Your Shape: Fitness Evolved

Vuosi sitten Wiille julkaistun Your Shape -sarjan ensimmäinen osa käytti hyödykseen Ubisoftin omaa liikkeentunnistavaa kameraa, eikä pelaajan tarvinnut pitää ohjainta kädessä kuntoillakseen. Kinectin julkaisupeli Your Shape: Fitness Evolvedin nimi kertoo kaiken oleellisen. Uuden osan myötä sarja jalostaa omaa ideaansa askeleen eteenpäin.

Henkilökohtainen valmentaja

Ennen varsinaisen kuntoilun aloittamista peli kartoittaa lähtötason lyhyen kuntotestin perusteella. Muutaman perusharjoitteen lisäksi kysellään pelaajan liikuntatottumuksista, ja minkälaista kuntoilua tämä haluaisi harrastaa. Lisäksi peli ottaa ylös tarvittavat perustiedot kuten pituuden, painon ja iän. Kyseltyjen tietojen perusteella Your Shape: Fitness Evolved tarjoaa kuntotasoon sopivia ja haluttuun lopputulokseen tähtääviä harjoitusohjelmia. Pelaajalla on kuitenkin myös vapaus valita juuri itseään kiinnostava kuntoiluohjelma. Peli painottaa säännöllistä liikuntaa ja treeniohjelma voikin koostua esimerkiksi 14 minuutin sessioista, jotka on jaettu 12 päivälle. Ohjelman kesto on kätevästi näkyvissä heti valikoissa, joten kiireisempienkin on helppo valita se omaan aikatauluun sopiva rypistys.

Kun varsinaiseen kuntoiluun asti päästään, Your Shape: Fitness Evolved hoitaa oman tonttinsa varsin mallikkaasti. Hiki virtaa aivan varmasti, kunhan valittu ohjelma vastaa omaa kuntotasoa. TV:stä tuttujen aerobic-videoiden tapaan pelaaja seuraa ruudulla näkyvän ohjaajan liikkeitä. Vieressä näkyy koko ajan myös oma hahmo, joten mahdolliset virheet on helppo huomata. Harjoitteet vaihtelevat valitusta ohjelmasta riippuen aina nopeatempoisesta aerobicista rauhalliseen Zen-harjoitteluun. Liikkeet tulee tehdä oikeassa rytmissä ohjaajan kanssa ja Kinectin kokovartalon tunnistus varmistaa sen, että löysäilystä tulee heti huomautus. Jokaisen liikesarjan jälkeen peli pisteyttää pelaajan suorituksen. Harmillisesti Your Shape: Fitness Evolvedilla on välillä vaikeuksia tunnistaa pelaajan liikkeitä. Varsinkin jos pelaajalla on päällään löysiä vaatteita, peli ei aina hahmota raajojen asentoja oikein.

Henkilökohtaisen kunto-ohjelman lisäksi pelistä löytyy neljä erilaista minipeliä, joita on mahdollista pelata enintään neljän pelaajan kanssa vuorotellen. Tarjolla on eräänlaista varjonyrkkeilyä, tanssimaton avulla tanssittavia pelejä mukailevaa askellusta, kuvitteellisen hulahulavanteen pyörittämistä ja palikoiden keräämistä käsissä pidettävän laudan päälle. Minipelit ovat hauskoja ja toimivat isommalla porukalla hyvin, mutta yksinpelattavaksi tai kuntoiluksi niistä ei oikein ole. Zen-harjoittelu ja kuntonyrkkeily ovat myös saaneet omat opastetut pelimuotonsa.

Tilastot kunniaan

Kun kyseessä on kuntoilupeli, tärkeänä pointtina on totta kai omien tulosten ja kehityksen seuraaminen. Tällä osa-alueella Your Shape: Fitness Evolvedilla on vielä paljon parannettavaa. Pelaajan edistymistä seurataan vain ja ainoastaan kalorien kulutuksen perusteella. Tällöinkin peli erittelee vain viimeisen viiden pelipäivän aikana kulutetut kalorit. Muuten näkyvissä on vain kaikki kulutetut kalorit yhtenä palkkina ja seuraava tavoite johon pyrkiä. Mistään ei voi esimerkiksi jälkikäteen katsoa harjoitusohjelmien aikana ruudussa vilahtavia prosentteja, jotka näyttävät pelaajan suorituksen tason.

Yourshapecenter.com paikkaa tilastoinnin puutetta jonkin verran. Sivustolla on mahdollista luoda omia kalorien kulutukseen perustuvia tavoitteita ja samalla haastaa ystäviä kuntoilemaan. Siellä näkyvät myös kaikki kulutetut kalorit päiväkohtaisesti, kunhan konsoli on ollut kytkettynä Liveen peliä pelatessa. Tämä on hieno lisä, mutta toteutus on kankea. Pelaajan pitää luoda tili Ubisoftin palveluihin ja linkittää se sitten omaan Windows Live -tiliin. Jotta pelin tiedot näkyisivät ja päivittyisivät sivustolle, täytyy pelaajan vielä käydä pelin kautta linkittämässä oma gamertaginsa Ubisoftin Uplay-palveluun. Paljon helpompaa ja käytännöllisempää olisi, jos kaverilistalla olevia pelaajia voisi haastaa kuntoilemaan suoraan pelin kautta.

Kuntoilupeli kaikessa komeudessaan

Pelin graafinen ulosanti on sekoitus taustan kliinistä valkoista ja värikkäitä hahmomalleja. Treeniohjaaja on ihannevartalon omaava mies tai nainen, kun taas pelaaja on täysin oma itsensä. Kinectin kameran välittämä kuva näkyy ruudulla ja pelaaja tuodaan peliin vaatteiden ja kasvojen yksityiskohtia myöten. Ratkaisu on mielenkiintoinen, mutta Kinectin kameran alhaisesta resoluutiosta johtuen kuva jää rosoiseksi ja epätarkaksi. Teknisten rajoitusten paikkaamiseksi pelissä on mahdollista vaihtaa oman kuvatuksensa väriä. Pelaaja voi esimerkiksi maalata hahmonsa vaaleansiniseksi tai kirkkaanpunaiseksi. Taustalla pauhaava jumputus pitää treenatessa rytmin kohdallaan, vaikka muuten biisit eivät sytyttäisikään.

Your Shape: Fitness Evolved on pikemminkin interaktiivinen kuntoiluvalmentaja kuin videopeli. Se opastaa pelaajaa tekemään liikkeet oikein ja huomauttaa jos tämä ei pysy rytmissä tai muuten lepsuilee. Erilaisia harjoitusohjelmia on tarpeeksi, jotta kuntoilu ei käy pitkäveteiseksi. Myös minipelit tarjoavat oman hauskan pienen lisänsä, jonka avulla peliä voi esitellä kavereille. Pelin pahin puute on kuntoilusta saadun palautteen niukkuus. Kalorien kulutuksen mittaaminen antaa toki aina uuden rajapyykin, mutta olisin silti kaivannut vähän syvällisempää analyysiä kuntoilun tuloksista. Jos salilla käynti ei innosta tai tuntuu ettei kiireiltään muuten ehdi kuntoilemaan Your Shape: Fitness Evolved on loistava valinta. Kuntoilla voi lyhyissä ryppäissä ja monen kerran harjoitusohjelmat kannustavat palaamaan pelin pariin.

Galleria: 

Kommentit

oikein hyvä arvostelu, kiitos siitä. Puolisoa tämä kiinnostaa, hän kuolaa pukinkonttiin treenipeliä

Kannattanee tsekata myös EA Sports Active 2.0 vaikka kalliimpi on. Jos aikaa odottaa, niin KonsoliFINinkin arvioita siitä tulossa.

Tosin huhut kertovat että EA Sports Activen liikkeentunnistus ei ole samaa luokkaa tämän kanssa.

Tämä sitten ei ole ihan lastenleikkiä, aika rankkaakin pakkaa olemaan, eritoten jos ei ole kovasti liikkunut. Itsekkin kokeilin luonnollisesti hetken tätä, ja emäntä kyllä kehui myös tehokkaaksi (kivuliaaksi).

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi