LittleBigPlanet

Huom. arvostelu kirjoitettu julkaisupäivän jälkeisenä päivänä.

Käsittämättömän upea peli. Eilen kavereiden kanssa neljästään (tai oikeastaan kolmestaan...) pelatessa (...yks joutui aina katsomaan, kun ohjaimia on vain kolme, sillä kavereiden toinen SIXAXIS on huollossa) oli niin hillittömän hauskaa. Kurkku on nauramisesta vieläkin kipeä, vesiä sai jatkuvasti olla pyyhkimässä silmistä ja vatsalihakset saivat kunnon treeniä koko illan ajan. Välillä tuntui ettei happea saa. Nauroimme näin paljon jo pelkästään tarroja liimatessa. Rakensimme myös valtavaa ramppia useaankin otteeseen, välillä kolmestaan tehdessä homma meni vähän kaoottiseksi. Sitten laskimme sitä skeittilaudalla ja rakentamallamme "T-Fordilla" (en ala tätä sen enempää selittelemään) sekä "upealla" avoautolla. Hah.

Grafiikka on komeaa, teksuurit ovat todella teräviä ja tarkkoja. Depth of field -efektiä on käytetty hienosti ja ennen kaikkea na fysiikat ovat mahtavasti toimivat. Niillä on hauska leikkiä ja keksiä kaikkea hauskaa omiin kenttiinsä. Betan luomuksia lukuunottamatta en vielä eilen illalla kerennyt tekemään mitään upeaa kenttää tai vähemmän upeaa taideteosta (paitsi T-Ford). Tänään aion tehdä veljen kanssa jonkun hienon kentän, jota sitten selvitämme illalla kolmestaan (yksi katsojana ;/) kavereiden kanssa. Lisäksi varaudun taas naurun purkauksiin.

Yhteisö on toimiva, kuten jo betassa tuli todettua. Kenttien teko on helppoa ja kenttäeditorilla saa vaikka mitä aikaan. Mutta kentän lähettäminen yhteisöön on vieläkin helpompaa. Siihen tarvitsee vain muutaman napin painalluksen. Nyt koko versiossa pelattuaan jonkun muun tekemää kenttää - kentät muuten latautuvat pelattaviksi alta kymmenen sekunnin - pystyy kentän myös arvostelemaan yhdestä viiteen tähdellä, valita yhden omasta mielestään kenttää kuvaavan adjektiivin sekä halutessaan voi jättää tekijälle vaikka kommentin. Omalle sydänsivulle on mahdollista lisätä lempikenttiään.

Yhteisöstä löytyy myös oma profiili. Omana aulana ennen peliin menemistä toimii alus, jota voi koristella tarroilla ja muilla koristeilla. Myös kaikki, jotka kutsut alukseesi, voivat vandalisoida omaa persoonallista paikkaasi. Jopa pelihahmoihin voi lisätä tarroja ja koristeita, välillä onkin hauska sotkea toisen kaverin hahmoa. Oman hahmon voi muutenkin luoda ja sitä voi muokata missa tahansa: omassa aluksessa, kesken pelin tai kentän teon... Joka viikko Storeen ilmestyy myös uusia vaatteita, joista aina vähintään yksi on ilmainen. Tänä aamuna latasin omalle hahmolleni kivan avaruuspuvun (ja Halloween-puvun), jonka maalasin mustaksi ja asetin kypärän lasiin harvahampaisen suun...

Kenttien tekeminen ja pelaaminen, oman hahmon ja aluksen muokkaaminen, yhteisössä selaaminen... Kaikki on toteutettu mallikkaasti ja kaikki asiat vielä neuvotaan pelissä. Oppaana toimiikin maineikas satusetä, joka voi puhua jopa suomea. Isäni ainakin tunnisti herran TV:stä tulleen Phileas Fogg -piirretyn kertojan ääneksi. Brittiaksentilla puhuvaa alkuperäistä juontajaa tämä tyyppi ei kuitenkaan päihitä vaikka tekeekin hienoa työtä, heh.

LittleBigPlanet on kaikin puolin lähes täydellinen. Se on omalaatuinen ja hauska. Siitä ei puutu yhtikäs mitään. Haukutut kontrollit ovat toimivat ja ohjaimella voikin tehdä lisäksi kaikkea hauskaa, kuten laittaa Säkkihahmonsa ilmeilemään eri tavoilla ja pään. lantion ja käsienkin heiluttelu onnistuu... Unohdin mainita myös toisten pelaajien lyömisen. Hyppiminen on kuitenkin välillä vaikeaa ja turhan vaikeissa kentissä turhautumista ilmenee. Välillä esim. tarroja asetellessa peli ei tunnu reagoivan X-napin painamiseen vaikka juuri painoin sitä asettaakseni tarran. Kameraongelmia ilmenee vain editorissa, mutta nekin on siedettäviä.

Jos omistat PS3:n, sinun on pakko hankkia LittleBigPlanet, tai menetät ehkä yhden maailman parhaimmista pelikokemuksista. Jos et omista PS3:a, olisi ehkä jo syytä hankkia sellainen. Tämän pelin takia tuo konsoli kannattaa ostaa.

HYVÄÄ:

+ Omalaatuinen
+ Upea toteutus
+ Hervottoman hauska
+ Mahtava kenttäeditori
+ Nelinpeli samalta konsolilta
+ Yhteisöllisyys
+ Tarrat, hahmon muokkaus, kaikki pienet yksityiskohdat

HUONOA:

- Editorissa ilmenevät ajoittaiset kameraongelmat
- Vaikea hyppely saa välillä turhautumaan

LYHYESTI:

Lähes täydellinen peli, jota ei tule ohittaa.

TUOREEMPI MIELIPIDE PELISTÄ:

Paras pelaamani peli - ikinä. Tämän pelin ääressä on ollut eniten hauskaa sitten Super Nintendon Mario All-Starsin. LittleBigPlanetissa on kaikki kohdallaan: upeat grafiikat ja kekseliäät fysiikat, hahmon innovatiivinen ohjaaminen ja eleily, omien upeiden tai vähemmän upeiden kenttien tekeminen, jakaminen, arvosteleminen ja pelaaminen. Tämä on pakkaus, joka hipoo täydellisyyden rimaa ja jokaisen PS3-pelaajan on tämä pakko kokea. Jos jätät tämän väliin, missaat yhden maailman parhaista pelikokemuksista ikinä.

(tuo tuoreempi mielipide kirjoitettu tässä ja nyt)

Kirjaudu kommentoidaksesi