Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Trials Evolution (XBLA)

Alussa olivat este, prätkä

ja pelaaja. Suomalaisen RedLynx-pelistudion kehittämä Trials Evolution jatkaa menestysreseptillä, jolla luotiin yksi Live Arcaden suosituimmista peleistä, Trials HD. Hienosäädöllä ja muutamilla lisäyksillä lopputuloksena on entistä tiukempi paketti, jota ei ainakaan sarjan fanien kannata jättää välistä.

Perusidea on Evolutionissa sama kuin edeltäjissään. Kaasua, jarrua ja nojailua käyttäen täytyy ylittää vastaantulevat esteet ja läpäistä mitä erilaisimpia ratoja. Suoritukset listataan paremmuusjärjestykseen ensin virheiden ja sitten ajan perusteella. Yksi Trialsin kantavista voimista on juuri helppous kokeilla uusiksi. Back-nappulalla tai B:tä painamalla pääsee oitis joko radan alkuun tai edelliseen checkpointiin. Jokainen Trialsia pelannut on luultavasti jossain vaiheessa uraansa ajatellut ”jos vielä kerran”, vähän samalla tapaa kuin joku saattaa mennä ravitsemusliikkeeseen vain yhdelle.

Suurin motivaatio ajaa parempia aikoja syntynee eri mitalitasojen lisäksi Live-tilastoista, joista näkee sekä kavereiden että kaikkien muiden parhaat ajat joka radalta. Soppaa on vielä sekoitettu mahdollisuudella lisätä ajoradalle kirittäjäksi haamupisteitä itseltä, kavereilta tai vaikkapa maailman nopeimmalta. Tämä tekee arkkivihollista vastaan kisaamisesta entistä hauskempaa ja huomattavasti jännittävämpää. Evolution sytyttää kilpailuvietin luultavasti jokaisessa joka ohjaimeen tarttuu.

Mä yritän vielä kerran

Ajettavuus tuntuu Evolutionissa hieman entistä hiotummalta. Pyörät tottelevat pikkuisen paremmin, ja huolimattomalle kaatumisia satelee helposti. Enää ei voi juuri tehdä ihmepelastuksia esimerkiksi kypärän avulla tai tiputtautua korkeuksista miten huvittaa. Näkökulmasta riippuen Evolution on joko armottomampi tai reilumpi kuin Trials HD. Taito ratkaisee entistäkin enemmän.

Värikäs ja mukavan vaihteleva ratojen kirjo riittänee vaativaankin makuun. Helpoimmat läpäisee kaasu pohjassa revitellen, kun taas vaikeimpiin joutuu panostamaan sekä yrityksillä että hoksottimilla. Alkupään kisat saattavat tuntua veteraaneille turhan helpoilta, mutta ainakin niissä saa tauon jälkeen tuntumaa eri pyöriin ja omiin taitoihin. Vaikeustaso ei ole turhan heppoinen, sillä platinamitaleiden metsästäminen vaatii edelleen työtä ja hikeä. Erityisesti Extreme-ratojen läpäisy virheettä voi edelleen luoda saman viha-rakkaussuhteen kuin Trials HD:n vastaavissa.

Jos pelkkä tavallinen kilvanajo ei maistu, vaihtoehtona on kasa erilaisia ja hauskoja taitopelejä. Kun osa selkeästi opettaa ajamisesta uusia niksejä, loput ovat taas jotain ihan muuta. Taitopeleissä pääsee esimerkiksi ohjastamaan lentävää lautasta, laskemaan suksilla mäkeä tai vaikkapa vierittämään jättimäistä kuulaa. Mikäli RedLynxin kehittämät lajit eivät riitä, voi tehdä omia tai ladata muiden pelaajien taitopelejä.

Rataeditori on muutenkin isossa roolissa Evolutionissa. Jos pelattava meinaa loppua kesken, voi näppärästi ladata lisää ajettavaa sekunneissa. Eri luomukset saavat arvosanan käyttäjien antamien tähtien mukaan, ja jokaisella radalla on oma 100 parhaan tuloksen listaus kilvoitteluun. RedLynxin työntekijöiden mielestä parhaat ja kekseliäimmät teokset löytyvät vielä kätevästi erikseen listattuna.

Yks yritys vielä!

Toisin kuin edeltäjässä Evolutionin radat sijoittuvat lähinnä raikkaisiin ja runsaasti vaihteleviin ulkomaisemiin. Kaiken lisäksi kilparata voi nyt vaihtaa myös suuntaa, minkä ansiosta ratasuunnittelua päästään hyväksikäyttämään aivan uudella tapaa. Esimerkiksi Home Run -nimisellä radalla kierretään baseball-kentän kaikki pesät ja palataan lähtöruutuun aivan kuten nimi enteilee.

Ratauudistuksen ainoa miinus on venkoileva kamera, joka saattaa heikolla sijoittumisella tehdä ajamisesta paikoitellen vaikeaa. Joissain radoissa ei välttämättä heti näe, mihin pyörä on tarkalleen ottaen laskeutumassa. Kameran poukkoillessa reitti voi pahimmillaan vaihtaa suuntaa ilmalennon aikana. Kuvakulmat ovat monesti näyttäviä, mutta toisinaan taiteellinen kameratyöskentely tapahtuu harmillisesti pelattavuuden kustannuksella.

Suurin muutos edeltäjiin on upouusi moninpeli, johon pääsee käsiksi sekä samalta konsolilta että Live-linjoja pitkin. Jopa kolmen vierustoverin kanssa kisaileminen motocross-radalla on parhaimmillaan mahtavaa hupia, jonka salat sisäistää myös untuvikko. Moninpeliradat ovat päällisin puolin varsin helppoja, eikä kaatuminenkaan poista ketään kisasta. Virheen tehnyt kuski otetaan aina uudestaan mukaan kilvanajoon, kunhan viimeinen pystyssä pysynyt kisailija ohittaa seuraavan välietapin tai tekee itse virheen. Hauskana lisänä moninpelissä voi laittaa päälle asetuksen, jossa radan voittamiseksi riittää oikea-aikainen kuskin sinkoaminen pyörän päältä suoraan maaliin.

Koko Evolutionin ja lähinnä sen moninpelin nurja puoli löytyy Livestä. Ajatus kilvoitella linjojen yli reaaliajassa kuulosti hyvältä, mutta toteutus jättää paljon parantamisen varaa. Jostain syystä verkkopelin löytäminen harvoin sujuu mutkitta, eikä yhteysongelmiltakaan säästytä. Jos tuurilla löytää muuten ongelmattoman pelin tai ajaa kilpaa kavereiden kanssa, viimeistään huomattava tearing-efekti vie maun verkkomittelöistä. Joku saattaisi jopa sanoa, että Trials Evolution olisi parempi kokonaisuus ilman sen epäonnistunutta Live-moninpeliä.

Nettipelin vioista huolimatta Trials Evolution on silti ehdottoman onnistunut ja kattava paketti, jota voi suositella pitkälti jokaiselle. Yhtä koukuttavaa ja hauskaa Live Arcade -peliä (tai peliä ylipäänsä) saa etsiä kissojen ja koirien kanssa. 1200 Microsoft-pistettä on halpa hinta pelistä, jonka parissa viettää helposti jopa kymmeniä tunteja. Hyvä Suomi, hyvä RedLynx!

Trials Evolution on saatavilla Live Arcadesta 1200 Microsoft-pisteellä.

Galleria: 

Kommentit

Pleikkarille tämä, nyt.

Melkeen turha lukee näit arvosteluja, eihän se voi olla ku täydellinen! ;D

Harmi jottei tätä herkkua saa pleikkarille... Muttei ehken ihan vain tämän takia viitsi lähteä xbosi ostoksille..

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi