Xenoblade Chronicles

Lähes neljä vuotta sitten Wiille ilmestynyt Xenoblade Chronicles oli odotettu ja arvostettu rooliseikkailu, joka toi pelitarjonnaltaan hiipuvalle konsolille laadukasta, näyttävää ja pitkäikäistä tekemistä. Monolith Softin uljas tuotos on nyt siirretty yksinoikeudella Nintendo New 3DS XL -käsikonsolille. Vanhat ja pienemmät 3DS:t älkööt vaivautuko.

Uskomaton Shulk

Xenoblade Chroniclesin pääosassa on nuori soturi Shulk, joka taistelee julmaa Mechon-rotua vastaan. Kumppaneidensa lisäksi Shulkin apuna on legendaarinen Monado-miekka, joka sisältää yliluonnollisia voimia.

Monolith Softin lippulaiva on pelimekaniikaltaan varsin tuttua tahkoamista, johon kuuluu kokemuspisteiden, jalokivien ja tavaroiden keräilyä sekä strategista taistelua. Kolmen hengen porukka taistelee yhteistyössä mielikuvituksellisia vihulaisia vastaan. Pelaaja ohjaa pääasiassa yhtä hahmoa kerrallaan mutta voi samalla parannella esimerkiksi kumppaneidensa terveydentilaa. Genren fanit tietänevät mitä tehdä pelin aloitettuaan, mutta meille muille kiivaissa taistojen tiimellyksessä eri hahmojen ohjaaminen ja vaihtaminen vaatii harjaantumista.

Teilatuista vihollisista saa palkkioksi kokemuspisteitä. Kaikeksi onneksi osan vihollisista voi ohittaa esimerkiksi kävelemällä huomaamattomasti ohi. Alkupuolella ja ilman kokemuspisteitä hiippailu on jopa suositeltavaa, sillä taistelut eivät ole paikoin lainkaan läpihuutojuttuja.

Miinuspisteenä pelin toiminta on aika lailla samankaltaista ja joskus jopa puuduttavaa. Toisaalta juuri siksi se sopii käsikonsolille lyhyempiin sessioihin. Xenoblade Chroniclesin yksi järkevämmistä ominaisuuksista on mahdollisuus teleportata nopeasti ennestään käytyihin ympäristöihin, joten koko aikaa ei tarvitse jolkotella maisemien halki. Laajasta maailmasta löytyy myös paljon keräiltävää erilaisista tavaroista jalokiviin.

Teknisesti pätevä

Ohjaus on Nintendo New 3DS XL:lla pääosin miellyttävää. Hahmojen kontrolloinnissa ei ole mitään epäselvää, mutta nopeatempoisessa taistelussa aseiden vaihtaminen on aluksi hiukan kömpelöä. Uutuuskäsikonsolin uusia ohjainmahdollisuuksia hyödynnetään esimerkiksi kameran kuvakulman kieputtamisessa C-tatilla sekä hahmojen vaihtamisessa ZL- ja ZR-napeilla.

Xenoblade Chronicles sopii käsikonsolille mainiosti, varsinkin kun porttaus on varsin onnistunut. Graafisesti peli näyttää toki paikoin vanhentuneelta, vaikka itse asiassa visuaalinen ilme on aika lähellä Wiin vastaavaa. Tämä huomioon ottaen New 3DS:n Xenoblade Chronicles on ulkoisesti käypä versio. XL-versiolla tosin sahalaidat ja pikselit näkyvät reippaasti, mutta onneksi toiminta on sulavaa tiukoissakin tilanteissa.

Erikoismaininnan ansaitsee laadukas, paikoin jopa koskettavan kaunis musiikki, jota kannattaa kuunnella kuulokkeiden kanssa. Nintendo New 3DS:n kaiuttimet kelpaavat toki paremman puutteessa. Englanninkielinen ääninäyttely puolestaan ei taas nouse keskinkertaisuuden yläpuolelle, mutta toimii laadukkaassa kokonaisuudessa riittävän hyvin.

Rahansa arvoinen uusinta

Xenoblade Chronicles on mainio ja räätälöity porttaus New Nintendo 3DS XL:lle. Yksi valttikortti on pelin pitkäikäisyys. Siinä riittää opeteltavaa ja keräiltävää jopa useiksi kymmeniksi tunneiksi. Lukuisat sivutehtävät pitävät tästä niin ikään huolen. Rahoille saa todellakin vastinetta, jos Xenoblade Chroniclesin genre vain maistuu.

Lue myös Zanis Dustin arvostelu Wii-versiosta neljän vuoden takaa.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi