Tiger Woods PGA Tour 09

Tiikeri tankkiin

Golf on miehekäs urheilulaji. Suurin kunnia lajin statuksen noususta kuuluu Eldrick “Tiger” Woodsille. Hänen ansiostaan kolopallo ei enää ole pelkästään keski-ikäisten kaljamahaisten miesten typerää leikkiä vaan ihan oikeaa urheilua. Toki golfin historiassa on ollut muitakin legendoja, mutta yksikään heistä ei ole yksinään nostanut lajin tasoa niin kuin Tiger Woods. Jotain kertoo se, että Tigerin loukkaannuttua tämänvuotisen British Open -turnauksen jälkeen katsojamäärät ja lajin kiinnostus ovat laskeneet huomattavasti. Kaikki odottavat ”Tiikerin” paluuta.

Helpotusta tuskaan tuo Electronic Artsin pitkäikäisen Tiger Woods PGA Tour -pelisarjan uusin osa. Se korjaa edellisen version pahimmat kauneusvirheet eli anteeksiantamattoman swingin sekä kehnosti toimineen verkkopelin. Tiger Woods 09:ssä pallo lyödään perusasetuksilla vasemmalla analogitatilla. Swingin pystyy tekemään helposti, eikä lyönnin enää tarvitse olla niin tarkka kuin viime vuonna. Lyönnissä tapahtuva pieni heilahdus vasemmalle tai oikealle ei vaikuta järisyttävästi pallon lentorataan. Pelaaja pystyy nyt katsomaan ruudun alalaidassa olevasta pienestä pallosta, kuinka heilautti tikkua. Tämä auttaa paljon, kuten myös uusi mailaeditori, jolla mailojen ominaisuuksia pystyy säätämään omalle pelityylilleen mieleiseksi.

Toinen mukava uudistus on Tiger Woodsin oma valmentaja Hank Haney, joka neuvoo pelaajaa. Käytännössä tämä toimii siten, että uramuodossa läpäistyjen kilpailujen jälkeen voi suorittaa vapaaehtoisia harjoitushaasteita. Nämä jakautuvat kauko- ja lähipeliin, lähestymisiin sekä putteihin. Pelaaja voi harjoitella kaikkia osa-alueita, tai vain yhtä kerrallaan. Haney ääninäyttelee harvinaisen huonosti, mutta hänen mukanaolonsa helpottaa silti oppimista. Tiger Woods -pelien veteraaneille hänestä ei tosin ole juurikaan hyötyä.

Bunkkerissa

Tiger Woods 09 sisältää 16 golfkenttää. Uusia tuttavuuksia ovat esimerkiksi Wentworth, Sheshan ja Bay Hill. Tämä tarkoittaa valitettavasti sitä, että muutamia aiempia ratoja on poistettu. Electronic Arts on tosin lupaillut lisäratoja ja muuta materiaalia erillisinä ja maksullisina imurointeina. Mukana olevat golfammattilaiset ovat tuttuja lajia seuraaville, vaikka Tiger Woods lienee useimmille se ainoa valinta. Uratilassa pitää luoda oma golfari. Tämä tapahtuu tutusti editorilla. On hauskaa, että pelaajalle voi laittaa omat kasvonsa PlayStation Eye -kameraa käyttämällä. Uratila on kalenteripohjainen ja hyvin kattava. Siinä kehitetään hahmoa ja pelataan turnauksia. Hyvistä suorituksista ja sijoituksista saa tuttuun tyyliin valuuttaa, jolla voi ostaa vaatteita, kenkiä, mailoja sekä muuta tauhkaa. Uraa luodessa aika kuluu ja pinna palaa useamman kerran. Peli ei edelleenkään ole mikään läpihuutojuttu, vaikka lyömistä onkin helpotettu.

Tekemistä piisaa myös yksittäisissä turnauksissa, kaksinkamppailuna käytävissä pudotuspeleissä sekä Tiger Challenge -tilassa, jossa kamppaillaan golfammattilaisia vastaan. Viimeisenä kohdataan tietysti Tiikeri itse. Haasteet ovat yksinkertaisia. Pelaaja joutuu niissä esimerkiksi pelaamaan yhden radan kaikki Par 3 -reiät. Ainoa huono puoli tietokonetta vastaan kaksintaisteltaessa on se, ettei toisen vuoroja pysty ohittamaan. Pelaajalta pääsee välillä haukotus, kun tekoäly miettii, mihin pöpelikköön pallon laittaisi. Muuten homma toimii, kuten Electronic Artsin urheilupeleiltä sopii odottaakin.

Siinä missä yksinpeli tuo kovasti mieleen Tiger Woods 08:n, verkkopeliä on paranneltu enemmän. Se toimii paremmin kuin viime vuonna sekä yhteyksien että pelimuotojen osalta. Stroke play -tilaa voi pelata nyt siten, että neljä pelaajaa lyö samanaikaisesti. Toisten pelaajien eteneminen näkyy värikkäinä viivoina, jotka eivät kuitenkaan häiritse omaa pelaamista. Samanaikainen pelaaminen on miellyttävä uudistus. Sekä yksin- että moninpelissä saa myös esiin kätevän GamerNet-haasteen, kunhan kone on kytketty verkkoon. Haasteissa kilpaillaan toisia ihmispelaajia vastaan esimerkiksi siitä, kuka saa pallon tietystä paikasta lähimmäksi reikää. Verkossa pelattaessa kaikki toimii tänä vuonna paremmin.

Ihannetulos

Peli ei näytä kovin kummoiselta. Etenkin yleisö näyttää edelleen pikemminkin pahviständeiltä kuin oikeilta ihmisiltä. Pallonhutkijoiden animaatio on sentään hyvällä tasolla, kiitos Tiikerin EA:lle suorittaman liikkeenmallinnuksen. Tiger Woodsin ulkoiseen olemukseen on pelissä panostettu selvästi enemmän kuin muihin golffareihin. On kummallista, että Tigerin hahmo näyttää paljon terävämmältä muihin nähden. Tämä ehkä kuvastaa hänen ylivertaista asemaansa golfin maailmassa, mutta on silti lapsus tekijöiden osalta. Muutenkin grafiikka olisi kaivannut hiomista.

Äänimaailma kaipaisi sekin parannusta. Valikoissa soiva musiikki on käypää, kuten myös pallon hutkimiseen liittyvät äänet, mutta ääninäyttely ja selostus ovat kamalaa kuunneltavaa. Hahmot karjaisevat joskus jotain typerää hyvän tai huonon suorituksen jälkeen. Aneemiset selostajat kääntää mielellään kokonaan pois päältä. Viheriöllä kuuntelee paljon mieluummin lintujen laulua tai veden rauhallista kohinaa kuin selostajien lakonisia sutkautuksia.

Tiger Woods PGA Tour 09 on pätevä peli genressään. Se jatkaa laadukasta urheilupelisarjaa ryhtymättä kuitenkaan radikaaleihin uudistuksiin. Swingiin liittyvät helpotukset ja Tiikerin oma valmentaja ovat mukavia lisiä, kuten myös verkkopelin parannukset, mutta lisää jää kaipaamaan. Ei silti käy kieltäminen, etteikö virtuaaliviheriölle kirmaa mielellään näin ilmojen synkistyessä. Tiger Woods 09 tekee kentän ihannetuloksen, mutta ei pysty tekemään birdietä.

Galleria: 

Kommentit

Tiger Woods on varmasti yksi aliarvostetuimmista urheilupelisarjoista. Kyseessä on todella mainio peli mistä ei todellakaan haasteet lopu. Tietokone antaa turnauksissa kelpo vastuksen mutta ne omat kierrosennätykset ja "hole-in-one":t ovat kuitenkin tämän pelin suola. Täydellistä lyöntiä tai kierrosta kun ei ole olemassa - aivan kuten oikeassa golfissa. Jokainen seniori pelaaja jolla C64:n "Leader Board" golf kolahti aikanaan pitää varmasti tästäkin.

Jos uusimman TW09:n hinta tuntuu pahalta mutta tutustuminen pelisarjaan kiinnostaa niin voin lämpimästi suositella vanhempia versioita. Kuten jutussa yllä oli mainittu TW08 on hieman tarkka lyönnistä joten alekorista löytyvä TW07 huokeaan hintaan voi olla loisto-ostos. Suosittelen!

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi

Pelin tiedot

Arvosteltu versio: 

Kiitokset arvostelukappaleesta Electronic Artsille.

Tähän liittyvää