Tomb Raider: Anniversary

Tomb Raider: Anniversary on uusintapainos ensimmäisestä Tomb Raider -pelistä. Sama juoni ja samat tavoitteet, mutta graafinen ulkoasu on päivitetty nykyaikaan, ja mukaan on vielä ympätty lisäsisältöä. Mikäs siinä, monien mielestä juurikin se ensimmäinen peli on koko pelisarjan mahtavin teos.

Arkeologin työkalut

Tomb Raider: Anniversaryn juonen kantavana voimana toimii antiikkisten Scion –palasten keräily. Kova bisnesnainen tekee Lara Croftille tarjouksen, josta hän ei voi kieltäytyä. Tietysti ilman selkäänpuukotusta ja petturuutta ei tilanteesta selvitä. Juonenkäänteitä seurataan kenttien välissä näkyvillä videonpätkillä, ja juoni on ihan mielenkiintoista seurattavaa. Itseasiassa pelin juonenkäänteitä seuraa suuremmalla mielenkiinnolla kuin pelisarjasta tehtyjä elokuvia.

Pelin kentät ovat hyvin suunniteltuja ja ne koostuvat pääasiassa ongelmanratkonnasta. Pääsemme matkaamaan hyvinkin erilaisiin paikkoihin sankarittaremme kanssa, esimerkiksi Peruun, Kreikkaan ja Egyptiin. Ongelmat yleensä liittyvät kulkureitin etsimiseen tai kulkureitillä olevan esteen ohittamiseen. Puzzleja on muutamia erilaisia, muun muuassa vipujen kääntelyä, rattaiden asettelua oikeille kohdilleen ja tähtikuvioiden piirtelyä vihjeiden mukaan. Kentät kannattaa koluta tarkasti, sillä siellä täällä on piilotettuja ja kerättäviä bonus -esineitä. Bonusten lisäksi kentistä löytyy ammuksia ja elämänvoimaa palauttavia ensiapupakkauksia. Pelin aikana Laran asearsenaali kasvaa parilla tehokkaammalla aseella, joiden avulla vihollisista voi kätevämmin tehdä sylttyä. Kyllähän jokaisen pelisankarittaren varustukseen kuuluu kaksi pistoolia, haulikko ja konepistooli.

Räiskintää pelissä ei ole kovin paljoa, ja tusinaviholliset ovat nimensä veroisia. Toisin sanoen vihollisista ei paljoa vaaraa Laran terveydelle ole, ja kuolema koittaakin useammin hyppykohdissa kuin taisteluissa. Monesti hyppykohdissa tulee arvioitua väärin hypyn suunta, ja pelihahmo päätyy makaamaan hengettömänä kalliolle. Onneksi tallennuspaikkoja on tiheään, joten kuoleman koittaessa saa nopeasti uuden yrityksen. Tomb Raiderin tunnelma on todella seikkailuelokuvamainen, mikä lämmittää kovasti vanhan Indiana Jones -fanin sydäntä.

Wiin erikoislisät rajoittuvat arkeologin työkaluihin. Niillä voi tietyissä kohdin peliä kaivella esiin muinaisia salaisuuksia. Erilaisia työkaluja on muutama erilainen ja ne ovat hyvin toteutettuja. Työkalut ovat harja, hakku, arkeologin lasta ja hiili+paperi yhdistelmä. Työkaluilla joko puhdistetaan kuva tai kaivetaan se hiekan/kiven alta kunnolla näkyville, jonka jälkeen hiilellä rapsutetaan jäljennös paperille. Pieni näpertely rytmittää peliä mukavasti ja antaa pienen tauon hyppimisestä ja taistelusta. Lisäpiste loistavasti toteutetusta taskulampusta.

Siroa voimistelua

Neiti Croft on oikea akrobaatti. Liikevarastoon kuuluu muun muuassa ukemi, tasapainottelu yhdellä jalalla ja kallionkielekkeissä roikkuminen. Liikkeet tehdään tatilla ja eri näppäinten komboilla. Kontrollit toimivat yleisesti ottaen hyvin ja napakasti.

Liikkeentunnistuksella toimivat toiminnot vastaavat pelaajan liikkeisiin tarkasti. Liikkeentunnistusta käytetään maltillisesti, joten Tomb Raideria voi pelata istualtaan. Taistelut hoidetaan Wiimoten pointteriominaisuutta hyväksi käyttäen. Taisteluiden aikana pelaaja voi lukittautua viholliseen Z–näppäintä painamalla, mutta se mahdollistaa vain Adrenaline Dodge- liikkeiden teon. Adrenaline Dodge onnistuessaan mahdollistaa vihollisen hyökkäyksen väistämisen ja tarkemman laukauksen teon. Pelaajan on lukituksen aikanakin itse edelleen hoidettava tähtääminen. Ampuminen muiden Wii –pelien tapaan hoidetaan B-näppäimellä ja ohjaimen kaiutin sekä värinä säestää laukausta.

Kamera aiheuttaa satunnaisia ongelmia silloin, kun Lara on lähellä seinää tai tolpan takana. Pelaaja voi kontrolloida kameraa kahdella eri tavalla: painamalla kerran C-näppäintä kamera siirtyy automaattisesti Laran selän taakse samalla tavalla kuin Zeldassa. Toinen vaihtoehto on se, että painaa C-näppäimen pohjaan ja Wiimoten pointterilla kontrolloi kameraa. Arvostelija itse käytti jälkimmäistä tapaa. Pienellä harjoittelulla yhtäaikaisesta liikkumisesta, ampumisesta ja kameran ohjauksesta tulee luonnollinen ja mukava tapa pelata.

Muodollisesti pätevä

Tekninen toteutus pelissä on toimivaa. Larassa näkyviä sahalaitoja ja satunnaisia ruudunpäivitysnotkahduksia lukuun ottamatta komeat maisemat piirtyvät pelaajan eteen tasaisesti, ja miellyttävä taiteellinen suunnittelu tukee ulkoasua. Alkupään jyhkeä vesiputous nostaa pisteitä, kuten myös kenttien huimat korkeuserot. Pelin latausajat ovat todella lyhyet, ja sekä laajakuva että 480p-tila ovat tuettuja. Lisäpiste fiksusti toteutetusta akun liian pienen varaustilan varoittimesta: pieni varoitusmerkki ilmestyy ruudulle, mutta pelaaminen ei ärsyttävästi keskeydy.

Lopullinen tuomio

Arvosanaan vaikutti pelin vahva ja hyvä tunnelma, kenttien loistava suunnittelu ja toimivat kontrollit. Tekninen toteutus ei Wiin äärirajoja koettele, mutta jälki on tyydyttävää. Uskallan varauksetta suositella kaikille seikkailupelien ystäville, joilta Wii kotoa löytyy.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi