Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

GameCube: 128-bittinen tulevaisuus

Syyskuun 14. päivä 2001 Nintendon Nintendon odotettu ja kauan myöhästellyt GameCube-pelikonsoli julkaistiin Japanissa kaikkiaan kolmen pelin voimin. Nämä pelit olivat Luigi's Mansion (Nintendo), Wave Race: Blue Storm (Nintendo) ja Super Monkey Ball (Sega). Myyntiin tuli noin puoli miljoonaa konsolia, joita oli saatavilla kolmella eri värillä: violetti, oranssi ja musta.

Japanin julkaisu oli erittäin tärkeä, sillä siinä mitattiin kuluttajien luottamus Nintendoon nosevan auringon maassa lähinnä pettymykseen ainakin myyntilukupuolella johtaneen Nintendo 64-pelikonsolin elinkaaren jälkeen. GC:n julkaisu ei Game Boy Advancen julkaisun tavoin aiheuttanut kovinkaan suuria jonoja pelikauppiaiden ovelle toisin kuin esimerkiksi PlayStation 2:n julkaisu, joka aihetti kortteleita kiertäviä jonoja. Nintendo ilmoitti hieman julkaisun jälkeen myyneensä ensimmäisen kolmen myyntipäivän aikana kaikkiaan 300.000 pelikonsolia. Samalla kuitenkin Japanissa erittäin arvostetussa asemassa oleva Famitsu-pelilehti kertoi Cuben myyneen samalla aikavälillä vain noin 130.000 kappaletta. Famitsun hiljattainen numero jatkoi samalla linjalla, ja lehti väittikin GC:n myyneen tähän päivään mennessä Japanissa noin 166.000 kappaletta. Kuitenkin samalla Japanilaiset pelikauppiaat julkaisivat listan, jossa ilmoitettiin Luigi's Mansionin olevan Japanin nopeimmin myyvä peli tällä hetkellä hieman yli 200.000 kappaleen kokonaismyynnillä. Famitsun ja Japanilaisten pelikauppiaiden tiedot ovat selvästi ristiriidassa keskenään, mutta toivottavasti luotettavia tietoja saadaan pian.

Joka tapauksessa, Nintendo julkaisee Marraskuun lopussa Japanissa kaksi uutta GameCube-väriä, oranssin ja mustan, sekä Super Smash Bros Melee-pelin. Näiden kautta Nintendo on kertonut odottavansa GC:n myyntilukujen nousevan, sillä SSBM-peli on Japanissa noussut yhdeksi odotetuimmista peleistä. Aika kuitenkin näyttää.

Kolme julkaisupeliä ei suinkaan ollut kovinkaan paljon (verrattuna esimerkiksi PlayStation 2:n Japanin julkaisuun = 25 peliä), mutta ne olivat kaikki todella laadukkaita. Edellämainittu arvostettu Japanilainen pelijulkaisu Famitsu antoikin Luigi's Mansionille 34/40, Wave Racelle 32/40 ja Super Monkey Ballille 32/40 pistettä, eli jokaiselle lehden oman Gold-leiman.

Famitsu sanoi Luigi's Mansionista (pisteitä 9, 9, 8, 8 = 34/40), että sen ohjaussysteemi (C-tikusta ohjataan pelihahmoa ja analogisesta ohjaimesta Luigin taskulampun valokeilaa) on aluksi vaikea oppia, mutta sen jälkeen varsin nautinnollinen. Pelin sisältö on arvostelijoiden loppuun asti mietitty ja lisäksi visuaalinen toteutus on päätähuimaavan komeaa valoefekteineen. Wave Race: Blue Storm (pisteitä 8, 9, 8, 7 = 32/40) tarjoaa Famitsun mukaan hyvän nopeudentunteen ja realistisesti toteutetut aaltoefektit ja hauskat temput. Ainoa todellinen kritisoinnin aihe oli moninpeli, jossa ei ollut kaivattua karttaa näyttämässä vastustajien sijainnin pelialueella. Super Monkey Ball (pisteitä 8, 8, 8, 8 = 32/40) on arvostelijoiden mukaan varsin addiktiivinen ja soveltuu kaikille ikäluokille. Yksinpeli oli jokaisen arvostelijan mielestä hyvin mietitty, kun taas moninpeli erilaisine minipeleineen on varsin vaihtelevan laatuista.

Tällä hetkellä Marraskuun 18. päivä 2001 tapahtuva Yhdysvaltojen julkaisu tulee olemaan erittäin vaikea viimeaikaisten New Yorkin ja Washingtonin tapahtumien takia. Yhdysvalloissa kuluttajien luottamus on nyt nollassa, ja ihmiset surevat yhä sattunutta trategiaa. On erittäin mielenkiintoista nähdä, miten kaksi uutta 128-bittistä konsolia, Xbox ja GameCube, tullaan ottamaan Amerikoissa vastaan.

Julkaisuun on tulossa tietojen mukaan muutama peli Nintendolta itseltään (Luigi's Mansion, Wave Race: Blue Storm tulevat lähinnä mieleen -- Super Smash Bros. Melee ja Pikmin on luvassa Joulukuun alussa) ja lukuisia ns. "third party"-pelejä, mukaanlukien Midwayn kolikkopelikäännökset NHL Hitz 2002 ja NFL Blitz 2002, EA Sportsin FIFA 2002 ja Madden 2002, Lucasartsin ja Factor 5:n yhteisprojekti Star Wars: Rogue Squadron 2, Segan Super Monkey Ball ja Acclaimin projektit Crazy Taxi, All-Star Baseball 2002 ja Dave Mirra Freestyle BMX 2 (lisäksi Acclaimilta on luvassa Extreme G3 ja NFL Quarterback Club 2002 Joulukuun alkuun). Edellämainittujen lisäksi jouluksi on näillä näkymin tulossa SSX Tricky EA Sportsilta, ja Eternal Darkness Silicon Knightsilta. Left Field Studiosin NBA Courtside 2002 on luvassa Yhdysvaltoihin Tammikuussa.

Yhdysvaltoihin on tulossa kaikkiaan noin 700.000 konsolia julkaisussa. Nämä ovat saatavilla kahdella eri värillä: violetti ja musta. Ennen joulua Nintendo lupaili toimittavansa Yhdysvaltoihin kaikkiaan noin 1.5 miljoonaa konsolia.

Euroopassa, GameCube julkaistaan Keväällä 2002, tarkempaa päivää ei vieläkään ole tiedossa, mutta oikean julkaisupäivän ilmoitusta odotetaan kieli pitkällä ja se TULLAAN paljastamaan ennen joulua. Julkaisupeleistäkään ei ole mitään tietoa, mutta edellämainitusta Yhdysvaltojen julkaisusta ainakin suurin osa peleistä nähtäneen myös Euroopassa.

Itse konsoli maksaa Japanissa noin 1400mk, Yhdysvalloissa noin 1500mk ja Euroopassa ennakkotietojen mukaan noin 2000mk. Pelit ovat Nintendon lupauksien mukaan "kilpailukykyisiä PlayStation 2-pelien hintojen kanssa", joten kannattaa odottaa uusien pelien hinnaksi noin 350 Suomen markkaa, käytetyistä ja erikoistarjouksista nyt puhumattakaan.

- Tsekkaa IGN Cuben video GameCuben käyttöliittymän lataamisesta

- Tsekkaa IGN Cuben video GameCube-pelin lataamisesta


Virallisista lisäosista:

Muistikortti - GameCuben muistikortti käyttää flashmuistia. Japanin julkaisussa myyntiin tuli yksi, 59 tallennuspaikkaa sisältävä muistikorttikoko. Eri pelit vaativat eri määrän tallennuspaikkoja. Esimerkiksi Luigi's Mansion ja Wave Race: Blue Storm vievät vain kolme tallennuspaikkaa, kun Super Monkey Ball vie 12 paikkaa. Japanissa vain noin 70mk maksavat muistikortit tulevat maksamaan Yhdysvalloissa noin 100mk ja täällä Euroopassa todennäköisesti noin 120mk, joten suhteellisen edullista tallennusta on siis luvassa.

Peliohjain - Shigeru Miyamoton suunnittelema GameCuben peliohjain (ylläolevassa kuvassa myyntilaatikossaan) sisältää analogisen tatin, ristiohjaimen, A-, B-, X- ja Y-nappulat, keltaisen etenkin kameran liikuttamiseen peleissä soveltuvan C-tatin, olkapäänappulat L ja R sekä R-nappulan yläpuolella sijaitsevan ylimääräisen Z-olkapäänappulan. Vaikka ohjain näyttääkin kieltämättä hieman erikoiselta, se on ennakkotietojen mukaan erittäin mukava käyttää.

Nappuloista, L- ja R-olkapäänappulat ovat digitalisia ja niissä on sisäänrakennettu painesensori. Tämä tarkoittaa sitä, että nappulat "tuntevat", kuinka kovaa niitä painat. Voit siis painaa esimerkiksi ajopeleissä kaasun suoraan pohjaan tai vain puoliksi pohjaan olemalla painamatta liian kovaa. Erittäin mukavaa. Muut nappuloista eivät ole tämänkaltaisia nappuloita lähinnä kustannussyistä.

HUOM! Japanin GameCube-peliohjaimet käyvät Yhdysvalloissa ostettuun GameCubeen, ja todennäköisesti myös Euroopan Cubeen.

