Midnight Club: Los Angeles

Rockstarin luomus Midnight club: Los Angeles on nimensä mukaisesti Los Angelesiin sijoittuva avoimen pelimaailman autopeli.

"loistelias kaupunki"

Kaupunki on näyttävän näköinen, jonne on myös mallinnettu oikean Los Angelesin maamerkkejä. Arvostelua tehden vuosia julkaisun jälkeenkin graafisesti peli on vielä kelpo luokkaa.
Itse kaupungissa on mukavasti oikoreittejä, sivukujia jne. Sivukujilta voi myös etsiä keltaisia tynnyreitä, joita on pitkin kaupunkia siellä täällä.

"bensaa suonissa"

Pelin alussa saa käyttöön vain hitaimpia autoja. Autopeleistä tutun kaavan mukaisesti pelin edetessä saa käyttöön nopeampia autoja matkalla kohti "katujen kunkuksi". Autolla ajon tunne on melko arcademaista, auto kestää paljon osumaa ennen hajoamista.
Mutkan ulostulossa ei siis paljoa tarvitse huolehtia seinään osuttaessa. Lisäksi myöskin ihmetyttää se, että puihin ja katulamppuihin osuttaessa auto kovassa vauhdissa ikäänkuin "kiertää" kohteen ja matka jatkuu.

Autot ovat lisensoituja ja hyvin mallinnettuja. Joten Chevroletilla tai Lamborghinilla pääsee esimerkiksi kurvailemaan kaupungin katuja. Usean kymmenen auton lisäksi myös muutama moottoripyörä löytyy pelistä.
Erityistä plussaa on mahdollisuus ajaa ohjaamokuvakulmasta, jolloin arcadekaahailuun saa hieman enemmän aitouden tunnetta.

"valmiit, paikoillanne, nyt"

Osa kisoista on tehtäväpuolella ja osa vaan muuten kilpailemiseen. Kilpailuun lähdetään valoja väläyttämällä vastustajalle.
Kisoja on nopeista valtatiekisoista, pidempiin yksittäiskisoihin ja siitä useammankisan sarjakisoihin. Lisäksi tietyissä paikoissa voi kisailla asettamalla rahapanoksen tai kisata 1 vs.1 kisoissa autosta. Voittaja siis saa hävinneen auton.

Kaikki voi kuulostaa hyvältä tähän asti kunnes kisa alkaa...
Kisoissa on todella paljon kuminauhatekoälyä. Useamman kerran ärräpäät lentävät, kun pidemässä kisassa alussa pääsee johtoon ja juuri ennen maalia tekoäly kuski painelee ohi kuin ei mitään. Lisäksi tähän ei auta nopeampi auto vaan tekoäly kehittyy myös mikäli ajoneuvon vaihtaa parempaan.
Tekoäly ei tee virheitä samalla tavalla, kuin ihmispelaaja ja jotenkin mokatessaan tekoäly ei menetä aikaa paljoa ja ottaa menetetyn ajan nopeasti takaisin.
Lisäksi tekoäly tietää mihin rata menee, kun pelaajan täytyy katsoa minne kisareitti menee, pujotella jatkuvasti muuta liikennettä ja vielä lisäksi ajaa parasta reittiä. Tekoäly ei koskaan aja ohi esimerkiksi valtatien poistumisliittymästä. Itselle tämä on käynyt joskus ja kisa on usein menetetty heti, koska tekoäly menee menojansa sen verran kovaa. Takaa-ajajana tekoäly ei mene ihan niin kovaa kuin itse kärjessä ajellessa täysiä.

Kaikkinensa tekoäly huijaa minkä kerkeää ja pelaaja ei voi muuta kuin yrittää aja virheettömästi ja toivoa olevansa maalin kohdalla juri johdossa. Tekoälyä vastaan ainoastaan helpoimmat kisat pystyy voittamaan niin, että tekoäly ei vaan pysy kyydissä.

"autopeli, jolla oli mahdollisuus parempaan"

Pelin huono tekoäly toteutus on pelin isoin miinus. Myös poliisitaka-ajoissa poliisit huijaavat. Liian usein käy niin, että saa jätettyä takana olleet poliisit kunnes nämä katoavat ja uusi poliisi ilmestyy tyhjästä suoraan eteen ja takaa-ajo jatkuu. Myös paikoin turhauttaa, kun poliisit tulevat etsimään jatkuvasti, jos ajaa paikkoihin "joihin ei saisi ajaa".

Muutenkin pelin arcade - simulaatio suhde on outo. Pelissä ei poliisien silmien edessä saa mennä punaisia päin, saati ajaa ylinopeutta. Toisaalta autot kestävät paljon osumaa, ja autolla kaahataan sinne tänne miten sattuu ja poliisit eivät kisoissa välitä tästä pätkääkään, eikä heitä edes näy kartalla.

Lisäksi pelissä on vielä valitettavia ongelmia paikoin ruudunpäivityksen kanssa (PS3). Varsinkin yhtä spesiaali kykyä käyttäessä ruudunpäivitys menee välillä ihan karmealle tasolle.

"moninpeli ei ainakaan huijaa"

Yksinpelin tekoälyn huijaukset tietysti eivät ole ongelma moninpelipuolella.
Moninpelipuoli näytti toimivan ihan hyvin. Pelaajat voivat kruisailla kaupungilla ja kisailla halutessaan kisoja toisia pelaajia vastaan, joka on paljon mukavampaa kuin tekoälyä vastaan.
Moninpeli ei kuitenkaan pelasta sitä tosiseikkaa, että kokonaisuus kärsii yksinpelien puutteen vuoksi.

(King Henkka)

Kirjaudu kommentoidaksesi