Tiger Woods PGA Tour 06

Suosituimman roolissa on vaikea onnistua. Tämän ovat viime aikoina saaneet huomata sekä Tiger Woods itse että hänen nimeään kantava pelisarja. Odotukset menestyksestä ovat aina ilmassa eikä niiden täyttämistä joka kerta pysty millään toteuttamaan. Onkin monesti helpompi tyytyä perusvarmaan rutiinisuoritukseen kuin lähteä tappion uhalla rikkomaan muottia ja saada samalla aikaiseksi jotain todella hienoa ja mestarin nimen arvoista.

Tiger Woods, osa 4

Vaikka EA on julkaissut PGA Tour -golfsarjaansa pelimaailman historiikkiopuksen sivuja täyttävän määrän, on kyseessä vasta neljäs osa nykyisen nimen alla. Tiger Woods PGA Tour 06 ei tule kenellekään EA Sportsin vuosikatalogeja seuraavalle yllätysjulkaisuna ja kuten monen muun saman julkaisijan tuotteen kohdalla, myös tässä herää kysymys tarpeellisuudesta. Edelliset osat olivat peräti mainioita konsoligolffailuja, joten mitä uusin osa pystyy tarjoamaan paitsi uusimmat pelipaidat Tigerin ylle?

Aikaisempia osia pelanneet tuntevatkin Tigerin parissa olonsa hyvin tutuksi. Vaikka itselläni aikaisempi kokemus on vuoden 2003 julkaisun parista, on pelin peruskaava edelleen hyvin samanlainen. Lyönnit tapahtuvat liikuttamalla ohjaimen vasenta tattia ensin taakse ja sen perään eteen. Illuusio swingistä onkin vahva ja omaa lyöntiään on helppo parantaa pelkästään opettelemalla. Valitettavasti lyöminen alkaa jo pienen pelailun jälkeen sujumaan melko vaivattomasti, mikä poistaa melkoisesti haastetta. Toisaalta pienikin virheliike riittää, että pallo lentää aivan muualle kuin pitäisi. Pieleen menneistä lyönneistä saakin syyttää vain itseään, mikä on kerrassaan mainiota.

Mailavalikoiman lisäksi valinnanvaraa lyöntitilanteessa mahdollistavat erilaiset lyöntityylit sekä "turbonappi". Korkeiden ja matalien lyöntien hienovarainen ero tulee helposti selväksi varsinkin tuulisella säällä sekä lähestyttäessä viheriötä. Jokainen osa-alue on otettava huomioon, eikä sama lyönti toimi välttämättä kahdessa melko samanlaisessa tilanteessa. Alastuloja voi hallita melko räväköillä kierteillä, joita palloon pystyy ilmalennon aikana vielä laittamaan. Pelattavuus onkin sarjan elinkaaren edetessä hioutunut niin mallikkaaseen tilaan, ettei sitä kannattanekaan lähteä suuremmin muuttamaan.

Passi ja ham... golfmaila

Tiger 06 tarjoaa pelattavaa sekä yksin- että moninpelipuolella vähintäänkin riittävästi. Kausipohjaiseksi rakennettu yksinpeli lähtee jälleen kasvattamaan nurmikenttien kauhusta ammattilaiseksi pyrkivää golfaloittelijaa. Alussa ei kuitenkaan ole asiaa turnauksiin, vaan pelaajan pitää todistaa taitonsa erilaisissa tavoitekisoissa sekä jyvät akanoista rankkaavassa golfkilpailussa. Tässä ohella oma golffari tosin kehittyy jopa sille tasolle, että sillä ylipäätään voi pärjätä kovemmissa kilpailuissa. Saatuaan passin PGA Tourille alkaa pelaaja kiertää turnauksia sitä mukaa kuin niitä kalenterivuoden varrelle sattuu. Oikeastaan tässä kohtaa koko yksinpeli vasta alkaa toimimaan oikealla tavalla.

Omaa golffariaan pääsee muokkaamaan reilusti sekä ulkonäön että varusteiden saralla. Päälle löytyy yhtä jos toisenlaista hattua ja kauluspaitaa ja käteen iso valikoima erimerkkisiä mailoja. Myös oman golffarinsa pääsee yksityiskohtaisesti hiomaan halutun näköiseksi, mutta aivan kädenkäänteessä virtuaalikopio itsestä ei kuitenkaan synny. Omalla golffarillaan pääsee myös Live-pelin puolelle, mikä lisää hahmonkehitykseen roiman tujauksen mielenkiintoa.

Kattavan yksinpelattavan kausitilan lisäksi mukana on hiottu Live-peli. Pelaamaan pääsee maksimissaan neljän pelaajan voimin ja pelimuodoista tarjolla on kaikki tavallisimmat sekä lisäksi muutama minipeli. Parhaimmillaan peli on kiireettömästi kaveria vastaan pelattuna, mutta varsinkin Amerikasta löytyy paljon kilpahenkistä peliseuraa jos sellaista kaipaa.

Live-pelin oivallisin lisä ovat päivittäiset turnaukset. Turnauksissa ei suoranaisesti pelata toista pelaajaa vastaan vaan niihin voi osallistua koska tahansa ja tulostaan voi yrittää parantaa turnauksen aikana tietyn kierrosmäärän sallimissa rajoissa. Vaikka turnausten taso on yleensä armottoman kova, tarjoaa tämä yksin- ja moninpelin risteytys kuitenkin molempien pelimuotojen parhaita paloja sopivassa paketissa.

Vaikeustasoltaan peli on hyvin tasapainossa. Vaikka pelaaminen saattaa ajoittain tuntua helpolta, ainakin nettipeleissä vaikeutta saa ylöspäin reilusti lyömällä asetuksiin Tour -tilan päälle, jolloin pallojen kierteisiin ei pysty enää lyönnin jälkeen vaikuttamaan. Muutoin peli vaikuttaa melko aloittelijaystävälliseltä runsaine vinkkeineen ja helpotuksineen.

Terveisiä aurinkorannoilta

Vaikka peli nätiltä näyttääkin, jää kuitenkin uuden sukupolven mahdollistama hohto puuttumaan. Peli näyttää väkisinkin pintakiillotetulta Xbox-peliltä, mutta kyllä sitä mielellään silti katselee. Yleisilmeeltään Tiger 06 on perin laadukasta jälkeä alkaen valikoista ja päättyen kentälle, eikä siitä oikein löydy suurempia valituksen aiheita.

Kuvakulmista muodostuu suurempi ongelma. Itse peruskulmat ovat kyllä normaaliin tyyliin oikeilla paikoilla ja pientä säätövaraakin löytyy, mutta lyönnin jälkeen lähikuvia viljelevä ohjaaja kyllä hukkaa pallon liian usein eikä lähestymisiin pääse tekemään korjauksia vaikka se pelimekaniikan puolesta mahdollista olisikin. Lähestymisiä varten olisikin hyvä löytää tulevissa osissa kuvakulma mistä näkisi sekä pallon että lipun.

Äänimaailma Tigerissa on oudon hiljainen. Toki on ymmärrettävää, että golfinpeluuta häiritsemässä ei ole musiikkia, mutta nyt pelin äänet koostuvat ainoastaan ympäristön äänistä sekä muka-koomisesta selostajakaksikosta joka välillä onnistuu heittämään ihan hauskaakin juttua, mutta joka suurimman osan ajasta menee riman ali ja selvästi. Ympäristön äänet sen sijaan korostavat lajin herkkää luonnetta, sillä pelkkä yli lentävä potkurikone tulee noteerattua pelaajan toimesta.

Laatu kestää

Tiger 06 ei tarjoa mitään mullistavaa, jos golf ei ole ennenkään iskenyt. Jos toisaalta sattuu Xbox 360:n omistamaan ja kyseinen lajityyppi on sydäntä lähellä, kannattaa peli lisätä hyllyyn. Sarjan vuosien ajan osasta toiseen siirtynyt laatu kun ei ole kadonnut mihinkään.

EA:n vuosikatalogista Tiger Woods PGA Tour on noussut omaksi suosikikseni. Vaikka tarjolla ei ole runsain mitoin eri kenttiä eikä koko PGA Tourin pelaajalistaa, sisältää se paljon pelattavaa sekä perin mainioitakin ominaisuuksia. Kyseessä ei välttämättä ole kovinkaan realistinen golfpeli, mutta etenkin nettipelin puolella peli on sopivalla tapaa tunnelmaltaan rento ja pelattavuudeltaan hauska.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi