Catherine

Vaikka me pelaajat elämmekin monessa mielessä viihdemuotomme kulta-ajan keskellä, tuntuvat useat kauppojen hyllyiltä löytyvät pelit usein samasta puusta veistetyiltä Hollywood-toimintapläjäyksiltä ilman suurempaa ambitiota rikkoa vanhoja rajoja muuten kuin teknisin osin ja näyttävimpien bensaräjähdyksien muodossa. Siksipä ne harvat tapaukset jotka uskaltavat vetää jännäkortin hihastaan ja yllättää jäävät usein parhaiten mieleen. Näin kävi nousevan auringon maasta lähtöisin olevan puzzlepelin, Catherinen tapauksessa, joka yhdistää kiehtovalla tavalla aivopähkinää ja teemaltaan kypsemmälle yleisölle tarkoitetun ihmissuhdedraaman perijapanilaisia outouksia unohtamatta. Euroopan perukoille vasta nyt saapuneesta outolinnusta tulee varmasti löytymään eriäviä mielipiteitä, mutta tuskin kukaan uskaltaa väittää sen olevan tavanomaisen tylsä.

En haluaisi olla kengissäsi, kaveri

Vincent Brooks on aikaisissa kolmekymppisissä oleva IT-alan mies, jonka viikko ei lähtenyt käyntiin aivan odotetunlaisella tavalla. Viisi vuotta miekkosta tossunsa alla pitänyt tyttöystävä, nimeltään Katherine, alkaa vihjailla naimisiin menosta ja kauniin valokuva-albumiperheen perustamisesta nykyisten astetta viihteellisemmän elämäntapojen kustannuksella. Nykyisessä elämäntilanteessaan tähän asti viihtyneellä Vincentillä menee tämän kuultuaan pullakahvit pahemman kerran väärään kurkkuun. Onko hän todella valmis astumaan alttarille ihanan mutta vaativan naisensa kanssa, ja lopettamaan tyyriit illanistujaiset vakipaikassaan nakit silmillä vieressä istuvien ystäviensä kanssa? Paska osuu tuulettimeen kuitenkin vasta seuraavana aamuna, jolloin jo valmiiksi stressaantunut Vince löytää viereltään hemaisevan ja tyttöystävänsä mielenlaadusta täysin poikkeavan vaaleaverikön. Blondin nimeksi paljastuu, mikäpäs muukaan kuin Catherine. Kaiken lisäksi kaupunkia kiertävä huhu nuorten miesten kammottavista kuolemista näyttää eskaloituneen koko maata kauhun vallassa pitäväksi joukkosurmien sumaksi. Sielua raastava kolmiodraama on juuri saanut alkunsa.

I’m gonna climb the shit out of you!

Kaikesta myllerryksestä masentunut Vincent viettää vapaa-aikansa tuopin äärellä sympaattisten ystäviensä piirittämänä Stray Sheep -baarissa. Saamansa vertaistuen lisäksi hän voi myös itse rohkaista baarin vakionaamoja avautumaan omista murheistaan, ja siten etsimään yhdessä ratkaisua samankaltaisiin ongelmiinsa. Muu baarissa käytetty aika kuluu lähinnä tekstiviesteihin vastaillessa, ja pelikoneen ympärillä. Kun surumielinen ilta lähenee loppuaan, koittaa Vincentin nukkumaanmeno-aika, ja kinkkiset painajaisunijaksot, jotka vetävät happoisuudessaan vertoja pahimmillekin LSD-tripeille. Pelaajan tavoitteena on kiivetä ylös kuutionmuotoisia esteitä pitkin, muodostaen reittejä kuutioista liikuttamalla niitä haluttuun suuntaan. Kuutiotyyppejä on useita erilaisia, eivätkä kaikkien funktiona ole auttaa pelihahmoa etenemään kuutiovuoren huipulle. Lisäämällä soppaan kireän aikarajan ja pelaajan henkikultaa havittelevat alitajunnan abstraktit kauhu-kuvat, muodostuu puzzlekokonaisuudesta sopivan yksinkertainen, mutta samalla tarpeeksi syvyyttä ja huumoria sisältävä paketti. Suosittelen aloittamaan pelaamisen helpoimmalla vaikeustasolla, sillä Catherine osaa olla turhauttavan vaikea varsinkin pomovastuksia pakoon juostessa. Lievästi autistinen kamerakaan ei auta asiaa.

Valinta on sinun

Vaikka tarinan alkuasetelma ja läpikäydyt puzzleosiot ovat kaikille pelaajille samat, ei tarinan loppua ole kiveen kirjoitettu. Pelaajan tekemät moraaliset valinnat villin poikamieselämän ja vastuullisen mutta palkitsevan perhe-elämän välillä johtavat kahdeksaan erilaiseen loppuratkaisuun, jotka onnistuvat samalla heijastamaan pelaajan omia ajatuksia aikuistumisesta, sitoutumisesta ja vapauden tunteen tärkeydestä. Se mikä tekee päähenkilöstä mielenkiintoisen, löytyy pelaajan eteen työnnetyistä dilemmoista ja eri vastausvaihtoehdoista. Onko Vincent mielestäsi pohjimmiltaan hyväsydäminen tieltään eksynyt lammas, joka tarpeen tullen osaa ottaa vastuun elämästään ja läheisistään, vai onko hän nuoruuden energiaa pursuava baarikärpänen, jonka lempislogan kuuluu ”Sex, Drugs and Rock ´n Roll”? Laadultaan korkealentoiset baariturinat tuppaavat ikävä kyllä tyssäämään juuri kun jutunjuuresta tuntuu saavan kiinni, mikä toisaalta motivoi pelaajaa runnomaan paikkapaikoin turhauttavat unisekvenssit läpi vaikka pelkällä energiajuoman voimalla . Lopputulosten kannalta olennaisia valintojakin voisi välillä tehdä muuten kuin valitsemalla staattisesti vaihtoehdon A tai B väliltä.

Kaiken kaikkiaan Catherineä voidaan kutsua varsin onnistuneeksi julkaisuksi. Sen tunteita herättävä tarina antaa runsaasti tilaa pelaajan omalle itsetutkiskelulle, ja kun pahimmista mielen blokeista on päässyt eroon, alkavat pahimmat suonentykytykset puzzleosuuksien osalta olla jo takanapäin. Jos pelikalenterisi ei näytä olevan vielä tässä vaiheessa vuotta ylibuukattu, suosittelen sinua antamaan Catherinelle mahdollisuuden.

Kirjaudu kommentoidaksesi