Pieni on kaunista.

Päivävieraana Assembly Winterissä

Talvisen pimeyden keskellä järjestetään kilpailullinen tapahtuma, joka vuodesta toiseen kerää porukat yhteisen kivan äärelle. Täällä ei mustikkakeitot roisku rinnuksille, eikä havuja huudeta ladulle. Voimasanoja kyllä kaikaa ja kannustusta riittää. Olemme keskellä monitorien valomerta tapahtumassa Assembly Winter 2018.

Tarkoitus oli päivävieraana tutustua eUrheilun antiin ja tavata kavereita. Lisäksi tietysti myös piipahtaa hetki niissä tunnelmissa, joka vetää meitä harrastajia Helsingin Messukeskuksen suuntaan magneetin lailla. Sitä varten oli laukkuun pakattu pelilaite, jonka voisi käynnistää tarvittaessa missä vain ilman varsinaista konepaikkaa pitkässä pöydässä. Ulkona suojasää oli kääntymässä pakkasen puolelle, nietokset olivat viikon lumi-infernon jäljiltä vielä talvisen runsaat. Mitä parhaimmat hiihtokelit.

Sisällä hallissa olivat valot jo sammuneet edellisenä päivänä. Näkymää hallitsee tuhansien monitorien ja nykyisin myös tietokoneiden valomeri. Kilpavarustelu on mennyt kohti avointa kylkeä, joka paljastaa sisuskalut jopa muistikortteihin upotettujen ledien tuodessa yksityiskohdat selvästi esille. Tuulettimet vaihtavat väriä ryhmänä, hiiret ja näppikset sekä pelihiirimatot ovat samassa syklissä. Tämä yhdistettynä taustan huumaavaan konemusiikin jumputukseen sekä paikallisen moottoriturvan eUrheiluselostukseen luo sitä tunnelmaa, jota on vaikea tavoitella kotiolosuhteista käsin.

Laitevalmistajat ja pelaajat ovat löytäneet toisensa. Muutama vuosi sitten HP:n lanseeraama Omen-brändi on noussut vitsistä jo myyväksi merkiksi Corsairin ja Logitechin rinnalle. Kasvua haetaan sieltä mistä sitä nähdään löytyvän. Tätä siirtymää ovat konsolimerkit pyrkineet patoamaan Pro-malleillaan.

Valomeren keskeltä löydän tarkkojen koordinaattien avustamana lopulta perille. Kaverit ovat vuorokauden jo olleet siinä Assembly-kuplassa, jota aiemmin kuvailin. Vuosien istuminen alkuun Hartwall Areenalla ja nykyisin Messukeskuksessa ovat tehneet tehtävänsä. Mukaan on pakattu tiimipaidat ja hassut hatut. Lyöttäydyn seuraan ja kerron jättäneeni AMD-viitan kotiin – tarkoituksella. Kun olet täällä "omiesi joukossa", ei kukaan kysele miksi.

Jotta teksti ei menisi vain omiksi puheiksi, haastattelin kokeneita tapahtuman veteraaneja.

K: Minkä takia tulet Assyille?

Beetzu: Pääsee kiusaamaan deksuu.

decodersnake: Tunnelma, kaverit ja pelit.

Sniku: Frendien kanssa.

K: Kiinnostavatko muut tapahtuman ohjelmat, eUrheilu?

decodersnake: Ne eivät kiinnosta.

Sniku: Riippuu vähän ohjelmasta, mitä siellä on. Tänä vuonna Rainbow Six: Siegen pelejä on kiva seurata.

Nisu: Siellä on se amatööriturnaus. Se on ihan hauska, että hakevat myös amatöörejä turnauksiin. Pääsevät kokeilemaan siipiensä kantavuutta.

K: Mitä pelaat täällä?

Sniku: Kyllä tässä nyt Dark Souls 3, Overwatchia ja sitten noita minipelejä jos jaksaa.

decodersnake: Sitä sun tätä.

Beetzulta ei kysytä, se on Overwatchin miehiä.

K: Näkyy olevan PC:t mukana. Pelataanko konsolia enää täällä?

Sniku: Joo, ehkä. Ei ole nyt konsolia mukana, mutta kesällä varmaan taas on.

Beetzu: Oli viime vuonna.

Nisu: Talviassyilla. Oliko enää kesänä mukana? Minulla oli, teillä ei tainnut enää olla?

Beetzu: Ei ollut viime kesänä.

Nisu: Herrarotu jyrää vanhat konsolijäärät.

K: Saitko nukuttua viime yönä?

Sniku: Kyllä sitä jonkin verran. Näppiksellä. Perus. :)

Beetzu: Sain, faceplant näppiksellä.

decodersnake: Sain, tuolilla. Selkänoja alas ja jalat rahille.

Jätetään pelaajat rauhaan ja siirrytään halleilla eteenpäin. Elektroninen urheilu on yksi tapahtuman teemoista. Kun kesän versiosta huomion nappaavat koodarit demoineen, ovat vastaavassa roolissa talvisessa painoksessa elektronisten lajien urheilijat. Sikäli herkullinen tilanne, kun voi valita useasta lajista samanaikaisesti.

Jokaisella on omat katsomonsa. Itseä kiinnostaa nyt Overwatch. Päälavalla semifinaaleissa helsinkiläinen Ence eSports sekä Team Nemesis. Ilman korealaisia vielä nämä kotimaiset tiimit. Muuten kun tuntuvat hallitsevan maailmalla liigaa. Hyppään tähän kuplaan turistina ja olen hetken mukana. Pelikentät ovat tuttuja, kuten myös hahmot. Silti tekee vaikeuksia pysyä mukana nopeissa käänteissä.

Seuraan peliä yleisön joukossa suurelta kankaalta. Selostajat avaavat tilanteita toisella kotimaisella. Tälle lasken suuren painoarvon, kun halutaan laajentaa yleisöjä. Toimii. Selostajapari elää tilanteissa Mertarantaan rinnastaen. Tunnelmat nousevat pelin edetessä tasapelistä aina tide breakeriin. Suuret tarinat kirjoitetaan ratkaisuhetkillä ja niin myös tänään. Lopussa jännityksen lauetessa Ence eSportsin pelaajat onnittelevat toisiaan yleisön mylviessä taustalla.

Halleja kiertäessä törmäsin tuttuihin pelihahmoihin, Mei Meihin sekä D.Van. Pukeutuminen rooliin on tuttua maailmalta. Saksassa Gamescomissa nämä ovat olleet näkyvästi esillä alusta alkaen. Ovat omiaan nostamassa tunnelmia peliosastoilla sekä keräämään huomiota filmitähtien lailla messuhallin käytävillä.

Tänään tämä kuvan kaksikko loisti. Kertoivat olevan lajin harrastajia, jotka ovat paikalla pr-toimiston välityksellä. Ensimmäinen tapahtuma, jossa cosplay-harrastajien markkina-arvo on oivallettu. Jälkijunassa mutta kuitenkin.

Laitemyyjät ovat pelastaneet messuilla monelta katastrofilta, kun verkkokaapeli on jäänyt kotiin tai monitori pimentynyt kesken kiihkeimmän väännön. Paikalla jo monet kerrat tilaa hallinnut turkulainen Jimm's PC-Store. Myyjä kertoi eUrheilun olevan merkittävä markkinointikanava, fanit kun imitoivat idoleitaan puhetapaa myöten. Siihen on helppo ujuttaa oma kaupallinen tiedote.

Ammattilaiset ovat mukana lisälaitteiden kehitystyössä ja nimellään laadun takeena. Logitech on tuomassa uutuutena lataavan maton hiirelle. Väittävät jo langattomia kilpailulliseen pelaamiseen sopiviksi. Itsellä mukaan lähti Corsairin puolituinen RGB-pelinäppis, K65. Ainoa swagiksi luokiteltava oli saman brändin t-paita.

Aamulla oli laukkuun pakattu mukaan pelilaite, jolle oli varattu rooli tunnelmaan sukeltamisessa. Kavereiden kolmeen konepaikkaan mahtui mukaan vielä neljäs turistina väliin. Pieni on kaunista, kuten blogin otsikkokuvasta näkyy, ja tänään oltiin hetki tunnelmissa mukana. Nukkuminen naama näppiksellä jäi nyt väliin. Katsotaan se kesällä.

Kirjaudu kommentoidaksesi