UEFA EURO 2008

EM-kisat tulevat taas. Valitettavasti jo totuttuun tapaan Suomen maajoukkue on pudonnut pois lopputurnauksesta, siispä Forssellia tai kumppaneita ei Itävallan/Sveitsin stadioneilla nähdä. EA tarjoaa kuitenkin virtuaalikenttien sankareille mahdollisuuden kirjoittaa kisahistoria uusiksi UEFA EURO 2008 -pelin avulla. Lisenssijulkaisut ovat perinteisesti olleet heikkotasoisia, mutta nyt taustavaikuttajana on potkupallon salat taitava EA Canada, mainion FIFA 08:n tekijätiimi. Onnistuuko UEFA EURO 2008 herättämään kisahuumaa kotijoukoissa, vai jääkö peli turhakkeeksi futisotteluiden televisioinnin takia?

Joukkueen kapteeni

Be a Pro -moodi, jossa pelaaja ohjaa vain yhtä kenttäpelaajaa, oli FIFA 08:n suurimpia uudistuksia. Ideaa on jalostettu UEFA EURO 2008:ssa pidemmälle, ja tuloksena on Captain Your Country -pelitila. Siinä valitaan oikea supertähti tai luodaan oma pelaaja, joka luotsataan B-maajoukkueen harjoitusotteluista aina EM-kisajoukkueeseen ja lopulta turnausvoittoon. Pelaajansa ominaisuuksia pääsee kehittämään kokemuspisteillä, joita siunaantuu hyvästä peliesityksestä. Tarpeeksi monen huippusuorituksen jälkeen pääsee joukkueen kapteeniksi, jolla on paljon vastuuta. Kippari nimittäin määrää pelaavan kokoonpanon, pelitaktiikan, erikoistilanteiden pelaajat ja vaihtomiehet.

Captain Your Country -pelitilan kenttäpeli eroaa huomattavasti joukkuepelaamisesta. Ruudun oikeassa alakulmassa on mittari, joka peilaa pelaajan ohjaaman futistähden suorituksia. Numeroarvosana nousee ja laskee edesottamusten mukaan, ja jokaisella pelipaikalla on omat vaatimuksensa kympin peliesitykseen. Hyökkääjän pallonmenetyksestä ei sakoteta juuri mitään, kun taas puolustajalle se on katastrofi. Keskikenttämieheltä odotetaan korkeaa syöttöprosenttia ja kärkipelaajalta tietysti maaleja. Sijoittuminen kentällä on myös tärkeää arvosanan kannalta. Kapteenin keltaista nauhaa tavoitellessa keskittyminen siirtyy joukkueen menestyksestä henkilökohtaiseen suoriutumiseen, mikä tuokin todella piristävää vaihtelua pallotteluun.

Kapteenin joukkue

UEFA EURO 2008 miellyttää myös vanhan koulukunnan futaajia. Pelin nimikkomoodin takaa paljastuu sama turnauskaavio kuin CYC:ssa, mutta tällä kertaa pelataan perinteiseen tyyliin koko joukkueella. Vain tässä moodissa voi valita turnauksen pituuden: kärsimättömimmät voivat hypätä karsintapelien ja alkulohkovaiheen yli suoraan lopputurnauksen finaalipeleihin. Pelaaja voi kontrolloida yhteensä kahdeksaa joukkuetta, joten turnausvoitosta taistelu on mahdollista suurellakin kaveriporukalla. Monipuolista yksinpeliä täydentää Story Of Qualifying -pelitilan tarjoamat pikkupurtavat. Pelaajan ratkottavaksi annetaan tukku haasteita, jotka perustuvat tositapahtumiin kentällä. Pohjoismaisena herkkuna muistellaan marraskuista trilleriä Suomi vs. Azerbaidzan. Pystyisitkö sinä kääntämään 1-0 tappioaseman voitoksi?

Pelin Live-tuki tarjoaa vastinetta kultajäsenyyden hinnalle. Erilaisia moninpelimuotoja on hurja määrä aina liigoista cupeihin ja yksittäisiin otteluihin. Pieni miinus tulee siitä, että Be a Pro -tyylistä tietyn pelaajan ohjausta tuetaan vain yksittäisissä otteluissa. UEFA EURO 2008:n erikoisuutena on kollektiivinen tuloslista, joka pisteyttää ja kerää pelaajan kaikki suoritukset ja lisää pinnat pelaajan edustaman maan pistesaldoon. Arvosteluhetkellä Ranska johti kansakuntien taistelua (Battle of the Nations) Suomen ollessa kahdenkympin huonommalla puolella. Vielä on kuukauden päivät aikaa kaunistella tuloksia. Tulostaulut lukotetaan kesäkuun loputtua, kun EM-turnauksenkin voittaja on selvillä.

Tämä on jalkapalloa

Pro Evolution Soccer -sarja on aiemmin ollut kentän kuningas pelimekaniikallaan, siinä missä EA on luottanut hulppeaan lisenssiin. PES 2008 sai kuitenkin keltaisen kortin ollessaan kilpaveljeään FIFA 08:aa heikompi esitys jopa pelattavuudessa. EA Canada on kopioinut FIFA:n pelimoottorin suoraan EM-kentille, sillä eihän sitä toimivaa konseptia kannata väkisin muuttaa. Lopputuloksena on tuttu, napakka ohjaustuntuma ja monipuoliset sekä toimivat kontrollit. Pelitempo on edellistä aavistuksen nopeampi. Jäin kaipaamaan ainoastaan PES-sarjasta tuttua super cancel -toimintoa, jolla pystyisi katkaisemaan järjettömät irtopallon perässä juoksemiset rajaviivan tuntumassa. Näiden seurauksena on yleensä rajaheitto/maalipotku vastustajalle ja pari painokelvotonta sanaa kotisohvan perukoilta.

Kenttäpelaamisesta löytyy pientä huomautettavaa. Liikeanimaatiot ovat sulavia, mutta animaatiosta toiseen siirtyminen töksähtelee paikoin. Välillä mennään kiskoilla: pääpalloa tavoitellessa pelaajalla ei ole mitään kontrollia tapahtumiin. Pääpelaaminen tuntuu olevan ennalta määrätty toimitus, jonka onnistumiseen/epäonnistumiseen ei voi itse vaikuttaa. Toinen närää aiheuttava asia löytyy kuudentoista-alueelta: maalit ovat liian pieniä ja laukaukset liian tarkkoja, joten osumat saadaan usein epätavallisista paikoista. Tilannetta ei paranna se, että maalivahtien reaktionopeus on tasoa yli-ihminen. Sakkana pohjalla ovat lahjomattomat linjatuomarit, joiden haukansilmät näkevät paitsion, vaikka se olisi senteistä kiinni.

Audiovisuaalinen osuus ei jätä ketään kylmäksi. UEFA EURO 2008 on hulppean näköistä katsottavaa. Pelaajat ovat esikuviensa näköisiä ja stadionit komeita. Pelikatkojen aikana käynnistyvät välinäytöt esittelevät näitä tarkkaan mallinnettuja hahmoja, tosin animaatio on välillä nukkemaista. Yleisö elää mukana kisahuumassa reagoimalla kentän tapahtumiin riemukkaasti hurraten ja vierasmaalille viheltäen. Selostajakaksikko puolestaan tekee rutiinikeikan kopissa suurempia tunteita herättämättä. EA:n urheilupelejä yhdistänyttä karua valikkorakennetta ei tässä pelissä joudu luovimaan. Tilalla ovat alppihengen mukaisesti freesit ja ennen kaikkea selkeät valikot. Valikkomusiikit noudattavat aiempien EA-julkaisujen tyyliä (tai tyylittömyyttä) soittaen säveliä trancesta punkrockiin. Myönnettäköön, että ääniraidalla on pari loistavaa kappaletta, mutta musiikit olisi kyllä voitu liittää kiinteämmin isäntien teemaan.

Kansainvälistä kisahuumaa

Kokonaisuutena UEFA EURO 2008 on futispelien kärjessä. PES-sarjan ensimmäisten osien ylivoimaisuuteen peli ei yllä, mutta se on parasta lääkettä kisakuumeeseen, ja sisältöä riittää koko rahan edestä. Jos seurajoukkueiden puute aiheuttaa käsittämättömän tiltin, suosittelen FIFA 08:n hankintaa. Muussa tapauksessa on korkea aika laittaa maajoukkueen kapteenin hakemus vetämään.

Galleria: 

Kommentit

Arvostelijan kommentit:

Loistavaa futista, vaikka esitinkin kappaleellisen nipotuksia. Kenttäpelistä löytyy syvyyttä -> kestää hetki ennenkuin viheriöllä taiturointi sujuu. Tosin Fifa 08 -miehet ovat kuin kotonaan.

EURO-harmistelijoille: joukkueiden "vähyys" kompensoituu pelimuotojen määrällä.

(von) Dutcheille: Alankomaiden lisenssiä ei vieläkään ole. :(

PeeäsS: Kommentoikaa mitä piditte tästä mulle vähän pidemmäntyyppisestä arvostelusta? Onko parempi pitää
a)lyhyenä (ei futispelissä tarvii mtn pelimusiikkia analysoida prkl!)
b)tälleen
c)pidempänä (lissää löylyä, missä achi-jubailu/pelistrategiat/haiku-runot?)

Nyt arvostelun lukeneena täytyy sanoa, että sopivan pituiselta ja muutenkin sisältönsä puolesta erittäin asialliseltahan tämä vaikutti. Tosin empä pistäis pahakseni, vaikka tulevaisuudessa pitempiäkin arvosteluja rustaisit:).

Kaikki tarpeellinen oli kuitenkin mukana. Eli menee loppupeleissä aika mielipidekysymykseksi, että olisko tarvinnu vielä acheista ym. haiku- runoista jauhaa:D.

Voiko Be a Pro tai Captain Your Countryssä yksittäisen kenttäpelaajan ohjastamista harrastaa kaverin kanssa samalla tai eri puolella?

vompatti: "Voiko Be a Pro tai Captain Your Countryssä yksittäisen kenttäpelaajan ohjastamista harrastaa kaverin kanssa samalla tai eri puolella?"

Healtti vastaa:

BaP:ssa voit pelata kaverin kanssa samassa tai eri joukkeessa.
CYC:ssä voitte pallotella ainoastaan samalla puolella.

Hyvä peli kyseessä ja itse pidän tästä paljon enemmän kuin Fifa 08:sta.

Tämähän on kopioitu miltei täysin fifa 08:ista, joten en kyllä aio ostaa.

Jo tuo arvostelun "description", joka on nähtävissä etusivulla arvostelun ollessa uusin, kuulostaa vähintäänkin alentavaa sarkasmia tihkuvalta. Odotin sen perusteella numeroksi jotain 6-6½... :P

"Potku ja maali". -Jaahans että oikein super-uuno peli, enpä vaivaudu lukaisemaan ;)

Healtti,

äsh, unohdin sen tärkeimmän sanan kysymyksestäni pois. Eli onnistuuko nuo samalla konsolilla?

@Ilari61:
Hyvää pohdintaa Ilari! FIFA08-omistajien kannattaa lukea arvostelu ja harkita ostoa tarkkaan.

@Joblo:

Harmittavaa, että ymmärsit ingressin täysin väärin. Onni onnettomuudessa että se herätti kiinnostuksesi lukemaan arvostelun. :)

Eikös jalkapallossa maalin saaminen kuitenkin tarkoita onnistunutta suoritusta. Nimenomaan tällaiseen EURO2008 yltää, vaikka murskavoittoa ei tule.

@Vompatti: Iloksesi voin kertoa, että "nuo" onnistuvat samalla konsolilla. Pelit käyntiin vain!

Be A Pro on maailman paras keksintö.

Be A Pro on maailman paras keksintö
sanoi:
johnmatrix

Empä nyt niin sanois. Must se on aika tylsää vaellella ilman palloo kenttää ympäri. Eilen pelasin taas ihan kunnolla demoa, joka laittoi minut taas harkitsemaan ostoa.

LUin arvostelun ja ihan kivalta vaikuttaa. Noo pitää kattoo sais halval

"EA Canada on kopioinut FIFA:n pelimoottorin suoraan EM-kentille, sillä eihän sitä toimivaa konseptia kannata väkisin muuttaa. Lopputuloksena on tuttu, napakka ohjaustuntuma ja monipuoliset sekä toimivat kontrollit."

Tuo on kopiotu arvostelusta. Eli tuota juuri tarkoitin aiemmassa viestissäni, jos joku ei älynnyt. Pidän kyllä erittäin paljon FIFA 08:ista, joten jos ei ole sitä nii tää on pakko-ostos!

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi