Fallout 3

Fallout 3

Hyvät Bethesdalaiset,

Ostin pelinne Fallout 3 ja pelasin sen pääjuoneltaan läpi. Ymmärrän kyllä miten vaikeaa on tehdä uutta jatkoa arvostetulle ja palkitulle pelisarjalle ja annan pisteitä jo pelkästä yrittämisestä. Se vaatii kanttia. Mutta maksettuani melkein 70 euroa pelistänne en voi kuitenkaan olla kommentoimatta seuraavia asioita.

1) Immersio on ystävänne. Pelaajat pitävät immersiosta. Se saa meidät unohtamaan totuuden meistä istumassa sohvalla ja kuvittelemaan olevamme sankareita tai pahiksia maailmanlopun jälkeisessä amerikassa. Immersio ei ole näkymättömiä seiniä. Se ei ole tekstejä jotka sanovat ettemme saa mennä tiettyyn suuntaan. Immersio ei ole hahmo joka liukuu pelikentän päällä. Teillä on valtaisa budjetti käytössänne ja nykystandardeilla suuri kehittäjäryhmä, miksi siis jokaisessa pelissänne ovat nämä samat ongelmat?

2) Palkatkaa oikeita kirjoittajia. En voi painottaa tätä tarpeeksi. Pahisten ei aina tarvitse olla viiksiään sukivia konnia jotka nauraa hohottavat joka hetki katalia suunnitelmiaan. Tämä johtaa suoraan takaisin immersioon. Epätoivoisessa maailmassa en voi kuvitellakaan että lainvartija tulisi toivottamaan muukalaista tervetulleeksi kaupunkiinsa ja toteamaan uskovansa pelaajan olevan ihan oikeasti hyvä tyyppi. Mikä johtaakin seuraavaan aiheeseen.

3) Maailma ei ole mustavalkoinen. Edelliset Fallout pelit tekivät hyvin selväksi että on olemassa harmaita alueita näiden välillä ja valtaosa ihmisistä osuu juuri siihen kohtaan. Huorat joiden sydämet ovat kultaa, ilkeät megalomaaniset miljonäärit jotka asuvat torneissa ja vanhat maagit, anteeksi, sotaherrat, jotka jakelevat ikuista viisauttaan ovat jo niin kuluneita ja korneja käsitteitä että ne voisi vähitellen päästää lepoon.

4) Jos aiotte tehdä ydinsodan jälkeistä seikkailupeliä, niin älkää tehkö siitä fantasiapeliä. Älkääkä varsinkaan tehkö siitä peliä jossa valtaosa materiaalista on vain kierrätetty edellisestä pelistänne. Se haiskahtaa laiskuudelta ja on maksavaa asiakasta kohtaan loukkaavaa. Jos pelaajaa vastaan tule kolme täsmälleen samannäköistä hahmoa kuin Oblivion pelissänne, joilla on vielä täsmälleen samat ääninäyttelijät kuin siinä, lähtee pelistä heti uskottavuus ja kiinnostavuus.

5) Palkatkaa oikeita näyttelijöitä. Tai ainakin laadukkaita. Älkää antako rooleja ystävillenne vain siksi että he ovat ystäviänne. Katsokaa vähän laatua. Toki teillä on Liam Neeson pelissänne, se on hyvä. Mutta hänellä on vain kourallinen repliikkejä sanottavanaan. Maksatteko hänelle per sana? Maailma on pullollaan erinomaisia ja moniulotteisia näyttelijöitä kuten vaikka Metal Gear-sarja tai Half Life pelit todistavat, miksi teidän firmanne on pahamaineinen edelleen surkeiden ö-tasoisten näyttelijöiden käytöstä?

6) Määrä ei korvaa laatua. Ylpeilette aina valtaisalla alueella jonka olette rakentaneet peliä varten. Mutta jos pelimaailmanne näyttää ja tuntuu siltä, että olisitte vaan ottaneet yhden palasen jonka rakensitte ja kopioineet sen kymmeniä kertoja uudelleen niin saavutuksenne on yhtä tyhjän kanssa. Rakentamanne maailma on kliininen ja tylsä kaikkea mitä pelimaailman ei pitäisi olla. Miksi myös pakotatte pelaajanne tunneleihin juoksemaan ja räiskimään jatkuvasti? Miksi teillä on kaupunkeja pelissä jossa autot, ikkunat ja esineet ovat täsmälleen samoissa paikoissa kuin toisessa kaupungissa? Miksi ette tee pienempää aluetta mutta sitten myös panosta siihen enemmän?

7) Roolipelit eivät ole räiskintäpelejä. Antakaa pelaajalle mahdollisuus tehdä muutakin kuin vaan ampua. Ensimmäisen tunnin jälkeen pelissä olin tappanut yli 100 vastaantulijaa, joista jokainen oli käynyt kimppuuni. Inventaariossani oli kymmeniä erilaisia aseita. Yksi näistä oli mini-ydinkärkiä ampuva laukaisin. Immersio oli mennyt aikapäiviä sitten, yhtä hyvin olisin voinut pelata Gears of Waria. Tämä johtaa myös takaisin mustaan ja valkoiseen. Miksi jokaisen henkilön maailmankartalla pitää käydä pelaajan kimppuun? Tämä käy tylsäksi ensimmäisen vartin jälkeen. Luulisi että autiomaa olisi, noh, autio. Miksi se on nyt täynnä pelottavan hyvin varustautunutta väkeä jokaisen kiven takana?

En minä Falloutia vihaa. Se on aivan liian mitäänsanomaton voidakseni vihata sitä. Se on mielikuvitukseton Oblivion-klooni, jossa miekat on korvattu aseilla ja joka toinen hetki mietin että missä vaiheessa magia tulee mukaan peliin. Lopulta mielenkiintoni ei jaksanut kantaa tätä väitettyä satojen tuntien peliaikaa ja lopetin pelaamisen heti kun pääjuoni oli suoritettu. Tähän meni noin viisi tuntia. Suurin osa siitä ajasta oli ampumista ilman roolipelaamista. Aika heikosti roolipeliltä.

Kirjaudu kommentoidaksesi