WarioWare: Do It Yourself!

Jos 90 peliä ei riitä...

Viiden vuoden takainen Nintendo DS:n mikropelikokoelma WarioWare: Touched! oli taattua WarioWare-laatua mielipuolisine ideoineen. Kosketusnäytöllä varustettu käsikonsoli sopi lisäksi täydelliseksi alustaksi moiselle hulluttelulle. Nintendon olisi ollut vaikea pistää paremmaksi toistamatta kaavaa, mutta joiltakin osin näin on nyt tapahtunut. WarioWare: Do It Yourself! on nimensä mukaisesti tee-se-itse -henkinen ratkaisu. Valmiiden pelien ohella pelaaja voi tehdä mikropelit grafiikkaa ja musiikkia myöten itse.

WarioWare: Do It Yourself! sisältää 90 valmista mikropeliä. D.I.Y. Shop - valikosta avautuvat myöhemmin myös itse tehdyt ja verkon kautta ladatut tuotokset. Valmiit pikkupelit ovat laadultaan ja hauskuudeltaan aivan edellisen osan tasoa, mutta ennen pitkää tekee mieli päästä kokeilemaan omia luomuksia. Pelien lisäksi D.I.Y. Shop sisältää myös japanilaisia sarjakuvia.

...tee itse enemmän

Pelintekijän lahjat pääsevät valloilleen D.I.Y. Studiossa, kunhan tuleva guru on käynyt ensiksi pakolliset oppitunnit läpi. Oppitunnit tulevatkin tarpeeseen, sillä simppelistä toteutuksesta huolimatta esimerkiksi pelitapahtumien "ohjelmoiminen" ei avaudu ilman opastusta. Kunhan ensimmäiset yksinkertaiset esimerkkituotannot on tehtailtu oppaan avulla, avautuu Super MakerMatic 21 -valikko ja maailmanvalloitus voi alkaa.

Ensiksi omalle luomukselle suunnitellaan tausta piirto-ohjelmia muistuttavien valikoiden avulla. Tämän jälkeen raapustetaan kosketuskynällä pikselintarkat objektit (eli vanhaa liittoa mukaillen "spritet"). Piirustusvälineet ovat vähintäänkin riittävät DS:n graafisille tehoille ja WarioWare: D.I.Y:n ominaisuuksille. Hahmojen ja objektien suunnittelun ja animoimisen jälkeen vuorossa on tekoälyn suunnitteleminen. Yksinkertaisilla käskyillä kerrotaan, kuinka kukin objekti reagoi esimerkiksi kynällä koskettamiseen. Samalla määritellään myös voittamiseen vaadittavat pelitapahtumat. Jos tekoäly ja valmiissa peleissä nähtyjen kivojen animaatioiden teko ei avaudu kerralla, on mahdollisuus tuoda ominaisuuksia ja hahmoja muista peleistä. Opettavainen ominaisuus löytyy myös D.I.Y. Shop -valikosta, jossa voi tutkia valmiita pelejä sekä niiden animaatioita, käskyjä ja hahmoja View Using MakerMatic -option valitsemalla.

Taustamusat luodaan kätevällä musiikintekotyökalulla. Soundivalikoimaan kuuluvat esimerkiksi sähkökitara, piano, urut, rummut sekä ihmisten ja eläinten äänet. Vaikka työkalu sisältää omat rajoitteensa, saa luova säveltäjä WarioWaren moniraiturilla tarttuvat melodiapläjäykset aikaan vaivattomasti.

Ilmainen verkkokauppa

Tärkeä, WarioWare: D.I.Y:n uudelleenpeluuarvoa kasvattava ominaisuus on tietysti mahdollisuus ladata mikropelejä Ninsoft Store -"verkkokaupasta". Pelikatalogia täydentävät tällä hetkellä esimerkiksi Alex "BIT. TRIP" Neusen, Masahiro Sakurain ja Yoshio Sakamoton hupaisat luomukset. Omat pelit voidaan lähettää myös erilaisiin kilpailuihin, joiden kautta ne saattavat päästä Ninsoft Storen valikoimiin. Pelien vaihto onnistuu verkon välityksellä myös ystävien kanssa. WiiWaressa julkaistu, WarioWare: Do It Yourselfin kanssa yhteensopiva WarioWare D.I.Y. Showcase lisää entisestään mahdollisuuksia mikropelien vaihtoon ja latailuun.

WarioWare: Do It Yourself! on häkellyttävän monipuolinen kokonaisuus, jossa riittää pitkäksi aikaa tekemistä ja sopivasti haastettakin. Edellisen osan tapaan mikropelikokoelma sopii niin lapsille kuin aikuisillekin. Omien pelien suunnittelu on kaiken lisäksi kehittävää, vaikka WarioWaren henki todennäköisesti ajaakin aloittelevan pelinkehittäjän luomaan pikkupelejä nenänkaivuusta, finninpuristelusta ja muista hyvän huonon maun aihepiireistä. Hatunnoston arvoinen paketti onkin oiva ensikosketus WarioWare-maailmaan. Touchedin tahkoamisen jälkeen innostus ei kuitenkaan nouse viiden tähden arvoiseksi – muutaman sekunnin mittaiset pelit kun pakostakin toistavat itseään pidemmän päälle. Välipaloina ne maistuvat kuitenkin täydellisesti.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi