WRC 4


Todellinen evoluutioWRC- ja Colin McRae Rally -kaksikko on jo vuosia kilpaillut rallipelien kuninkuudesta. Mestaruus on tähän mennessä mennyt joka kerta nimenomaan Colinille. Kyseinen sarja ei viime vuosina ole paljoa muuttunut, mutta toisaalta se on silti onnistunut pysymään tasaisen laadukkaana. Ensimmäinen World Rally Championship -peli oli sen sijaan karmea esitys, mutta jatko-osien myötä tekijät ovat saaneet vietyä peliä oikeaan suuntaan. Kolme ensimmäistä WRC:tä olivat kuitenkin vielä jonkinlaista lämmittelyä. Nyt neljännen osan myötä päästään viimeinkin asiaan.WRC 4 on se virallinen rallipeli. Täyden lisenssin mukanaolo tarkoittaa mukavia bonuksia. Kaikki aidot rallikuskit henkilökohtaisesta suosikistani Toni "Sotka" Gardemaisterista lähtien ovat mukana. Rallisarjan joka ainoa auto on kehissä, mukaan lukien tuore Peugeot 307 WRC sekä Mitsubishi Lancer WRC 04. Bonuksena mukaan heitetään vielä jokunen kaara Super 1600 -luokasta ja N-ryhmästä. Erikoiskokeitakin on reilu sata kappaletta viidellä eri mantereella. Jokainen ralli koostuu noin seitsemästä erikoiskokeesta.Ajamista riittää. Pikakisan ja aika-ajon lisäksi kunnon pelituntimääriä pääsee kellottamaan Season- ja Event-moodeissa. Kausimuodossa pääsee pöristelemään koko vuoden 2004 rallikauden kaikkine kilpailuineen. Kautta voi kokeilla neljällä eri tasolla. Super 1600- ja WRC-luokkien lisäksi mukana on haasteellisempi WRC Expert -vaikeustaso sekä todella miehekkäitä erikoisautoja tarjoava Extreme-moodi. Event-moodi tarjoaa lisää tahkottavaa. Se jakautuu neljään eri osa-alueeseen. Pelaaja voi halutessaan kokeilla mitä tahansa yksittäistä rallia, ajaa aidoilla WRC-testiradoilla, ajaa yksi yhtä vastaan -kilpailuja tai yrittää 11 eri luokkaan jaettuja ajohaasteita.Ja ikään kuin yksinpelissä ei olisi tarpeeksi, mukana on myös jaetun ruudun nelinpeli ja mainiosti toimiva nettituki. Maksimissaan 16 pelaajan haamuautot voivat kisailla parhaista ajoista verkkoerikoiskokeilla. Hyviä aikoja kellottamalla saa erityisiä ranking-pisteitä ja pääsee ehkä jopa ennätystaulukkoon. Kisoista voi sopia hubialueena toimivassa aulassa. Järjestelmä on toimiva ja ainakin toistaiseksi pelaajia on netissä riittänyt.
Kaahailu on hauskaaLisenssipelejä on tietysti täynnä maailman sivu, mutta WRC 4:n tekee mainioksi sen erinomainen pelattavuus. Rattiohjausta en pystynyt kokeilemaan, mutta ainakin normaalilla peliohjaimella auto käyttäytyi mallikkaasti. WRC 4 on arcade-painotteinen ajokokemus, mutta myös lukuisia realistisia elementtejä on mukana. Liian kovalla vauhdilla mutkaan puskeminen kostautuu usein aliohjautumisen myötä. Pelimies saa myös auton pyöräytettyä ympäri. Katon kautta metsään mennessä ralliohjus vaurioituu, joskaan ei mitenkään loogisen oloisesti. Törmäilyllä saa kuitenkin ikkunat hajalle, ajovalot sammuksiin, puskurit pudotettua ja muutenkin omasta ajopelistään saa sähläilemällä melko kärsivän oloisen.Muutaman minuutin pyrähdyksistä vajaan kymmenen minuutin pätkiin jakautuvat erikoiskokeet ovat haasteellisia, ja pelaaja saakin olla tarkkana, etteivät virheet maksa voittoa. Richard Burns Rallyn kaltaisesta inhorealismista ollaan onneksi vielä kaukana, eikä pienistä virheistä rangaista niin ankarasti. Anteeksianto tuleekin tarpeeseen, sillä mekaaninen kartanlukija on välillä aivan hukassa omituisine nuotteineen. WRC:ssä on suomenkielinen optimointi ja haluttaessa nuotteja lukee kotimaisella kielellä Subarun Mikko Hirvosen oikea kartanlukija Jarmo Lehtinen. Lehtisen mekaaninen ulosanti ajaa nopeasti takaisin englanninkielisen avustajan käyttöön.Näppäränä yksityiskohtana säädöt todella vaikuttavat auton käyttäytymiseen. Oikeilla virityksillä erikoiskoeajoista pystyy helposti pudottamaan pois useita kallisarvoisia sekunteja. Mitenkään välttämätöntä tällainen värkkäily ei ole, mutta kyseessä on joka tapauksessa mainio lisä jo sinällään kattavaan rallipeliin. Mekaanikot antavat tarvittaessa nakkisormille hyödyllisiä virittelyvinkkejä. Vaikeusaste on kohdallaan, ajoi sitten säädöillä tai ilman. Tietokone antaa kovan vastuksen rallin maailmanmestaruudesta ajettaessa.
Paras omassa luokassaanFotorealistisen tarkoiksi väitetyt erikoiskoetekstuurit ovat todellisuudessa vain siedettäviä. Autot ovat sentään hyvin tehtyjä ja ne esimerkiksi likaantuvat autenttisen oloisesti. Säätilat eivät jää vain koristeeksi, vaan myös oikeasti vaikuttavat ajamiseen. Sisäkuvakulmasta pelattaessa etuikkuna ottaa osakseen vahinkoa ja vesipisarat näkyvät lasissa. Jokaisen erikoiskokeen jälkeen tulevat uusinnat ovat näyttäviä ja vauhdin tunne on erinomainen.Äänimaailma on kohtalainen. Halvalla tehty taustamusiikki pystyy olemaan ärsyttämättä ja autojen äänet ovat miehekkäitä. Pääosassa on se tärkein, eli itse ralli, ja turhat hienostelut rajoittuvat lähinnä näyttäviin valikoihin.Vaikka minulla oli tietynlainen ennakkoasenne tätä uutta WRC-peliä kohtaan (johtuen sarjan edellisten osien parissa kokemistani kauhunhetkistä), se yllätti positiivisesti. Mainio pelattavuus ja kattava lisenssi ovat mainio yhdistelmä, joka jo sinällään kantaa pelin pitkälle. Realistisen rallikokemuksen perään hamuavien on syytä katsastaa Richard Burns Rally, mutta kyllä WRC 4 arcade-rallina Colin McRae Rally 2005:n hakkaa. Kuin hieno viini, WRC vain paranee vanhetessaan.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi

Pelin tiedot

Arvostelussa: 
Arvosteltu versio: 

Arvostelukappale oli lehdistöversio. Kiitokset Nordisk Film:lle arvostelukappaleesta.