UEFA EURO 2008

Jalkapallon arvokisojen lähestyessä voi jokainen pelaaja aina valmistautua siihen, että markkinoille putkahtaa teemaan sopiva peli Electronic Artsilta. Liukuhihnamaisen tuotannon takia teemapelit ovat saaneet huonon maineen eivätkä aivan syyttä. Silloin tällöin markkinatalouden maailma tarjoaa yllätyksiä. Yksi niistä on UEFA EURO 2008.

Kapteeniksi kapteenin paikalle

Itävallassa ja Sveitsissä järjestettävän EM-lopputurnauksen virallinen kisatuote sisältää tutun annoksen pelitiloja. Pelaajat voivat harrastaa yksittäisiä otteluita, nostaa Suomen kultaan karsinnoista saakka ja elää uudelleen eurojalkapallon klassisia hetkiä. Joukkueet rajoittuvat luonnollisesti Euroopan maihin, joista kaikilla 52:lla ei ole edes aitoja pelaajia riveissään. Kokonaisuus vaikuttaa siis varsin tiiviiltä paketilta, joka ei poikkea aikaisemmista kisapeleistä mitenkään.

EURO 2008:lla on kuitenkin ässänä hihassa erittäin onnistunut pelitila, jossa neljä pelaajaa lähtee B-maajoukkueen riveistä taistelemaan ykköstiimin kapteenin nauhasta. Captain your Countryssa pelaaja voi joko valita kapteenikandidaatit valmiista futistähdistä tai taiteilla oman virtuaaliminänsä kansainvälisille viheriöille. Jutun juju on se, että pelaaja hallitsee kentällä ainoastaan omaa pelaajaansa. Käänne tuo aivan uudenlaista vipinää tuttuun taaperrukseen.

Pelaaja voi vaikuttaa tiimikavereidensa toimintaan käskemällä näitä syöttämään, laukomaan tai karvaamaan. Toisinaan tämä aiheuttaa ärsyttäviä tilanteita, kun karvaamaan käsketty pelaaja lähteekin laukomaan puolesta kentästä tai oma futari päättää heittää läpisyötön päätyrajasta yli. Paikoin myös tietokoneen ohjaamien pallomiesten ihmeelliset oivallukset ja puuttuva peliäly aiheuttavat harmaita hiuksia, mutta yleensä toverit osaavat pyörittää peliä yllättävän nätisti.

Ruudun alalaidassa näkyy koko ajan jokaiselle kapteeniehdokkaalle arvosana, joka määritellään peliesitysten mukaan. Sijoittumisessa osallistujia neuvovat tarvittaessa oikealle pelipaikalle osoittavat nuolet. Ottelun jälkeen pelaajille lätkäistään kouraan kasa kehityspisteitä, joilla voi parannella hahmonsa taitoja. Tarpeeksi hyvillä esityksillä kapteenin pesti irtoaa aluksi B-maajoukkueen ottelussa ja lopulta EM-turnauksen finaalissa. Captain your Countryn sisältämät löyhät roolipelielementit tuovat kaivattua syvyyttä muuten hieman pinnalliseen peliin, mutta oman pelaajan ura rajoittuu harmittavasti EM-karsintoihin ja -kisoihin.

Sehän pomppii

UEFA EURO 2008:n peruspelattavuus on kohdillaan. Pelaajat reagoivat komentoihin napakasti, eikä joidenkin aikaisempien osien kaltaista kankeutta ole havaittavissa. Nahkakuulaa on yksinkertaisesti kiva liikuttaa. Pelin sisään pääseminen kestää tovin, mutta totuttelun jälkeen se tuntuu luonnolliselta. Kehitettävää tosin riittää vielä, sillä syötöt ja laukaukset muhivat toisinaan supertähtienkin jaloissa liian kauan. Kikkailukontrolleihin puolestaan kaipaisi lisää virtaviivaisuutta, sillä pitkälti oikean tatin varaan rakennetut kikat jäävät tällaisenaan hyvin vähälle käytölle. Sivuttaisaskeleet, askelharhautukset ja pallon siirtäminen eteenpäin saisivat Pro Evolution Soccerin tapaan onnistua yhdellä liipaisimella. Myös pääpeli kaipaisi selkeyttä etenkin hyökkäyspäässä.

Pelin tempo on hyvässä tasapainossa viihdyttävyyden ja realismin välillä. Videopeleissä matsit tapaavat kestää sen reilut kymmenen minuuttia, joten täysin realistista vauhtia niiltä on turha odottaa. Tempo tuntuu tarpeeksi uskottavalta, ja peliä on helppo seurata. Vaikeustason noustessa vauhti tosin kasvaa hieman, kun tekoäly alkaa vispata palloa älytöntä tahtia. Vaikeustasojen tasapainotus onkin yksi pelin suurimmista ongelmista. Kovimmilla tasoilla tekoäly tuntuu pitävän palloa ja tekevän maaleja tasan silloin, kun se näin haluaa. Toisaalta tekoälyn hyperaktiivinen liike pakottaa siirtelemään palloa ja syöttelemään vastustajan tavoin.

Vaikeustason ja tekoälyn ongelmat vähenevät huomattavasti kaverien kanssa pelatessa, jolloin UEFA EURO 2008 on täyttä hupia pelimuotoon katsomatta. Verkossa voi ottaa osaa turnauksiin ja liigoihin, joiden perustamiseen pitäisi tarjota enemmän vaihtoehtoja ja muokattavuutta. Verkkomatsit onnistuvat vaihtelevalla menestyksellä: toisinaan viive pilaa ulkomaalaisten kanssa pelatut ottelut täysin, toisinaan peli sujuu ongelmitta. Eheää yleiskuvaa on siis vaikea rakentaa, mutta eteenpäin on menty. Nettipuolen erikoisuutena peli tarjoaa Battle of the Nations -tulostaulut, joihin pelaajat keräävät pisteitä valitsemalleen maalle pelaamissaan matseissa. EM-kisojen loputtua nähdään, mistä kovimmat pelurit ovat kotoisin.

Älä ota kisakissaa

Audiovisuaalisesti UEFA EURO 2008 pysyy teemalleen uskollisena. Värikylläiset valikot ovat pirteitä, ja kenttätapahtumien pahimmasta harmaudesta on päästy eroon. Pallon vyöryttäminen keskialueella on parhaimmillaan todella näyttävää. Pelaajat rientävät viheriöllä sulavasti, mutta välianimaatioissa hahmot ilmestyvät myöhässä ruudulle ja uusinnat nykivät poikkeuksetta. Ruudunpäivitys laskee silloin tällöin myös sateella pelatessa, mutta pelattavuuteen tekniset ongelmat harvemmin onnistuvat vaikuttamaan.

UEFA EURO 2008 rakentuu FIFA 08:n pelimoottorille, joten minkäänlaista futispelien vallankumousta se ei tarjoa. Pelattavuutta, teknistä toteutusta ja pelimuotoja on hiottu pikkiriikkisen parempaan suuntaan. Vastapainona sisältö on hyvistä lisukkeista huolimatta teemajulkaisulle tyypillisen rajoittunutta. Syvyyden puutteen takia kokonaisuus käryää hiukan rahastukselta, mutta suuren jalkapallojuhlan tunnelmaan virittäytymiseen UEFA EURO 2008 tarjoaa erinomaiset välineet.

Galleria: 

Kommentit

Näin arvostelun ulkopuolella on pakko mainita eräästä hauskasta bugista, jonka veljen kanssa peliä pelatessamme kohtasimme. Suomi haastoi muistaakseni Ruotsia, kun yhtäkkiä syötön pysähtyy näkymättömään seinään ja pallo jatkaa ihmeellisesti kulkemistaan kohti meidän päätyämme. Pian kävi selväksi, että yksi pelaajista oli muuttunut näkymättömäksi jonkin huikean bugin seurauksena. Onneksi/valitettavasti tätä bugia ei onnistuttu uusimaan, sillä se olisi ollut kiva ikuistaa nauhalle.

Siis onko ps3 ja X0 versioissa mitään eroa? Kun toi boxi versio sai paremman arvosanan.

Toivon arvostelijan kommenttia!

18.4.1996 Pelin julkaisupäivä? Pikku lapsus päässyt tapahtumaan :)

Sama bugi on tapahtunut minulle muutaman kerran Xboxin versiossa... Parikin näkymätöntä pelaajaa ollut vastustajalla, vaikeuttaa peliä huomattavasti :D

"Siis onko ps3 ja X0 versioissa mitään eroa? Kun toi boxi versio sai paremman arvosanan.

Toivon arvostelijan kommenttia!"

En ole pelin arvostelija, mutta eihän arvosanan eroavuuden hahmottamiseen paljoa päättelyä vaadita:). Boxi-puolella pelin on arvostellut eri henkilö kuin tällä Plese puolella. Siitä siis johtuu Boxin- version parempi numero. Healtti siis tykkäsi pelistä ilmeisesti jonkin verran Paavia enemmän. Nämä arvostelut kun pukkaavat heijastamaan aina arvostelija henkilökohtaista näkemystä kyseisestä pelistä. Pelit mitä todennälöisimmin skulaavat kummallakin koneella suht samalla tavalla.

Maagiset sen viisaasti tuossa yläpuolella tuumasikin, eli saman pelin alustakohtaisia numeroita ei kannata liian kriittisellä silmällä katsoa kun arvostelija on molemmissa eri. Makueroja löytyy aina, joskus isompia, joskus pienempiä.

Kaikissa tapauksissa itse arvosteluteksti kannattaa lukea, vaikka lopullinen arvosana (ja alustakohtaiset erot) kiinnostaisivatkin. Sieltä ne olennaisimmat huomiot löytyvät.

"18.4.1996 Pelin julkaisupäivä? Pikku lapsus päässyt tapahtumaan :)"

En myönnä painaneeni väärää nappia!

Ja arvelinkin, että joku uskaltaa tuosta arvosanasta älähtäää. En ole molempia pelejä niin paljoa pelannut, että uskaltaisin eri versioiden välille vetää vertailua, mutta demon perusteella ne vaikuttivat olevan aikalailla samanlaisia. Kyse nyt vain on arvostelijoiden mielipide-eroista. Minä päätin antaa pelille kasin ennen kuin näin Healtin arvosanan. En edes lukenut koko arvostelua ennen omani julkaisemista.

Onko tuota Roster-päivitystä jo tullut ulos? Tai koska se on tulossa? Tuolla vaan puhuttiin että kesäkuun alussa olisi tulossa 23 squadit eli kaikkien kisa joukkueitten oikeat kokoonpanot!

Omasta mielestäni parempi
kuin pro evolution soccer 08.

+ verkkopeli toimii
+ "hyvä" tekoäly
+ hyvät kontrollit (+)saa valita miten tuulettaa :)

- pelkästään maajoukkueet (tosin ei voi syyttää kun kerran peli on EM kisateemoista).

ei jaksa tv:stäkään katsella joten ei kiinnosta pelatakkaan aikuiset yli palkatut miehet esittävät kuin teatterissa vammojaan niinkuin pikkulapset jotka haluavat huomiota.ei pisteitä

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi

Pelin tiedot

Arvostelussa: 
Arvosteltu versio: 

Arvostelukappaleesta kiitokset Electronic Artsille.

Tähän liittyvää