Ensitestissä Super Mario Sunshine

HUOM! Juttu saattaa sisältää pieniä spoilereita niille, jotka eivät halua tietää pelin juonesta yhtään mitään!

Monelle ehkä GameCuben odotetuin peli - Super Mario Sunshine - ilmestyi heinäkuun alussa Japanissa, ja pääsi nyt CubeFINin testiin. Kyseessähän on siis pelin Japanin versio, joten sen ja Euroopan version välillä voi esiintyä joitakin pieniä eroja.

Super Mario 64 loi uudet standardit 3D-platform -peleille, ja SMS seuraa hyvin pitkälti Mario 64:n jalanjäljissä. Melkein kaikki Marion vanhat liikkeet ovat tallella, vaikkakin muutamia liikkeitä, kuten pitkä hyppy ja lyönnit on poisteltu. Uusia liikkeitä ovat kaikki Marion vesitykkiin liittyvät liikkeet, joista lisää myöhemmin. Mario-pelit ovat aina panostaneet pelattavuuteen, eivätkä grafiikkaan. Mutta tämä ei tarkoita, että Super Mario Sunshine olisi ruma peli, päinvastoin. Piirtoetäisyys on todella pitkä, ja grafiikka toimii sulavasti. Ajoittaisia hidastumisia voi ilmetä, mutta melko harvoin.
Peli alkaa kun Mario, Peach ja lauma sieni-palvelijoita matkustavat Dolphin-saarelle lomanviettoon. Paikalle saavuttuaan huomaavat he, että jokin on vinossa: mystinen Marioksi pukeutunut hahmo sotkee saarta maalauksillaan, ja Mario saa syyt niskoilleen. Naurettavan oikeudenkäynnin jälkeen Mario tuomitaan siivoamaan koko saari puhtaaksi. Apunaan Mariolla on F.L.U.D.D. -niminen vesipumppu, jolla on veden ruiskuttamisen lisäksi kolme vaihtoehtoista toimintoa: leijumistoiminto, jonka avulla Mario voi ylittää suuriakin kuiluja, rakettitoiminto, jonka avulla Mario ylettyy korkeisiinkin paikkoihin, ja potkuritoiminto, jolla Mario voi kiitää veden päällä kuin moottorivene ikään. Pienenä yksityiskohtana F.L.U.D.D:n on tehnyt samainen Professori E. Gadd, jonka luomus oli Luigi’s Mansionin Poltergust-haamuimuri. Marion on siivousurakkansa ohella myös kerättävä shine spritejä - pikkuaurinkoja, jotka vastaavat Mario 64:n tähtiä.
Pelattavuus on aina ollut Mario-pelien suola, ja Mario Sunshine hoitaa pelattavuuspuolen jopa paremmin kuin Mario 64. GameCuben ohjain toimii Mario Sunshinessä todella hyvin: vasen analogitikku ohjaa itse putkimiestä, ja oikea analogi ohjaa hänen ympärillään pyörivää kameraa. Koska kameran ohjaus on tällä kertaa analogista, toimii se paljon paremmin ja sulavammin kuin koskaan aiemmin. Seinähypyt ovat suuremmassa roolissa Mario Sunshinessä, kuin 64:ssä. Lisäksi Marion hypättyä seinää päin, hän tarttuu siihen kiinni liukuen sitä pitkin alas. Tällä tavalla seinähypyt on helpompi ajoittaa oikeille kohdille. Jotain täysin uutta Mario-sarjaan tuo Marion vesitykki. Koska siihen saa vain yhden erikoistoiminnon kerrallaan, täytyy pelaajan harkita erilaisia lähestymistapoja shine spritejä kohti.
SM Sunshinessä on 7 maailmaa, joissa jokaisessa on 8 pää-shineä. Kaikkiaan pelistä löytyy 120 shineä, joista osa on piilotettu mitä ovelimmalla tavalla. Mario 64:stä tutut kilpajuoksut ja kahdeksan punaisen rahan poimimiset ovat tallella myös Mario Sunshinessä. Myös vihreä dinosaurus Yoshi tekee comebackin muutaman vuoden tauon jälkeen. Yoshi voi ruiskuttaa syömiensä hedelmien mehua Marion vesitykin tavoin, ja syödä vihollisia joihin Marion vesitykki ei tehoa.

Kaiken kaikkiaan Super Mario Sunshine tarjoaa tasoloikinnan ystäville seikkailun, jota ei kannata jättää väliin. Taattu hittipeli, joskaan ei aivan Mario 64:n tasoa.

Kirjaudu kommentoidaksesi