segamegadrivemini nostokuva.jpeg

Retrorakkaus Sega Mega Drive Mini

Lapsuus oli hienoa aikaa. Piti kantaa huolta vain siitä, että Pokémon-kortit muistettiin pakata taskuun ennen koulupäivän alkua. Niillä ei tosin pelattu mitään, vaan kortteja lähinnä vaihdeltiin kavereiden kanssa parempiin.

Olin saanut aikaiseksi hienon pakan, joka oli täynnä harvinaisuuksia. Kortit kokivat kuitenkin ikävän kohtalon, kun ne varastettiin povitaskusta oppitunnin aikana. Pienen pojan hermot eivät kestä tuollaista menetystä, ja niitä etsittiin kaikenkarvaisten eläinten kanssa. Pettyneenä palasin lopulta kotiin.

Synttärit olivat onneksi tulossa. Paikalle oli kutsuttu lähes kaikki luokkakaverit ja äiti tarjoili herkkuja. Todellinen herkku tarjoiltaisiin vasta ruuan jälkeen.

Kaverit toivat itse kukin kuuliaisesti sankarille lahjan, mutta tärkein paketti piti virittää televisioon kiinni. Kääreistä paljastui Sega Mega Drive -konsoli, jonka kylkiäiseksi kummini olivat ostaneet myös Super Fantasy Zone -pelin. Koska jokainen halusi päästä yytsimään upouutta laitetta ja sankarille luopuminen oli vaikeaa, keksi isäni kierrättää ohjainta jokaisen Game Overin jälkeen. Loppu tuli hyvin nopeasti, sillä Super Fantasy Zone ei ollut todellakaan helppo peli 8-vuotiaalle natiaiselle.

Myöhemmin Mega Drive vaihtui Pleikkariin, mutta näin aikuisiällä siitä luopuminen on harmittanut useaan otteeseen. Onneksi retro on taas kuuminta hottia.

Retrorakkaus

Laitevalmistaja toisensa perään julkaisee nykyään pikkuisia retrokoneita, jotka jäljittelevät alkuperäisiä laitteita. Silmäni suurenivat lautasen kokoisiksi luettuani SEGAn työstävän itse Sega Mega Drive Miniä. Näin julkaisun jälkeen voin vain todeta sen olevan mahtava laite.

Ulkonäöltään konsoli muistuttaa japanilaista Genesis-mallia.

Ulkonäöltään konsoli muistuttaa aitoa ja alkuperäistä Mega Drivea. Päälle on mallinnettu äänenvoimakkuus-palkki, reset-nappula ja virtakytkin. Äänenvoimakkuus ei oikeasti säädä mitään, mutta onhan se hauska lisä. Ohjaimet ovat ehtaa SEGAa.

Bumerangin muotoinen kalikka istuu käteen ihan mukavasti, mutta se tuntuu herkästi hajoavalta. En siis suosittele paiskomaan ohjaimia raivon vallassa. Ristiohjain pyörii noin 360 astetta ja näppäimet ovat suhteellisen herkät. Sivuttain liikuttaessa palaute menee perille hieman liiankin nopeasti. Tämä ei ole kovin suuri ongelma isossa osassa peleistä, mutta tarkkuutta vaativa liikehdintä tuottaa ajoittain vaikeuksia.

Hyvä kattaus klassikoita

Pelivalikoima koostuu pääosin SEGAn hiteistä kuten Sonic the Hedgehogista ja Sonic 2:sta, mutta joukossa on useita positiivisia yllätyksiäkin. Ilonkiljahduksia synnyttää muun muassa lapsuuden rakkauteni Super Fantasy Zone, joka on edelleen todella vaikea. Tähän mennessä olen onnistunut pääsemään neljänteen tasoon, jossa homma kaatui pimeyden tuomaan haasteeseen.

Muita hauskoja lisäyksiä ovat esimerkiksi Ghouls ’n Ghosts, Alisia Dragoon, Dynamite Headdy, Street Fighter II, ToeJam & Earl ja Comix Zone.

Testaamissani peleissä ei esiinny juuri lainkaan viivettä, ja meininki tuntuu autenttiselta.

Emulointi on toteutettu varsin hyvin. Testaamissani peleissä ei esiinny juuri lainkaan viivettä, ja meininki tuntuu autenttiselta. Start-näppäintä pitkään painaessa esiin ilmestyy myös tallennusvalikko, mikä on hyödyllinen ominaisuus esimerkiksi roolipelien kohdalla. Tyydyin itse aloittamaan aina alusta uudestaan, koska tallennuksien käyttäminenhän olisi huijaamista.

Miksi et sinäkin ostaisi?

Loppukaneettina todettakoon Sega Mega Drive Minin olevan loistava retrokonsoli, jota on odotettu SEGA:lta jo pitkään. Virallinen julkaisu pyyhkii lisensoimattomat laitteet maton alle ja unohtaa ne sinne villakoirien kanssa. Itselle ainoana yllätyksenä tuli virtalähteen puuttuminen paketista, mutta sen taikominen onnistuu silti helposti esimerkiksi puhelimen laturista.

SEGA kauppaa virallisia lisäohjaimiakin noin 25 euron hintaan, ja bonarina niissä on kuusi toimintanäppäintä kolmen sijaan. Konsolille hintaa kertyy noin 70-80 euroa riippuen myyvästä toimitsijasta. Kyseisen summan käyttäminen ei vielä ainakaan harmita, mutta aika näyttää pitääkö tämäkin yksilö laittaa kiertoon.

Alla täydellinen lista koko pelivalikoimasta:

Sonic The Hedgehog

Ecco the Dolphin

Castlevania: The New Generation

Space Harrier 2

Shining Force

Dr. Robotnik’s Mean Bean Machine

ToeJam & Earl

Comix Zone

Altered Beast

Gunstar Heroes

Castle of Illusion Starring Mickey Mouse

World of Illusion Starring Mickey Mouse and Donald Duck

Thunder Force 3

Super Fantasy Zone

Shinobi 3

Streets of Rage 2

Earthworm Jim

Sonic The Hedgehog 2

Probotector

Landstalker

Mega Man: The Wily Wars

Street Fighter 2: Special Champion Edition

Ghouls ’n Ghosts

Alex Kidd in the Enchanted Castle

Story of Thor

Golden Axe

Phantasy Star 4: The End of the Millennium

Sonic The Hedgehog Spinball

Vectorman

Wonder Boy in Monster World

Tetris

Darius

Road Rash 2

Strider

Virtua Fighter 2

Alisia Dragoon

Kid Chameleon

Monster World IV

Eternal Champions

Columns

Dynamite Headdy

Light Crusader

Kirjaudu kommentoidaksesi