Nintendo @GameXpo 2018

GameXpo 2018 - Pelaamisen monimuotoisuus

Perinteisesti loppuvuosi on ollut yltäkylläisyyden aikaa, kun puhutaan tuoreesta pelitarjonnasta. Sen satoa saatiin nauttia myös pelimessuilla, GameXpossa vuosimallia 2018.

Helsingin Messukeskus sai jälleen olla näyttämönä myyntinäyttelyssä, jossa katto on korkealla ja seinät leveällä. Halliin mahtui laaja kirjo pelaamisen osa-alueita. Ollaan sillä samalla tiellä, joka on ollut vallitseva suuntaus alan suurimmilla messuilla Gamescomissa.

Pelit ovat totta kai tärkeitä, erityisesti uutuuspelit ja vielä julkaisemattomat. Niitä halutaan tulla pelaamaan vielä ennen hankintapäätöstä. Nintendo Switchille pian ilmestyvä Super Smash Bros Ultimate oli itselle sellainen. Kiitos nykypäivän olemattoman demotarjonnan, ajaa messut tässä sitä parhainta antia, jota se voi vielä tarjota näin internetin aikana. Harvemmin pystyvät enää yllättämään muuten kuin tätä kautta. Legendaarisin muisto on ysäriltä, jolloin messuilla esitelty Nintendo 64 ja siinä pyörinyt James Bond: Goldeneye 007 teki lähtemättömän vaikutuksen. Tuloksena välitön hankintapäätös konsolista ja pelistä.

Esillä olleista peleistä Super Mario Party vaikutti mielenkiintoiselta, sisältäen joukon minipelejä, jotka soveltuvat hyvin niin illanviettoihin kuin lasten kanssa pelaamiseen. Muuten oli tuttuja pelejä viimeisen vuoden ajalta. Nintendolla eletään pitkää kuivaa kautta mitä tulee AAA-peleihin.

Muiden keihäänkärkinä näytti olevan Microsoftilla äskettäin julkaistu Forza Horizon 4. Sitä pääsi pelaamaan rallipenkistä ratilla ja polkimilla. Sonylla ei varsinaista omaa osastoa tällä kertaa ollut vaan pelikoneita oli ripoteltu sinne tänne. Niissä näytti pyörivän muun muassa Fifa 19 ja kohta julkaistava remasteroitu Spyro. Sonyn ja Microsoftin esillepano jäi täysin Nintendon varjoon.

Onneksi sentään Ubisoftilla oli jo yritystä, sillä heillä oli pelattavana tuore Assassin's Creed: Odyssey sekä jo muutaman vuoden vanha, mutta aktiivisesti päivityksen alla oleva Rainbow Six Siege. Katsoin vierestä myös, kun porukka pelasi Nintendo Switchillä Starlinkiä, joka on Ubisoftin yritys saada jengi koukutettua avaruustaisteluihin ja siten ostamaan lisävarusteina toimitettavia fyysisiä (!) lelualuksia ja hahmoja ohjaimeen liitettäväksi. Jos jokin on turhaa niin nämä.

Pelitietokoneet ovat olleet kovassa suosiossa viime vuodet ja niin myös täällä. Messuilla Hewlett Packardin Omen-myyntibrändi nousee usein esille. Siellä Overwatch näytti olevan jonkinmoisen turnauspelin roolissa.

Sähköisen pelaamisen lisäksi paikalla oli myös lautapelaajia. Koulun ruokasalin kokoisella alueella näitä pääsi pelaamaan satunnaisissa porukoissa. Alan harrastajia tuntui olevan paljon liikkeellä, sillä paikat oli varattu erittäin runsaslukuisesti.

Suuren huomioarvon keräsivät myös rättikauppiaat ja e-urheilu. Heillä on iso panostus messuihin. Osa kauppiaista oli ulkolaisia, jotka kiertävät alan messuja ja tapahtumia. Hinnat olivat korkealla. Esimerkkinä 10-senttinen muovinen Darth Vader -figuuri, joka oli oldskool-painetussa myyntipaketissa (55 €). Ei pystynyt edes harkitsemaan hankintaa, nostalgian jo sumentaessa harkintakykyä.

Sen sijaan elokuvassa Star Wars: Rogue One esiintynyt Christopher Patrick Nolan (Toshma Jefkin) onnistui valokuvalla ja omistuskirjoituksellaan (20 €). Mukava kaveri, jolla oli aikaa satunnaiselle messuvieraalle. Muina hankintoina minifiguuri D.VA Overwatch-pelistä (8 €). Tiskit notkuivat paitoja, mukeja, figuureja ja mitä vain muovista saa puristettua. Turhuuden roviot houkuttelivat väkeä magneetin lailla.

Samoin teki e-urheilu, jossa käytiin omia turnauksia siellä täällä. Parasta on messuvieraan mahdollisuus osallistua näihin, kuten Pubgin kohdalla. Tuhat pelaajaa pitkin messuja kohtaa toisensa battle royalen taistelukentällä, ja sunnuntaina on luvassa finaali. Tätä varten paikalle oli rakennettu 80 tietokoneen lava. Viereisellä lavalla Ylen kisalähetyksissä tuttu Teemu "wabbit" Hiilinen juontaa kovalla sykkeellä Counter-Strike-turnausta ja toisaalla aloitellaan vastaavaa NHL:n kohdalla.

Paikalla oli myös pelihahmoiksi pukeutuvia cosplay-harrastajia, joiden Suomen Mestaruus -finaalit käydään sunnuntaina. Cosplayerit ovat yhä näkyvämpi osa messujen kuvastoa, keräten faneja ja kameroiden salamavaloja ympärilleen. Tätä kehitystä on ollut ilo seurata. Suuressa maailmassa nämä ovat elävöittäneet messuja jo pitkään. Näin assassineja, Tähtien Sodan pahiksia sekä punanuttuisen Deadpoolin.

Useiden hyvien seikkojen lisäksi myös kaverit ja messutarjoukset ovat syy tulla messuille. Esimerkiksi Gigantin tarjouksista löytyi mielenkiintoa herättävä Commodore 64 -minipelikonsoli, jossa on kymmeniä pelejä mukana 59 euron hintaan. Samaan kategoriaan kuului myös Super Nintendo 79 euron hinnalla. Oli myös hämmentävää nähdä tuoreehko Assassin's Creed: Odyssey hintaan 39 €.

Pelikavereita tulee tavattua aivan liian harvoin, messut ovat kuitenkin hyvä paikka tehdä korjaus tässä asiassa. Kiitos kaikille, joiden kanssa sai vaihtaa ajatuksia. Nähdään linjoilla ja viimeistään taas sitten vuoden päästä GameXpossa!

Kirjaudu kommentoidaksesi