-peleihin löytyy vielä lisäksi Lounge Play-pelimuoto, joka ei laske pisteitä eikä talleta statistiikkaa tilastoja varten, vaan antaa pelaajien pelailla ja jubailla pelikaverin kanssa ilman "suorituspaineita".

Suurena yllätyksenä tuli esille Tetris-pelaajien määrä Livessä. Tasainen 5-15 peliä oli valmiudessa plus Lobbyssa odottavat pelaajat. Määrä on mykistävä kun otetaan huomioon pelin keskinkertaisuus Tetris-mittapuulla. Muita pelaajia vastaan palikointi on yllättävän addiktiivista hubaa, palikkakiekereihin jääkin parhaimmillaan tunneiksi kiinni. Yhteysongelmia ei arvosteluhetkellä ollut ja koomistahan se verkossa pelattavan palikkapelin lagaus olisikin.

Ideanikkarin vapaapäivä

Online Editionin tarjonta päättyykin ylläolevaan Live-tukeen, sillä kyseessä on liki täydellisesti sama Tetris Worlds, jonka THQ julkaisi viime vuoden lopulla. Kustannustehokasta kyllä, muttei anna kovin hyvää kuvaa THQ:n laadun tarkkailusta,saati kehitystiimi Radical Entertainmentin aktiivitasosta. Peliin olisi voitu korjata tai edes parantaa edellisen version heikosti suunniteltuja sekä vähemmän näyttävästi toteuttettuja pelimuotoja, mutta tähän ei tarvetta nähty.

Yksi uusi pelimuoto saatiin kuitenkin kehitystiimin pitämien kahvitaukojen välissä punnerrettua kasaan: Crash Tetris. Tässä noudatetaan normaalia Tetriksen kaavaa, mutta pian aloituksen jälkeen pelialustan pohjalta tunkee tasaisesti roskapalkkiarivistöä pitämään pelaajaa hereillä rivien alituisessa tuhoamisessa. Muiden pelimuotojen tyyliin tavoitepiste/rivimäärään pääsy riittää pelin voittamiseen ja tämä katkaisee edelleen pitkäjänteisemmän pelaamisen haasteen ikävästi ennen aikojaan. Crash Tetris itsessään edustaa keskitason pelimuotojen parempaa puoliskoa. Sivuekstrana löytyy Learning Tetris-optio pelin opettelua varten. Joku nokkela voisi näpäyttää tähän kysymällä: "Kuka tarvitsee palikkapeliin erityistä opetus-moodia, its a friggin' Tetris!"

Ulkoasuun on tehty muutamia viilauksia vaihtamalla pelin aktiiviset taustat astetta eläväisemmin animoituihin maisemiin sekä kiristämällä hitusen tekstuurien terävyyttä. Mistään suurieleisestä graafisesta muutoksesta ei kuitenkaan ole kyse.

Peliäänet on hiottu vähemmän bassopainotteiseksi ja nyt sävy on hillityn mattapintainen ja kokonaisuutena edellistä parempi, vaikka muutama efekti edelleen kaipaisi vähemmän raflaavaa samplea. Musapuolella techno- ja trancebiitit on vaihdettu uusiin, joskaan eroa Tetris Worldsin keskitason konepoppiralleihin ei juuri ole. Tämä on harmi, sillä laadukkaampi ja iskevämpi taustajora olisi nostanut tämän maltillisen puzzlepelin kokonaistasoa pykälällä positiivisempaan suuntaan.

Turhuuksien palikkarovio

Tetris Worlds (Online Edition) on uskomaton taidonnnäyte kyseenalaisesta julkaisusta. Live-tuen siivellä voidaan toki nostaa pelinimikkeitä uudelleenjulkaistavaksi, mutta ei ilman järkeviä sisällöllisiä parannuksia, uudistuksia tai ekstroja. Nyt nähtiin sekin ihme. THQ:n pitäisi hävetä Tetris-pelien lisenssit omaavana pelitalona tehdä näin laiska uudelleenjulkaisu jo itsessään vähemmän nokkelasta Tetris Worlds-pelistään. Mutta koska kyseessä on Xboxin ainoita älypelejä, on varsin ironista todeta tämä myös alustan parhaaksi puzzlegenren edustajaksi.

Ei Tetris Worlds (Online Edition) täysin giljotiiniuhan alla ole. Siinä on yllättävän hyvin toimiva Live-tuki ja runsaasti muita Tetriksen pelaajia pitämään palikointi-aktiivisuutta pitemmänkin aikaa kerralla yllä. Tämä paikkaa hurjasti pelin valjua sisältöä ja keskitason toteutusta. Tämän lisäksi Online Edition-versio kustantaa noin 30 euroa, joten aivan täytenä rahastuksena ei julkaisua voi pitää...puolittaisena kylläkin. Luonnollisesti tämä uudempi versio kannattaa kaupanhyllyltä hankkia jos Live-Tetris kiinnostaa, mutta kokonaisuutena Tetris Worlds (Online Edition) ei ansaitse yhtään enemmän pistepykäliä kuin edeltäjänsäkään. Hyvin keskinkertainen esitys, edelleen.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi