segamegadrivemini nostokuva.jpeg

Retrorakkaus Sega Mega Drive Mini

Lapsuus oli hienoa aikaa. Piti kantaa huolta vain siitä, että Pokémon-kortit muistettiin pakata taskuun ennen koulupäivän alkua. Niillä ei tosin pelattu mitään, vaan kortteja lähinnä vaihdeltiin kavereiden kanssa parempiin.

Olin saanut aikaiseksi hienon pakan, joka oli täynnä harvinaisuuksia. Kortit kokivat kuitenkin ikävän kohtalon, kun ne varastettiin povitaskusta oppitunnin aikana. Pienen pojan hermot eivät kestä tuollaista menetystä, ja niitä etsittiin kaikenkarvaisten eläinten kanssa. Pettyneenä palasin lopulta kotiin.

Synttärit olivat onneksi tulossa. Paikalle oli kutsuttu lähes kaikki luokkakaverit ja äiti tarjoili herkkuja. Todellinen herkku tarjoiltaisiin vasta ruuan jälkeen.

Kaverit toivat itse kukin kuuliaisesti sankarille lahjan, mutta tärkein paketti piti virittää televisioon kiinni. Kääreistä paljastui Sega Mega Drive -konsoli, jonka kylkiäiseksi kummini olivat ostaneet myös Super Fantasy Zone -pelin. Koska jokainen halusi päästä yytsimään upouutta laitetta ja sankarille luopuminen oli vaikeaa, keksi isäni kierrättää ohjainta jokaisen Game Overin jälkeen. Loppu tuli hyvin nopeasti, sillä Super Fantasy Zone ei ollut todellakaan helppo peli 8-vuotiaalle natiaiselle.

Myöhemmin Mega Drive vaihtui Pleikkariin, mutta näin aikuisiällä siitä luopuminen on harmittanut useaan otteeseen. Onneksi retro on taas kuuminta hottia.

Retrorakkaus

Laitevalmistaja toisensa perään julkaisee nykyään pikkuisia retrokoneita, jotka jäljittelevät alkuperäisiä laitteita. Silmäni suurenivat lautasen kokoisiksi luettuani SEGAn työstävän itse Sega Mega Drive Miniä. Näin julkaisun jälkeen voin vain todeta sen olevan mahtava laite.

Ulkonäöltään konsoli muistuttaa japanilaista Genesis-mallia.

Ulkonäöltään konsoli muistuttaa aitoa ja alkuperäistä Mega Drivea. Päälle on mallinnettu äänenvoimakkuus-palkki, reset-nappula ja virtakytkin. Äänenvoimakkuus ei oikeasti säädä mitään, mutta onhan se hauska lisä. Ohjaimet ovat ehtaa SEGAa.

Bumerangin muotoinen kalikka istuu käteen ihan mukavasti, mutta se tuntuu herkästi hajoavalta. En siis suosittele paiskomaan ohjaimia raivon vallassa. Ristiohjain pyörii noin 360 astetta ja näppäimet ovat suhteellisen herkät. Sivuttain liikuttaessa palaute menee perille hieman liiankin nopeasti. Tämä ei ole kovin suuri ongelma isossa osassa peleistä, mutta tarkkuutta vaativa liikehdintä tuottaa ajoittain vaikeuksia.

Hyvä kattaus klassikoita

Pelivalikoima koostuu pääosin SEGAn hiteistä kuten Sonic the Hedgehogista ja Sonic 2:sta, mutta joukossa on useita positiivisia yllätyksiäkin. Ilonkiljahduksia synnyttää muun muassa lapsuuden rakkauteni Super Fantasy Zone, joka on edelleen todella vaikea. Tähän mennessä olen onnistunut pääsemään neljänteen tasoon, jossa homma kaatui pimeyden tuomaan haasteeseen.

Muita hauskoja lisäyksiä ovat esimerkiksi Ghouls ’n Ghosts, Alisia Dragoon, Dynamite Headdy, Street Fighter II, ToeJam & Earl ja Comix Zone.

Testaamissani peleissä ei esiinny juuri lainkaan viivettä, ja meininki tuntuu autenttiselta.

Emulointi on toteutettu varsin hyvin. Testaamissani peleissä ei esiinny juuri lainkaan viivettä, ja meininki tuntuu autenttiselta. Start-näppäintä pitkään painaessa esiin ilmestyy myös tallennusvalikko, mikä on hyödyllinen ominaisuus esimerkiksi roolipelien kohdalla. Tyydyin itse aloittamaan aina alusta uudestaan, koska tallennuksien käyttäminenhän olisi huijaamista.

Miksi et sinäkin ostaisi?

Loppukaneettina todettakoon Sega Mega Drive Minin olevan loistava retrokonsoli, jota on odotettu SEGA:lta jo pitkään. Virallinen julkaisu pyyhkii lisensoimattomat laitteet maton alle ja unohtaa ne sinne villakoirien kanssa. Itselle ainoana yllätyksenä tuli virtalähteen puuttuminen paketista, mutta sen taikominen onnistuu silti helposti esimerkiksi puhelimen laturista.

SEGA kauppaa virallisia lisäohjaimiakin noin 25 euron hintaan, ja bonarina niissä on kuusi toimintanäppäintä kolmen sijaan. Konsolille hintaa kertyy noin 70-80 euroa riippuen myyvästä toimitsijasta. Kyseisen summan käyttäminen ei vielä ainakaan harmita, mutta aika näyttää pitääkö tämäkin yksilö laittaa kiertoon.

Alla täydellinen lista koko pelivalikoimasta:
Sonic The Hedgehog
Ecco the Dolphin
Castlevania: The New Generation
Space Harrier 2
Shining Force
Dr. Robotnik’s Mean Bean Machine
ToeJam & Earl
Comix Zone
Altered Beast
Gunstar Heroes
Castle of Illusion Starring Mickey Mouse
World of Illusion Starring Mickey Mouse and Donald Duck
Thunder Force 3
Super Fantasy Zone
Shinobi 3
Streets of Rage 2
Earthworm Jim
Sonic The Hedgehog 2
Probotector
Landstalker
Mega Man: The Wily Wars
Street Fighter 2: Special Champion Edition
Ghouls ’n Ghosts
Alex Kidd in the Enchanted Castle
Story of Thor
Golden Axe
Phantasy Star 4: The End of the Millennium
Sonic The Hedgehog Spinball
Vectorman
Wonder Boy in Monster World
Tetris
Darius
Road Rash 2
Strider
Virtua Fighter 2
Alisia Dragoon
Kid Chameleon
Monster World IV
Eternal Champions
Columns
Dynamite Headdy
Light Crusader

Kirjaudu kommentoidaksesi