Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Pääkirjoitus: GameCuben netti

Tämä kirjoitus on sen kirjoittajan henkilökohtainen mielipide, eikä se välttämättä edusta CubeFIN-sivuston virallista kantaa.

Tietämättömyys tuntuu olevan päivän sana, kun Nintendon suhtautumista eri muodoissa esiintyvään internet-pelaamiseen yritetään tiedustella. Kukaan ei halua kertoa faktoja. GameCuben valmistajien päämajassa tiedetään asiasta jotain, mutta kuten tavallista, asiasta ei kuulla kuin ympäripyöreitä lausuntoja ennen tämän(kin) vuoden toukokuussa järjestettäviä Electronic Entertainment Expo -messuja. Sitä ennen me kaikki saamme nautiskella ja spekuloida.

Nintendon strategia tai sen puute

Hassua kyllä, GameCuben kehitysilmoituksen yhteydessä Nintendo ilmoitti kotoisen Kuutiomme tukevan sekä modeemia että laajakaistaa. Varsinaisten nettipelien sanottiin olevan jo paperilla, mutta mitään konkreettista ei vielä kuulunut. Moni odotti virallista jätti-ilmoitusta pikemmin ennemmin kuin myöhemmin. Päältä päin näyttää kuitenkin edelleen siltä, että Nintendo ei ole laittanut tikkuakaan ristiin Cuben kieltämättä mielenkiintoiselta vaikuttavien internet-ominaisuuksien hyödyntämiseen. Samalla kuin Microsoft on lyömässä kovaa kohua aiheuttanutta Xbox Live -palveluaan läpi rytinällä ja Sonylla ollaan jo toitotettu PlayStation 2:n viemisestä nettiin, GameCubella ainoa tällä hetkellä toiminnassa oleva online-pohjainen peli on Segan valmistama Phantasy Star Online, joka sekin on tätä kirjoitettaessa ilmestynyt vasta Japanissa ja Yhdysvalloissa.

Eurooppaan tämä Service Gamesin valmistama odotettu eepos ilmestyy näillänäkymin 7.3., mutta jokin aika sitten kerrotut ilkeät huhut raportoivat modeemin lykkääntyneen maaliskuun loppupuolelle. Näin ollen tämän tiedon mukaan PSO:n heti julkaisussa hankkivat saavat "kärsiä" monen monituista viikkoa pelkästä offline-pelaamisesta. Internetissä kymmenien ihmisten kera pelattavassa nettipelissä tämä on silkkaa tuskaa, sillä liha luiden ympärillä rakentuu täten vasta jälkikäteen. Uusimmat tiedot kuitenkin kumosivat tämän huhun, mutta vasta ensi kuussa saamme tietää lopullisen totuuden. Nintendon kilpailijoiden etulyöntiasemaa korostaa kuitenkin se kylmä tosiasia, että Phantasy Star Online julkaistaan myös PS2:lle ja Xboxille.

Onko online-pelaaminen välttämätöntä?

Mitä ihmettä Nintendo on siis tekemässä? Julkaisulistaa pikaisesti tutkiskelemalla loppuvuodesta ei Eurooppaan ole PSO:n lisäksi tulossa ainuttakaan internet-tuen omaavaa titteliä. Iso "N" on istunut hiljaa omassa nurkassaan ja saanut tästä syystä osakseen valtavaa kritiikkiä, josta osa on ehkä osunut oikeaan osoitteeseen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki päättömästi GC:n nettistrategiaa haukkuneet olisivat väistämättä oikeassa. Konsolien online-maailma on nimittäin vielä tälläkin hetkillä suoraan sanottuna lapsenkengissä. Segan puolittain onnistuneet nettipeliseikkailut Dreamcastilla ovat monelle tuttuja, mutta kaikesta turhasta hypestä huolimatta internet ei välttämättä ole "seuraava konsolipelaamisen mullistava kokemus". Sensijaan se on vain mukava bonus, yritys laajentaa kotikonsoleiden ostajakuntaa laajemmalle skaalalle.

Ehkäpä ylipessimistisyyteni on osittain johtunut Nintendon hiljaiselosta asian suhteen, mutta ainakin allekirjoittaneelle konsolipelaaminen tulee aina olemaan pääasiassa offline-painotteinen kokemus. Dreamcastilla aikoinaan ahkerasti pelaamani Phantasy Star Online oli kieltämättä hauska oman aikansa. Se ei kuitenkaan mullistanut pelaavaa yhteiskuntaa millään tavalla. Ehkäpä toukokuun E3-messu muuttaa tämän kaiken. Ehkäpä juuri silloin tapahtuu koko videopelimaailman mullistava onlinen läpimurto.

PC:lle tämä on jo tapahtunut ja nyt suuret pelitalot ovat valmiit ajamaan suurta muutosta läpi myös konsoliuniversumissa. Onnistumisesta ei ole takeita, mutta kovista puheista huolimatta moni on vielä kovin pessimistinen. Tarvitaan paljon, jotta yksinpelattaviin sooloseikkailuihin tottuneet ohjainta kädessään pitävät sohvaperunat saadaan tosissaan innostuttua online-yhteyksien tarjoamista mahdollisuuksista. Toivottavasti kuluva vuosi tuo asiaan jotain selvyyttä, mutta ainakin tähän mennessä Nintendon kanta nettipeleille on ollut jyrkkä ei. Joillekin tämä on tullut pettymyksenä, jotkut taas pitävät asiasta. Minä kuulun jälkimmäiseen ryhmään.

Kirjaudu kommentoidaksesi