Burly Men at Sea kansikuva

Vantterat miehet Switch-rannalla

Burly tarkoittaa suomeksi käännettynä vantteraa, tukevaa. Brain&Brain-studion Burly Men at Sea ei pelinä ehkä kovin kookas ole, mutta voi pojat, että se on hieno ulkoasultaan ja sisällöltään.

Avioparin muodostama pieni studio julkaisi nimikkeen vuonna ensimmäistä kertaa vuonna 2016 PC:lle ja mobiililaitteille. Tämän jälkeen tuotoksesta ollaan päästy nauttimaan PlayStation 4:llä ja Vitalla. Seaven Studion käännöstyön voimin vantterat miehet valloittavat seuraavaksi Nintendon Switch-konsolin. Ja hyvä niin, sillä tämä merivedeltä tuoksuva kokemus on valloittava kokonaisuus, joka ansaitsee lisää huomiota osakseen.

Ei parta pahoille kasva

Burly Men at Sea kertoo skandinaavisiin kansantaruihin pohjautuvan tarinan, jonka pääosassa on kolme vantteran parrakasta miestä. Veljekset Brave Beard, Steady Beard ja Hasty Beard halajavat seikkailuja, joiden alkusysäyksenä toimii vedestä löytyvä pulloposti mystisine karttoineen.

Nimike koostuu useista tarinoista, joiden kulkuun pelaaja voi vaikuttaa yksinkertaisten pelimekaniikkojen avulla. Tarinat ovat kestoltaan noin viidestä kymmeneen minuuttia, ja yksittäiset narratiivit on tarkoitus pelata läpi yhdeltä istumalta. Kaikkia niitä ei kuitenkaan kannata rykäistä putkeen, sillä tarinan käännekohtia ei ole turhan montaa erilaista. Ne tulevat tutuksi suhteellisen nopeasti, etenkin mikäli koko merivedeltä tuoksuvan aterian koettaa ahmia kerralla.

Samat kohtaukset eri tavoin pelaamalla on mahdollista avata eri tavoin päättyviä seikkailuja, jotka kuitenkin aina johtavat takaisin uuden tarinan alkuun. Kokonaisuutta voikin pitää yhtenä suurena seikkailuna tai monena pienenä satuna.

Ilman tuota pisaraa meri olisi pienempi

Pelillisesti tarjolla ei ole suuria. Eniten aikaa käytetään laajentaen näkymää siihen suuntaan, mihin karvanaamojen haluaisi tepastelevan tai räpiköivän. Välillä tökitään eri hahmoja tai asioita, mutta kovinkaan vaativaksi ei menoa voi kutsua. Tässä mielessä kyseessä on enemmänkin visuaalinen novelli kuin peli.

Ohjaaminen luonnistuu mobiilisti konsolin kosketusnäyttöä tökkien ja pyyhkäisten. Liiketunnistus onnistuu käyttäen jompaakumpaa Joy-Con-ohjainta kursorin liikutteluun. Kontrollit ovat simppelit, mutta niihin toivoisi hieman enemmän responsiivisuutta. Kun haluan klikkauksellani liikuttaa seilorit kohtaan x, niin jonkinmoinen ääniefekti tai muu ilmaisin olisi paikallaan.

Tasan kerran kaikki ohjausmetodit lakkasivat toimimasta, jolloin Switch piti käyttää lepotilassa pelailun jatkamiseksi.

Väristele puutavaraani

Yksi vantteran seikkailun upeimmista puolista on sen ulkoasu. Hahmot, maailma ja sen kaikki olennot on toteutettu minimalistisen kiehtovalla tyylillä.

Musiikkirintama vastaa täydellisesti graafista ulosantia, sillä sävellykset ovat vekkuleita ja menoon täydellisesti sopivia. Ääniefektit on purkitettu hauskasti acapella-tyyliin ihmissuilla. Pieni mieltä lämmittävä yksityiskohta on ääni, joka lähtee kylän sepän hakatessa kuumaa metallia muotoonsa. Tämä selkeällä ihmisäänellä kuultava tsing-huudahdus sopii peliin niin täydellisesti, että oikein pahaa tekee.

Burlyn kirjoitus ansaitsee oman kehukierroksensa. Juonenkäänteet ovat sopivan absurdeja ja niitä edistävä teksti sekä dialogi ovat mainiosti kirjoitettuja. Ääninäyttelyä ei ole, vaan kaikki tieto välitetään tekstin muodossa. Mikäpä siinä, sillä kaikki teksti on varsin sujuvaa ja miellyttävää lukea.

Täystaiteellista indietavaraa

Burly Men at Sea on kiehtova kokemus. Se kiinnittää huomion upealla – mutta yksinkertaisella – ulkoasullaan ja pitää hallussaan kaiken muun sisältönsä voimalla. Lopputulosta ei voi kutsua täysiveriseksi peliksi, sillä kyseessä on enemmänkin yhdistelmä visuaalista novellia ja hienoisia pelielementtejä.

Tarjolla ei ole turhan monia tarinakokonaisuuksia ja niissä on kaikissa tiettyjä yhtäläisyyksiä, mutta ei tätä voi olla suosittelematta kompaktien indiepelien ystäville. Tämä ateria on joka tapauksessa parhaimmillaan pieninä merellisinä annoksina.

Kirjaudu kommentoidaksesi