Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Gran Turismo 5

Arvostelu on tehty patch 2.13 mukaan ja arvostelussa on käytetty Logitech driving force rattiohjainta (B-spec modea en ole kokeillut päivitän myöhemmin tähän arvosteluun). Gran Turismo sarjan 5 osa tuo mukanaan yli 1000 autoa, useita eri moottoriurheilutyyppejä sekä kymmenittäin ratoja. Sanotaan että määrä ei korvaa laatua mutta päteekö se tähän peliin?

Peli alkaa kysymyksellä asennetaanko pelin datat kiintolevylle nyt vai myöhemmin. Mikäli peli datat asennetaan myöhemmin, niin ne asennetaan pikku hiljaa pelaamisen aikana (jolloin latausajat ovat pidempiä) tämä on hyvä asia jos kiintolevy on pieni kokoinen. Toisaalta datan voi asentaa heti, tällöin pääsee odottelemaan 40 minuuttia pelin asentaessa 16 000 eri tiedostoa konsolin kiintolevylle. Patchit+peli haukkaa aika suuren osion kiintolevystä n. 10 gigaa (onneksi on 320 gb kiintolevy).

Pelin valikot toimivat hyvin mutta siirtyminen ei ole niin sulavaa, valikosta toiseen siirtyminen vaatii aina odottelua muutamia sekunteja ja tämä käy pitkän päälle puuduttamaan jos esimerkiksi tajuat että autosta olisi pitänyt vaihtaa öljyt joudut palaamaan takaisin monia valikoita takaisin päin ja sitten taas takaisin kilpailuihin. Jonkin sortin pikavalikko olisi hyödyllinen.

Peli lähteen käyntiin auton ostamisella aluksi pelaaja saa hankituksi vanhan käytetyn auton mutta lisenssejä suorittamalla ja kilpailuja ajamalla saa hankittua itselleen uuden auton tai paranneltua omaa autoa. Gran Turismo 5 ottaa hyvin huomioon auton ja pelissä täytyy joskus muistaa käytetyn auton oston jälkeen käydä vaihtamassa lähestulkoon piken värinen öljy uuteen. Kaikkia kilpailuja ei pääse heti ajamaan vaan pelaajan täytyy saada tasoja. Tasoja saa suorittamalla lisenssejä, suorittamalla erikoistapahtumia tai ajamalla kilpailuja pelissä botteja vastaan tai Internetin kautta muita pelaajia vastaan.

Moottoriurheilu tyyppejä pelissä on monenlaisia. Mukana on esimerkiksi F1 autoja, NASCAR, karting ja monia muita. Kuitenkin osa auton äänistä ei ole mitään parhaimpia jos vertaa esimerkiksi moottoriluokan lisenssi peliin. Kuitenkin äänet ovat ihan riittävän hyvät ja hyvä että on saatu mukaan myös muita moottoriurheilu lajeja. Ohjaus on hyvää pelissä, ainakin ratin kanssa pelin autot ohjautuvat nätisti sinne minne pitää.

Kisoissa pelin tekoäly on mielestäni ehkä autopeli historian huonoimpia. Tekoäly ei ota huomioon pelaajan tekemisiä. Ei edes yhtään. Esimerkiksi ajoi suoralla ja katsoin että on tulossa mutka ja näin parhaaksi että pistetään hieman jarrua mutta takana oleva tekoälykuski ajaa minun perääni ja saa autoni spinnaamaan ja kilpailu oli menetetty (koska kyseessä oli 1/1 kierroksen kilpailu ja toisiksi viimeinen mutka). Tämä saa välillä hermot aika koville myös lisensseissä joiden kilpailuissa ei saa törmätä (mutta tuen ottaminen on sallittua). Tuntuu siltä kuin graafinen kauneus ja muut asiat olisivat olleet tekoälyä edellä. Toivotaan että Gran Turismo 6 parantaisi tekoälyä ottamaan pelaajan tekemiset huomioon.

Grafiikka on pelissä todella hienoa ja hyvä että peli pystyy Full HD kuvanlaadulle. Kaupungit ja radat on mallinnettu todella hyvin, mukana on mm. Le Man 24 tunnin ajo, Top Gear testirata, Nürburgring, Daytona ja monia muita tunnettuja ja tuntemattomampia ratoja. Ajaessa pelin ruudunpäivitys pysyy hyvin 60 ruutua sekunnissa tahdissa eikä ainakaan silmämääräisesti laske ollenkaan. Kilpailua ajettaessa vauriomallinnusta ei käytännössä ole mikä ihmetyttää kovasti. Ilmeisesti verkkopeliin lisättiin vauriomallinnus mutta en ainakaan tullut huomanneeksi että tällainen olisi ollut olemassa.

Verkkopeli on mukana ensimmäistä kertaa. Voin nyt alkuun sanoa että verkkopeli aulat ovat sikin sokin. Mukana on filttereitä radalle, pelityypille ja maanosalle. Filtterit ovat hyvä keksintö mutta olisi suotavaa myös että huoneet voisi lajitella pelaajamäärän mukaan täysimmät alkuun ja tyhjimmät alemmas. Verkkopelaaminen on ihan hauskaa, tosin välillä huoneen isäntä ei meinaa millään pistää peliä pyörimään, isäntä potkaisee pois tai sitten kilpailu on vain muiden pelaajien tökkimistä ja tönimistä.
Pelissä on niin paljon kaikkea sisältöä että jätän hieman tutkittavaa teillekin.

Annan pelille 5 tähteä. 60 kuvaa sekunnissa ja full hd ovat mielestäni hienoja saavutuksia Peli on todella hyvää pelattavaa mutta kärsii muutamista puutteista. Suoraan sanottuna, mikäli etsit kepeämpää rata-autoilua niin tämä ei ole sitä. Ratilla pelistä saa hyvin irti, en tiedä millaista padilla ajaminen on sillä olen ajanut aina ratilla.

Plussat:
+Paljon sisältöä
+Paljon ratoja
+Paljon autoja
+Mukana muita moottoriurheilu lajeja

Miinukset:
-Tekoäly
-Valikko rakenteen hitaus
-Esimerkiksi kaupat kaipaisivat filttereitä

Kirjaudu kommentoidaksesi