Duke Nukem Forever

Duke Nukem Foreveriä kehitettiin todella pitkään. Mahtipontisen peliprojektin odottelu alkoi vuonna 1997 jolloin peli ensimmäistä kertaa julistettiin. Duke Nukem Forever peliprojekti joutui vaikeuksiin vuonna 2009 mutta Borderlands kehittävä otti viimeisteltäväksi kyseisen pelin ja vihdoin toukokuussa 2011 peli tuli ulos.
Itse hankin pelin maaliskuussa 2012 kun löysin Balls of steel editionin halvalla. Katsotaan millainen Duke on 14 vuoden kehitysrumban jälkeen.

Pelin tarina

Peli sijoittuu kaksi vuotta Duke Nukem 3D:n jälkeen. Duke on kaikkien sankari ja samalla kaikkien palvoma idoli. Kaikki on hyvin kunnes alienit palaavat takaisin maahan. Presidentti on sitä mieltä että alienit ovat tulossa rauhamaisin aikain mutta Dukea ei alienien metkut harhauta. Pian Duke huomaa että alienit ovat tulossa hänen kimppuunsa eli ”It's time to kick ass and chew bubble gum ”.

Juoni ei ole mikään ihmeellinen ja kuljettaa Duken Las Vegasin keskustasta, Nevadan autiomaan kautta Hooverin Padolle. Mutta tämä on vain karkeasti. Pelissä päästään rakennustyömaalle, luoliin, kaivoksiin, veden alle jne. Täytyy kuitenkin mainita että tuo pato jäi omaksi suosikiksi.

Hahmot ovat lähinnä vain tarinaa eteenpäin kuljettavia kertojia joihin ei tutustuta paljoakaan pelin aikana. Toisaalta välillä hahmoilla on hauskoja repliikkejä ja niille jopa naurahtaa. Myös on todella hienoa kun välillä kuulee trailereista tuttuja repliikkejä.

Tarinan edetessä Duke päästelee One-linereita jotka välillä ovat hupaisia ja onneksi niitä on paljon pelissä. Toki on muutamia kohtia missä sama one-liner toistuu monta kertaa.

Ulkoasu

Alussa ei heti huomaa mutta peli edetessä tulee näkemään että peli grafiikat ovat hyvin vanhat. Itse epäilisin että pelin tämän hetkiset grafiikat ovat vuosilta 2006 - 2008. Toisaalta pelissä on myös hienoja efektejä esimerkiksi vedestä jos nousee ruudusta näkee kuinka vesi valuu Duken kasvoilta tai esim. luolaston kasvin mehut läiskyy ruudulle. Sinällänsä nuo grafiikat eivät ole niin paha koska tietyissä kohtaa teksti on erotettavissa mutta on myös kohtia joissa teksti sumeaa ettei näe edes lukea. Kaiken kaikkiaan grafiikat ovat vanhat mutta ihan hyvät.

Pelimoottorissa on myös ympäristön tuhoutumiseen liittyviä ominaisuuksia mutta ne ovat pintapuolisia ja vain tietyssä kohtaa hajoavia. Esimerkiksi eräässä kohdassa on seinä joka hajoaa vain ja ainoastaan tynnyrin räjäytyksestä.

Peli on harmittavan lyhyt sillä pelin läpäisy kestää n. 6-8 h. Olisin kuitenkin toivonut että peli olisi ollut pidempi kuin kerta peliä on kehitetty jo kymmeniä vuosia. Peliin saa muutaman tunnin lisää pelattavaa DLC:n muodossa. Mielestäni DLC on hintansa arvoinen ja samanlaatuinen kuin peli.

Pelaaminen

Peli koostuu pääosin kolmesta asiasta räiskimisestä, puzzleista ja ajamisesta. Räiskintä osuudet on hyvin toteutettu, vihollisia tulee välillä suuret määrät mutta useimmiten viholliset tulevat vain kaksi kerrallaan. Vihollisen tekoäly ei ole mitään kovin ihmeellistä: usein miten ne tykittävät lippaat tyhjiksi vaikka Duke olisi esteen takana. Duken health tunnetaa pelissä nimellä EGO sitä saa lisää päihittämällä pomoja sekä käyttämällä ympäristöstä löytyviä tavaroita.

Pelin paras osa-alue on puzzlet ja onneksi niitä on suhteellisen paljon. Puzzlet ovat loistavaa pähkäiltävää pelin edetessä ja tuovat hiukan monipuolisuutta räiskintään.

Viimeinen osuus eli ajaminen ei ole suosikkejani mutta kyllä se toimii. Duken monter truck on kätevä liikkuessa mutta mistä ihmeestä pelin tekijät ovat taltioineet monster truckin äänet? Jotenkin tuo monster truckin ääni on karmea.
Kuitenkin pelin tekijät ovat saaneet autoilun kontrollit kuntoon ja myös ottaneet huomioon auton kaatumisen.

Oikeastaan ainut mikä Dukessa ei toimi on interaktiivisuus. Pelissä on tauluja joihin voi kirjoittaa mutta se ei oikein hyvin onnistu ainakaan PS3:n tateilla.

Moninpelit

Pelasin moninpeliä arvostelua varten 15 minuuttia ja se riitti minulle. Testasin ensin serverivalikkoa ja sain kaikki 15-20 peliä näkyville n. 30 sekunnissa ja se tuntui pitkältä. Quick match toiminnollakin kesti hetken ennen kuin peli alkoi ja pelimuotona oli death match. Jo melkein heti alkuunsa moninpeli tuntui vain pelkältä pakolliselta lisältä. Siinä ei ollut oikeastaan mitään minkä takia sitä pitäisi pelata. Tulihan tuossa toki jokunen haastekin mutta ei peli palkinnut kovinkaan paljoa. Lisäksi pelaajamäärä oli vähäinen sillä meitä oli n. 4 pelaajaa. Ehkä se johtui kellon ajasta joka oli klo 18.15 tai sitten myös siitä että olen myöhään liikkeellä suhteessa julkaisuaikaan.

Lopputuomio

Mielestäni peli on hankkimisen arvoinen koska se on monipuolinen ja hieman erilainen kuin muut nykypelit mutta se on hieman vanhahtava.

En tiedä miksi peliä ei olisi voinut julkaista aikaisemmin, sillä en huomaa pelistä mitään mikä vaatisi kymmenen vuotta kehitysaikaa. Kuitenkin tekijöiden panostus näkyy pelissä.

Toivon että Duke saa tulevaisuudessa jatkoa mutta samalla toivon että sitä ei tarvitse odottaa niin kauan kuin tätä osaa.

Kirjaudu kommentoidaksesi