Wipeout 2048

Vitan julkaisussa hyödynnetään tuoreempien nimikkeiden ohella myös kokeneempia kehäkettuja. Miltei jokaisen konsolilanseerauksen peruskalustoon kuuluvan Ridge Racerin lisäksi pienoiskokoon puserretaan yhtä legendaarista statusta nauttiva Wipeout. Studio Liverpoolin uutukainen tarjoaa tutun annoksen futuristista kilvanajoa ja kuorruttaa kokonaisuutta Vitan ominaisuuksia hyödyntävillä tempuilla.

Uutta vanhaa

Kuten nimestäkin voi päätellä, Wipeout 2048 sijoittuu aikajanalla kisasarjan alkuhetkiin. Tämä näkyy selkeimmin rataympäristöissä. Vahvasti New Yorkia muistuttavan Nova State Cityn maisemissa parveilevat temmellyskentät keskittyvät suurimmaksi osaksi kaupungin ytimeen. Reitit halkovat muun muassa puistoalueita, kun toisinaan kisat viedään ahtaisiin metrotunneleihin. Futuristisempia visioita ei sentään täysin unohdeta. Mainitsemisen arvoisena Sol-kenttä kiemurtelee korkealla pilvenpiirtäjien yläpuolella. Aitaamaton vuoristorata onnistuu aiheuttamaan huimilla näkymillään ja pudotuksillaan sopivia vatsanväänteitä jopa pienellä ruudulla.

Alusten tyylissä aiempaa alhaisemman vuosiluvun vaikutusta ei huomaa, sillä menopelit voisivat olla käytännössä mistä tahansa sarjan osasta. Samoin asearsenaali koostuu tutuista ja turvallisista ratkaisuista. Kilpakumppaneille tehdään kiusaa esimerkiksi hakeutuvilla ohjuksilla, järistyksillä, raketeilla tai konekiväärillä. Omaa suoritusta puolestaan parannetaan autopilotin, suojan ja turbon avulla.

Kampanjan rakenne muistuttaa läheisesti PlayStation 3:n Wipeout HD:ta. Tapahtumakartalle avautuu uutta pelattavaa sitä mukaa, kun edellisistä kertyy hyväksyttyjä suorituksia. Noin puolet sisällöstä koostuu perinteisestä kisaamisesta. Wipeout Furysta lainataan taistelutehtävät, joissa keskitytään puhtaasti pisteiden keräämiseen vihollisia kurittamalla. Myös psykedeelisillä värimaailmoilla kuorrutetut aluehaasteet tekevät paluun. Ideana on yksinkertaisesti pysyä mahdollisimman pitkään hengissä vauhdin kasvaessa kierros kierrokselta. Välillä ajetaan kelloa vastaan aika-ajohaasteissa. Tarjontaa ei ole aivan yhtä runsaasti kuin isoveljellä, mutta sisältöä ei voi moittia köyhäksi. Lisäksi kirkkaimpaan mitaliin vaadittavat rajat määritellään niin kutkuttavan tiukoiksi, että jo kertaalleen läpäistyä kohdetta jaksaa tahkota useampaan kertaan, kunnes kovin tavoitetulos on lyöty.

Tiukkaa tykitystä

Wipeout 2048 vakuuttaa etenkin audiovisuaalisella toteutuksellaan. Tulevaisuuden kilparadoille kannattaa ottaa ainakin kuulokkeet mukaan, sillä luvassa on sarjalle ominaiseen tyyliin herkkua konemusiikin ystäville. Bassovoittoisesta tunnelmasta vastaavat bändit, kuten The Prodigy, The Chemical Brothers ja Orbital. Peli on lisäksi kokonaan lokalisoitu. Positiivisena yllätyksenä suomalainen selostaja ja aseiden poimimisesta ilmoittavat kotimaiset letkautukset eivät onnistu aiheuttamaan etukäteen pelättyä myötähäpeää.

Studio Liverpoolin pelit ovat olleet aina näyttäviä eikä tälläkään kertaa tehdä poikkeusta. Uutukainen sopii Vitan sisuksissa piilevien muskeleiden esittelyyn erinomaisesti. Kenttäympäristöt täyttyvät yksityiskohdista, piirtoetäisyyttä riittää silmänkantamattomiin ja valaistusefektit vakuuttavat. Laitteen hieno näyttö pääsee oikeuksiinsa etenkin aluehaasteissa, joiden väriloistoa tuijottaessaan alun epilepsiavaroitukset kannattaa ottaa tosissaan. Ruudunpäivitys joudutaan puolittamaan Wipeout HD:n vastaavasta, mutta pelaaminen onnistuu mainiosti 30 ruudun sekuntivauhdillakin. Sulavuus kärsii ainoastaan satunnaisesti taisteluhaasteiden ylenpalttisten räjähdysten voimasta.

Komeilla puitteilla on silti kääntöpuolensa. Pienelle ruudulle ängetään niin paljon ihmeteltävää, että välillä pelattavuus kärsii liiallisesta sekamelskasta. Enemmän kokemusta häiritsevät kuitenkin ulkopuoliset rajoitteet. Analogisen tikun tai ristiohjaimen tuntuma ei yksinkertaisesti riitä äärimmäisen nopeiden alusten sulavaan ohjastamiseen. Kehittäjät sentään tiedostavat ongelman, sillä radat ovat leveämpiä kuin kotikonsoliversioissa. Lisäksi käyttöön saa tarvittaessa ajoapurin auttamaan kaiteiden välissä pysymisessä. Vitan ominaisuuksia hyödynnetään tarjoamalla mahdollisuus sukkuloida kisoissa kallistelutoiminnon avulla. Kertakokeilu riittää kyseisen innovaation osalta, kun seinät tulevat suurpiirteisen toteutuksen vuoksi liian tutuiksi. Sen sijaan valikoissa käytettävä kosketusnäyttö toimii niin kuin pitääkin.

Turvallinen valinta

Yksinpelikampanjan ohella ajotaitojaan pääsee testaamaan nettikarkeloissa. Kahdeksan hengen moninpeliin tuodaan syvyyttä henkilökohtaisen kehitysjärjestelmän avulla. Kuhunkin kisaan annettavat bonustavoitteet vaihtelevat useamman kilpakumppanin vahingoittamisesta tietyn sijoituksen saavuttamiseen. Haasteet vaikeutuvat hiljalleen, mikä pitää touhun mielenkiintoisena. Edes laitteen kamera ei jää hyödyntämättä, sillä peli ehdottaa joka kisan alussa oman pärstän kuvauttamista muiden ihmeteltäväksi. Teknisesti kaikki on kunnossa: sessioihin liittyminen käy erittäin nopeasti, eikä verkkoviivettä esiinny haitaksi asti. Yhteisöllisyys on vahvasti läsnä soolonakin kurvailtaessa kisakohtaisten tulostaulujen vuoksi.

Hauskana yksityiskohtana Cross Play -toiminnolla päästään kuokkimaan PlayStation 3:n Wipeout HD-karkeloihin. Odotusten vastaisesti alustojen välinen yhteistyö toimii teknisesti moitteetta jo alkumetreillä. Tosin muutoin hieno ominaisuus jää nopeasti kuriositeetiksi, sillä kotikoneella pelailevien vauhtihirmujen tahdissa on miltei mahdotonta pysyä kiikkerämpien kontrollien vuoksi.

Kokonaisuutena Wipeout 2048 lukeutuu ehdottomasti Vitan julkaisupelien kärkikastiin, vaikka mitään uutta ja mullistavaa uutukaiselta ei kannata odottaa. Tavallista enemmän totuttelua ja pitkää pinnaa vaativasta ohjauksestaan huolimatta sen parissa vierähtää helposti ilta jos toinenkin. Peli ei tunnu taskukokoon väkisin rampautetulta hutaisulta vaan onnistuu vakuuttamaan omilla meriiteillään. Eikä komeista audiovisuaalisista puitteistakaan haittaa ole, kun uutta kiiltävää käsikonsoliaan esittelee kavereille. Sopivan tiukalle ruuvattu vaikeustaso sekä hyvin toteutettu nettipeli tarjoavat vastinetta rahoille pitkäksi aikaa. Wipeoutiin sijoittamista voi suositella lämpimästi, mikäli sarjan aiemmat pelit ovat iskeneet makuhermoon.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi