Tiger Woods PGA Tour 07

Maailman tunnetuimman golfaajan nimeä kantavalla Tiger Woods PGA Tour -pelisarjalla on suhteellisen laadukas maine videopelirintamalla. Jopa EA Sportsin pahamaineinen tapa päivittää urheilusarjojaan vaihtamalla pelkkää vuosilukua on useimmiten onnistuttu kitkemään virtuaalitiikerin parista, joskin kuulopuheiden perusteella viimevuotinen painos oli sisältönsä puolesta harppaus taaksepäin. Vuosi 2007 on kuitenkin sangen mielenkiintoinen, sillä EA:lla on ollut haasteena päivittää sarja kahdelle uudelle pelialustalle, Sonyn PlayStation 3:lle ja Nintendon Wiille.

Turvallisilla vesillä

Tiger Woods PGA Tour 07:n PS3-versiossa pelimekaniikka on pysynyt edellisvuosiin nähden kutakuinkin samana. Sonyn uutuuskonsolin ensimmäinen virtuaaligolf pyrkii pikemminkin parantamaan tuttua kokonaisuutta kuin uudistamaan sitä Wii-version tavoin. Vaikka peli kierrättää vuoden 2003 versiosta tutuksi tullutta analogista svingiä, homma toimii yhä erittäin sulavasti ja monipuolisesti. Ohjainsauvan edestakaisella heiluttelulla hallitaan niin suorat kuin kierteisetkin lyönnit, ja pallon lyöntikohtaa voi muuttaa nostaakseen tai madaltaakseen lentoradan korkeutta.

Uusiin hienosäätöihin lukeutuu tähtäyskursorin vaihtuminen tähtäysrenkaaseen. Toisin sanoen tarkan pisteen sijaan kohteena on laajempi alue, mikä tuo pelaamiseen realistisemman ja haastavamman otteen. Muutoinkin lyöntien kohdalla tarvitaan enemmän pelisilmää ja taktikointia kuin ennen, sillä tähtäysrengas on aluksi vain onnistuneen svingin suuntaa-antava määränpää. Pelin edetessä myös hahmon taidot karttuvat, jolloin kehä pienenee ja tarkkuus kohenee. 

Pelin perusasetuksissa on muiltakin osin pyritty karsimaan aikaisempien osien arcademaisia piirteitä. Vanha tuttu Spin Control on toki yhä vakioasetuksilla päällä, mutta mikäli pallon lentorataan ei halua vaikuttaa epärealistisesti ilmalennonkin aikana, voi ominaisuuden aina sulkea pois. Säätömahdollisuuksia on tuttuun tapaan kiitettävästi, minkä ansiosta virtuaaligolfaus muovautuu juuri oman pelimaun mukaiseksi. Tällä kertaa pelaajia ei aviteta tähtäysvinkeillä tai puttausohjeilla, vaan lyöntien lopputulos on pelaajan omaa aikaansaannosta. Erityisesti viheriöllä puttauksesta on kehkeytynyt pelisilmää vaativa taitolaji, aivan kuten oikeastikin. Puttaus saattaa aluksi tuntua mahdottomalta tehtävältä, mutta alueen kaltevuuksista ilmoittavan ruudukon lukeminen helpottuu pelituntien kasvaessa.

Viheriöllä aika kuluu kuin siivillä

Toisin kuin useina aikaisempina vuosina, oman pelihahmon kehitystä on pyritty viemään astetta realistisemmalle suunnalle. PS3-versiossa keskeisessä roolissa on erityinen harjoitusalue, jossa pelaaja voi hioa golfin eri osa-alueita lyöntien voimakkuudesta lähestymisiin ja puttauksiin. Harjoittelu vie toki enemmän aikaa kuin edellisosien rahalla ostettavat kehityspisteet, mutta ratkaisu on erittäin toimiva ja aikaisempia versioita huomattavasti palkitsevampi.

Toki varsinaiset palkkashekit ovat yhä mukana, mutta rahaa palaa vain tarvikkeiden ja vaatteiden hankinnassa. Vaatekerraston lisäksi koko hahmon voi suunnitella vapaasti pieniä kasvonpiirteitä myöten 2004-painoksessa kuvioihin astuneella hahmoeditorilla. Lopputulokset eivät ehkä ole sieltä fotorealistisimmasta päästä, mutta kärsivällisyyden riittäessä itseään muistuttavan hahmon luominen on useimmiten mahdollista.

Pelattavaa on runsaasti, siitä pitävät huolen Tiger Challenge- ja PGA-turnausten ohella yksittäiset ottelut, joissa taitojaan voi hioa golfin lukuisten eri pelimuotojen puitteissa. Arcademaisemmat yhteenotot ovat oivaa viihdettä etenkin kaveriporukalla, mutta kärsivällisessä seurassa viheriön perinteisemmät kamppailut ovat ehdottomasti moninpelitarjonnan parasta antia. Myös nettipuoli on vahvasti kuvioissa. Muita verkkopelaajia voi haastaa yksittäisiin otteluihin, minkä lisäksi PGA Tour -puolella voi ottaa osaa päivittäisiin nettiturnauksiin.

Hallittu kokonaisuus

Ulkoisesti PS3:n Tiger Woods PGA Tour 07 on kokenut melkoisen resoluutionkohotuksen edellisen konsolisukupolven versioista. Yksityiskohtien määrä sekä maisemissa että pelihahmoissa on odotetusti kasvanut. Radan varrella seisoskelevat katsojatkin näyttävät tällä kertaa ihmisiltä ja jopa reagoivat pallon lentoratoihin. Valitettavasti ruudunpäivitys kärsii jonkin verran, mutta pelattavuuteen hidastelu ei onneksi vaikuta: töksähtelyt tuppaavat esiintymään vasta pallon lähdettyä ilmalennolleen. Äänipuolella tuetaan golf-kenttien leppoisaa ilmapiiriä rauhallisilla luontoäänillä ja vuodesta toiseen lähes muuttumattomana pysyneellä selostuksella.

Tiger Woodsin PS3-debyytti on kaikin puolin viihdyttävä urheilupaketti, joka on lajin ystäville tutustumisen arvoinen kokemus. Vaikka se ei ole yhtä uudistustenhakuinen kuin Wii-versio, sisällöltään PS3-versio on monipuolisemmin ja huolellisemmin suunniteltu. Jää nähtäväksi, onko tilanne ensi vuonna täysin päinvastainen – se kun on hyvinkin mahdollista.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi