Urbaania fantasiaa New Yorkissa

Demonit, kummitukset ja muut yliluonnolliset olennot näyttelevät pääosaa Wadjet Eye Gamesin uusimmassa seikkailussa. Pääpiruna häärii klassisen point and click -genren taituri Dave Gilbert, jonka aikaisempiin teoksiin lukeutuu muun muassa Blackwell-sarja. Unavowedissa hän jatkaa perinteisellä linjallaan mutta heittää pulmien ratkonnan ja klikkailun mausteeksi hitusen roolipelielementtejä. Lopputuloksena syntyy noin 10 tunnin pituinen elämys, joka hurmaa soljuvalla tarinankerronnalla ja salaperäisellä tunnelmalla.

Kunnianosoitus Isolle Omenalle

Tapahtumat sijoittuvat synkän sateiseen New Yorkiin, samaan todellisuuteen kuin Blackwell-sarja. Kyseisessä maailmassa asustaa myyteistä ja kauhutarinoista tuttuja otuksia, tosin normaalilta ihmissilmältä näkymättömissä. Viimeisen vuoden ajan päähahmo on ollut viheliäisen demonin vallassa ja aiheuttanut kaaosta eri puolilla kaupunkia. Pitkän etsimisen jälkeen yliluonnollisia olentoja vastaan taisteleva Unavowed-ryhmä löytää naisen ja manaa demonin ulos hänestä. Tästä alkaa kilpajuoksu pitkin New Yorkin katuja: Muistinsa menettäneen neitokaisen uusine ystävineen täytyy selvittää, millaisia tuhoja demoni jätti jälkeensä ja mikä on sen lopullinen päämäärä.

Ensimmäisen kohtauksen aikana valitaan pelihahmon sukupuoli sekä ammatti kolmesta vaihtoehdosta: baarimikko, näyttelijä tai poliisi. Nämä toimivat hahmoluokkina ja avaavat erilaisia dialoginpätkiä sekä lähestymistapoja ongelmien ratkaisemiseen. Esimerkiksi baarimikko saa ihmiset avautumaan helposti keskustelujen aikana, kun taas näyttelijä valehtelee tiensä läpi esteiden. Hyvät keskustelutaidot tulevatkin todelliseen tarpeeseen. Demonijahdin lomassa tehdään muutamia kimurantteja päätöksiä, jotka vaikuttavat lopputulokseen. Hahmoluokkien lisääminen on aivan mainio idea, sillä sen ansiosta jokainen pelikerta tuntuu hieman erilaiselta.

Miekkoja ja tulipalloja

Yksin ei vaarallisen riivaajan perässä juosta. Joukkoon liittyy aina kaksi muuta hahmoa, jotka käyttävät hyödykseen omia erikoistaitojaan. Tarjolla on tulipalloja heittelevä maagi Eli, miekkaa taitavasti heiluttava lampunhenki Mandana, entinen poliisi Vicki ja meedio Logan, joka pystyy puhumaan kuolleille. Apureihin tutustutaan paremmin seikkailun edetessä. Aluksi ehkä etäisistäkin tyypeistä paljastuu inhimillinen puoli: kaikilla heistä on omat heikkoutensa.

Wadjet Eye Gamesin pelien suolana toimii mielenkiintoisten pulmien ratkominen. Tällä kertaa ratkaisutapa riippuu siitä, kenet pelaaja valikoi ryhmäänsä. Vääriä vaihtoehtoja ei ole. Esimerkiksi ottamalla mukaansa meedion, pystyy kaduilla leijuvilta haamuilta hankkimaan tietoja alueen tapahtumista. Jos hänet jättää valitsematta, joutuu ongelmat ratkomaan jollakin toisella tapaa, sillä kukaan muu ei pysty puhumaan kummituksille. Puzzlet toimivat perinteisen point and click -genren tyylillä: esineitä kerätään varastoon ja käytetään niitä oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Vaikeustasoltaan aivopähkinät tuntuvat juuri sopivalta, eivätkä ole liian helppoja tai vaikeita. Parissa kohtaa aivokapasiteettia joutuu käyttämään vähän enemmän, mutta tajutessaan loogisen ratkaisun saattaa itsensä tuntea tyhmäksi.

Pikselimäiset grafiikat eivät ehkä ole kaikkien mieleen, mutta Unavowedin visuaalinen puoli näyttää todella hyvältä ja selkeältä. Pulmien ratkomisen aikana ei harrasteta pikselinmetsästystä, vaan kaikki tarpeelliset esineet ja toiminnot erottaa taustasta mutkattomasti. Hahmojen animaatiot ovat myös melkoisen näyttäviä, mikä on harvinaista tämäntyylisissä peleissä.

Korviahivelevää lausuntaa

Ryhmän jäsenten sekä muiden otuksien kanssa käytävät keskustelut ovat usein sävyltään hassunhauskoja ja aiheuttavat herkimmissä pieniä naurunhörähdyksiä. Kaiken kruunaa kokonaan ääninäytelty dialogi. Rooleissa kuullaan Wadjet Eye Gamesin aiemmista luomuksista tuttuja näyttelijöitä – jopa itse Dave Gilbert pääsee tapansa mukaan ääneen.

Unavowedista ei pysty sanomaan mitään negatiivista, sillä kaikki tuntuu täydelliseltä. Juoni, hahmot ja pulmat saavat huokailemaan ihastuksesta, eikä muukaan anti jätä mieltä pettymyksen valtaan. Point and click fanien kannattaakin ottaa kiireisestä arjestaan kymmenen tunnin tauko ja tutustua mystiseen kaupunkiseikkailuun.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi