Tony Hawk's Pro Skater HD (XBLA)

Skeittilegenda Tony Hawk palaa alkuperäisteoksille kumartavalla latauspelillä Tony Hawk’s Pro Skater HD. Sarjan kahden ensimmäisen osan pohjalta luotu kasvojenkohotus tuo duon tunnetuimmat kentät, temput ja kappaleet yhteen sytyttäen samalla kauan sitten sammuneen kipinän vanhan nostalgikon sydämessä.

Toni ja mä, kaupungilla taas, illat rullaillaan

Tony Hawk’s Pro Skater HD tietää, kuinka miellyttää konkareita. Alkuvalikon ilmaantuessa ruudulle ja Goldfingerin Supermanin pärähtäessä soimaan kaiuttimista, naavaparrat siirtyvät välittömästi 13 vuotta ajassa taaksepäin. Fiilis on tismalleen yhtä kihelmöivä kuin aikoinaan Haukan vuoksi padiin ensi kertaa tarttuessa, ja lopullisen kruunauksen hoitavat kenttien alussa näytettävät suorituslistat. Kaikki tuntuu niin tutulta mutta parannellun ulkoasun vuoksi samalla tuoreelta.

Vaikka uusioversio hyödyntää molempien osien parhaimpia paloja, pelimekaniikka on luotu Tony Hawk’s Pro Skater 2:n pohjalta. Toisen osan oleellisin lisä ykköseen nähden on manuaalien mukaantulo, mikä muokkaa myös pelin pistekeräyksen suosimalla hyperpitkiä komboja yksittäisten temppujen sijaan. Iästään huolimatta mekaniikka rullaa edelleen yllättävän hyvin ajoittaisia kankeuksia lukuun ottamatta. Varsinkin erinäiset äkkikäännökset ja grindauksen liimautuminen kielii vuosikymmenen takaisesta pelimoottorista, mutta hauskuuteen niillä on hyvin vähän vaikutusta.

Muutoin HD-päivitys tuo tasavahvan kokoelman kaksikon parhaimmistoa sekä ripauksen uutta. Klassisista kentistä muun muassa Warehouse, Downhill Jam ja Venice Beach herättävät muistoja, samoin kuin musiikkiraidalla kuultavat ikivihreät. Vanhojen tuttujen lisäksi soundtrack koostuu puoliksi kokonaan uusista biiseistä, jotka sulautuvat kokonaisuuteen erinomaisesti. Oman avatarinsa ohella skeittaajaksi voi valita alan suurnimiä, kuten Tony Hawkin, Rodney Mullenin tai Nyjah Hustonin.

Tarinatila keskittyy juonen sijaan hauskuuteen. Uudet alueet avautuvat pelattavaksi suorittamalla aina edellisestä kentästä aikarajan puitteissa tietty määrä suorituksia. Nämä vaihtelevat yksinkertaisesti pistemetsästyksestä SKATE-kirjainten keräämiseen ja laatikoiden kaatamiseen. Kun kaikki suoritukset on saavutettu ja oma lempihahmo päivitetty tappiinsa, avautuvat tosimiesten haasteet. Viimeistään tässä vaiheessa hauskuus kääntyy usein tuskaisaan virneeseen, sillä pyydetyt tavoitteet ovat suorastaan reikäpäisen hankalia. Näiden lisäksi lisäpelattavaa tarjotaan niin yksin- kuin moninpelitiloissa. Graffitin ja Trick Attackin kaltaisten vanhusten vierelle on tuotu huvittava Big Head Elimination, jossa tempuilla estetään hahmon pään paisuminen ja lopulta räjähtäminen. Harmillisesti moninpeli toimii ainoastaan verkon välityksellä.

Lintumiehen paluu

Paranneltu ulkoasu lisää kromia sopivassa suhteessa. Yksityiskohtaisemmat maastot ja hahmot näyttävät upeilta, mutta niistä huokuu silti alkuperäisteosten yksinkertaisuus. Pelkistetyt ja kulmikkaat alueet tuntuvat aluksi siltä, ettei visuaalisuuteen olisi koskettu lainkaan, mutta viimeistään kuvavertailu kertoo karun totuuden hienovaraisista muutoksista. Äänimaailmaan ei sen sijaan ole liioin puututtu, ja hyvä niin.

Tony Hawk’s Pro Skater HD on erinomainen uusioversio vanhoista klassikoista. Visuaalisesti päivitettynä mutta mekaanisesti liki identtisenä säilynyt skeittipeli on vielä yli vuosikymmenenkin jälkeen puhdasta viihdettä, jonka nauttiminen ei edellytä lämpimiä muistoja nuoruudesta. Toki nostalgialisää kaipaavat voivat korottaa tähtiä ainakin yhdellä.

Tony Hawk’s Pro Skater HD on saatavilla Live Arcadesta 1200 Microsoft-pisteellä.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi