Uniin kauneimpiin

Jo vuonna 2014 PC:lle julkaistu Dreamfall-saagan kolmas osa Dreamfall Chapters on raivannut tiensä myös konsoleille. Hyvästä vastaanotosta huolimatta käännös ei ole sujunut täysin ongelmitta.

Hetkiin menneisiin

Vahvasti tarinavetoinen seikkailu sijoittuu kahteen rinnakkaismaailmaan. Yksi on mielenkiintoinen näkemys tulevaisuudesta, kun toinen taas edustaa taianomaista fantasiaa. Tämä tarkoittaa myös kahta kovin erilaista päähenkilöä, mikä tuntuu varsin hyvältä ratkaisulta.

Rauhallisen toiminnan ohessa koetaan aimo annos draamaa, huumoria, petoksia, salaliittoja sekä paljon muuta. Tarinan pääteemat liikkuvat perinteisessä hyvän ja pahan taistelussa sekä niiden väliin jäävällä harmaalla alueella. Mikään ratkaisu ei aina ole automaattisesti oikein tai väärin, vaan vaikutukset voivat olla juuri päinvastaiset kuin itse ajattelee. Juonen edetessä eteen tuleekin monta valintaa, joiden kohdalla täytyy punnita erilaisten mahdollisten lopputulosten välillä.

Päätöksiä ei tarvitse kuitenkaan tehdä täysin oman mielen mukaan, vaan päähenkilöiden ajatukset toimivat kätevänä apuna. Joissain tapauksissa hahmon aatteet saattavat myös vaikeuttaa päätösten tekoa. Tiukimmissa paikoissa tukea voi hakea muiden pelaajien valinnoista, jotka näkee helposti yhdellä napin painalluksella.

Yhteisiin unelmiin

Hyvä tarina sekä mielenkiintoiset keskustelut ovat ehdottomasti Dreamfallin kantava voima, sillä eteen tulevien pulmien sekä tehtävien suunnittelu tuntuu paikoitellen todella laiskalta. Ratkaisu on yleensä joko liian ilmiselvä tai sitten todella hyvin piilotettu, jolloin ei ole muuta vaihtoehtoa kuin koluta nurkkia, kunnes ratkaisu löytyy. Turhautuminen onneksi unohtuu viimeistään seuraavan juonta kuljettavan keskustelun aikana.

Ihastuttava – mutta hieman vanhahtava – ulkoasu istuu menoon erinomaisesti. Hahmoja on kasvojen animaatioita lukuun ottamatta mukava katsella. Ympäristöissäkään ei esiinny merkittävää valittamista. Suurimpana harmia aiheuttaa ajoittain todella pahasti tökkivä ruudunpäivitys. Myös osa ääninäyttelijöiden tulkinnoista särähtää korvaan, eivätkä roolitus ole osunut aina nappiin.

Audiovisuaalisen toteutuksen pelastaa onneksi muutoin tunnelmallinen äänimaailma. Esimerkiksi katusoittajan esitys suorastaan imaisee mukaansa, ja sen aiheuttama tauko tukee mukavasti muutenkin rauhallista tempoa. Katseltavaa, kuunneltavaa ja ihmeteltävää riittää, mikäli vain malttaa tarkkailla ympäristöään.

Dreamfall Chapters on tervetullut lisä konsoleiden valikoimiin. Aiempia osia pelaamattomalle juoni voi tuntua sekavalta, mutta sisään pääsee kohtuullisesti ilman sen kummempaa taustatutkimusta. Tarina sekä lukuisat mielenkiintoiset keskustelut uppoavat varmasti ainakin loistavan Life Is Strangen ystäviin.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi