NHL 2K9

Tämä on ensimmäinen 2K-sarjan peli, jota olen pelannut. Aikaisemmat vuodet menivät EA:n sarjan parissa, mutta avoimin mielin lähdin kokeilemaan 2K9:ää ja sille tielle jäin.

Ensimmäisenä pelissä vakuuttaa fysiikat: kiekko elää todella hienosti ja taklaukset eivät näytä joka kerta samalta. Pelaajat horjahtelevat, välillä kaatuu taklaaja ja välillä törmää omaan pelaajaan tai tuomariin. Viilausta tosin kaipaisi mailojen/pelaajien törmäyksissä, joissa usein näkee mailojen tai pelaajan livahtavan maalitolpasta läpi. Nämä vaivaavat lähinnä uusintoja.

Kentällä peli on elementissään varsinkin sivukameralla pelatessa. Kiekonmenetyksiä ja -riistoja tapahtuu paljon ja keskialueella. Välillä suunta vaihtuu moneen kertaan ennen kuin kiekko toisen joukkueen hyökkäysalueelle löytää. Maalivahtien animaatiot ovat parasta mitä olen ikinä nähnyt ja samalla maalinedustapeli toimivan kiekkofysiikan takia on todella realistista. Kerrankin alivoimalla ollessa myös tuntuu siltä. Paniikki iskee, kun alivoimalla yrittää hyökkäillä ja kiekonriiston seurauksena omassa päädyssä tapahtuu. Ylivoimalla pelin pyörittäminen onnistuu myös loistavasti ja on todella palkitsevaa pitkän pyörittämisen jälkeen pistää viuhuva lämäri suoraan syötöstä ylänurkkaan.

Joukkueiden pelitaktiikoissa on selviä eroja, toiset tulevat todella suoraviivaisesti ja toiset taas kierrellen ja kaarrellen. Monesti huomaa kuinka edellisen ottelun taktiikka ei toimi ollenkaan seuraavassa. Jokainen peli tuntuu erilaiselta ja se on tämän pelin suola.

Ohjaus on ilmeisesti tälle vuodelle muutettu kovin samanlaiseksi kuin EA:n sarjassa. Se on kankeampi, mutta ajaa asiansa paremmin kuin hyvin. Ihmettelin aluksi, miksi pelissä on spurtti-nappula, mutta niinhän oikeassa pelissäkin luistelutempoa vaihdellaan hetkellisesti spurtaten eikä koko ajan mennä täysillä. Puolustuspäässä aiheuttaa hieman harmaita hiuksia mailan käyttö, joka on EA:n sarjassa ehkä jonkin verran paremmin toteutettu. Jäähyjä tulee huimia määriä kampittamisesta, ennen kuin mailaa oppii kunnolla käyttämään.

Pelaaja-animaatiot itse pelissä näyttävät realistisilta: pelaajan polkiessa vauhtia näkee kuinka jokaisen potkun yhteydessä vauhti hieman kasvaa portaittain - aivan kuten oikeastikin. Myös kaarteleminen ja taklaaminen näyttävät siltä itseltään. Pelissä on niin vedoissa kuin syötöissäkin animaatiot, jonka jälkeen kiekko lähtee lavasta, joten viiveen takia ratkaisuissa pitää hieman ennakoida.

Sitten pientä nurinaa. Ulkoasultaan 2K9 on kovin karkean näköinen sahalaitoineen. Pelaajamallit näyttävät typeriltä ja maalivahdit hieman jenkkifutispelaajilta. Kaukalon koko toisaalta tuntuu realistiselta verrattuna EA:n lentokenttään.

Pelin valikot ovat jokseenkin epäselvät ja hieman epäkäytännölliset, mutta pakon edessä niihinkin tottuu. Online-peleihin pääseminen on oma taiteen lajinsa, johon toivoisi ensi vuonna parannusta mm. asetusten osalta.

Ajoittain oman joukkueen puolustajilta pääsee aivopieruja ja päättävät karata siniviivan väärälle puolelle kriittiseen aikaan esimerkiksi vastustajan päässä pyöritettäessä. Tervetullut parannus olisi myös pakkien sijoittuminen fiksummin puolustuspäässä vastustajan tullessa vastahyökkäykseen. Välillä ei meinaa saada sitä pelaajaa, jonka haluaisi vaan vastustaja pääsee kuin avoimista ovista yksin maalivahdin kanssa.

Pelin perusasetukset ovat jostain aivan syvältä. Käytännössä on pakko laittaa omat asetukset pelitemmon yms. suhteen, jotta pelistä saa nautittavan. Tämä saattaa olla kynnyksenä monille empiville. Tutustumishaluisten kannattaa lukaista 2K9-ketjut läpi sekä PS3- että 360-puolelta keskustelualueelta, joissa löytyy keskustelua slideriasetuksista.

Yhteenveto:

Itse pelitapahtumavat ovat täyttä timanttia oikeilla asetuksilla ja se muistuttaa enemmän oikeaa NHL-jääkiekkoa kuin mikään aikaisemmin pelaamani peli. Pelissä toki on paljon keskeneräisiä ominaisuuksia ja se tuntuu paikoin viimeistelemättömältä, mutta jos realistinen jääkiekko kiinnostaa, suosittelen ehdottomasti tutustumaan 2K-sarjaan.

Kirjaudu kommentoidaksesi