- Tsekkaa IGN Cuben GameCuben ohjainta esittelevä video! (n. 8MB)

- Tsekkaa IGN Cuben lähikuva GameCuben ohjaimesta

Langaton peliohjain - Wavebird-nimellä kulkeva langaton ohjain GameCubelle on näillä näkymin tulossa myyntiin hieman konsolin julkaisun jälkeen, todennäköisesti joulumarkkinoille.. Pelaaja pystyy pelaamaan noin kymmenen metrin päästä GameCubea tällä ohjaimella ilman johtoja.

SD Card - Tällä mukavalla lisäosalla on mahdollista laajentaa muistikortin tilaa SD-multimediakorteilla.

Modeemi ja laajakaista - Vuonna 2002 myyntiin tulevat modeemi/laajakaista tulevat mahdollistamaan nettipelin. Ensimmäinen GameCuben internet-ominaisuuksia käyttävät peli tulee olemaan Segan Phantasy Star Online version 2.

Muuta - Lisäksi myyntiin on tulossa tuttuun tyyliin kaikenlaista lisäkaapelia, jotka parantavat kuvanlaatua ja muita teknisiä seikkoja. Nintendon virallisten lisätavaroiden ohella, Interact ja Pelican Accessories ovat tähän mennessä kertoneet halunsa varmistaa omat, epävirallset lisäosansa GameCubelle. Tiedossa on ainakin peliohjaimia, muistikortteja, ratteja ajopeleihin ja muuta vastaavaa.

Jos haluat katsastaa itse konsolin kokoa verrattuna esimerkiksi PlayStation 2:een tai Nintendo 64:ään, tutustu Kokovertailu 1- ja Kokovertailu 2-artikkeleihin.


Peleistä:

Luigi's Mansion (Nintendo) - Luigi seikkailee aavekartanossa etsimässä kadonnutta veljeään ja vangitsee haamuja imaisemalla ne imurilla pois tieltä. [Esikatselu]

Wave Race: Blue Storm (Nintendo) - Nintendon vesiskootteripeli sisältää realistisimman näköisiä erikoisefektejä. Jatkoa Nintendo 64-pelille Wave Race 64. [Arvostelu]

Star Fox Adventures (Nintendo/Rareware) - Myöhemmin julkaistava Rarewaren valmistama jatko-osa Nintendo 64-pelille Star Fox 64. [Esikatselu]

Super Smash Bros Melee (Nintendo) - Jatkoa Nintendo 64-pelille Super Smash Bros. Kyseessä on tappelupeli, jossa taistellaan tutuilla Nintendo-hahmoilla. [Arvostelu]

Super Monkey Ball (Sega) - Segan äärimmäisen omaperäinen ja hauska apinointipeli Super Monkey Ball on tulossa kovaa vauhtia Cuben julkaisuun. [Esikatselu]

Pikmin (Nintendo) - Kenties koko koneen omaperäisin peli, Shigeru Miyamoton valmistama Pikmin, on takuuvarma strategiapelihitti. [Esikatselu]

Animal Forest (Nintendo) - Shigeru Miyamoton "kommunikaatiopeli" Animal Forest ei hämmästytä hienolla grafiikallaan, vaan toteutuksellaan. [Esikatselua]

Donkey Kong Racing (Nintendo/Rareware) - Tähän mennessä vain videomuodossa näytetty Rarewaren "ajopeli" Donkey Kong Racing sisältää tuttuja Donkey Kong-hahmoja, jotka kilpailevat toisiaan vastaan eläimillä ratsastaen. [Esikatselua ei saatavilla]

Eternal Darkness (Silicon Knights) - Silicon Knightsin äärimmäisen väkivaltainen, Resident Evil-tyylinen kauhupeli. [Esikatselu]

Kameo: Elements of Power (Nintendo/Rareware) - Tässä pelissä pelaaja ohjaa nuorta tyttöä, jolla on erityisominaisuus, jonka avulla hän pystyy kaappaamaan eläimiä ja käyttämään niiden kykyjä taisteluissa. [Esikatselua ei saatavilla]

Star Wars: Rogue Squadron 2 (Lucasarts/Factor 5) - Kenties koko GameCuben hämmästyttävin pelin tähän asti, Rogue Squadron 2 on jatkoa Nintendo 64-pelille Rogue Squadron. [Arvostelu]

Resident Evil 0, 1, 2, 3, 4 ja Code Veronica (Capcom) - Koko Resident Evil-saaga on vyörymässä GameCubelle! Resident Evil 1, 2, 3 ja Code Veronica ilmestyvät Cubelle uusittuina versioina. Tämän lisäksi Resident Evil 0 (Zero) ja Resident Evil 4 ovat tulossa YKSINOIKEUDELLA GameCubelle. [Esikatselut (Resident Evil - Resident Evil 2, Resident Evil 3, Resident Evil: Code Veronica)]

The Legend of Zelda (Nintendo) - Tämä on odotettua jatkoa Zelda-pelisarjalle. Peli käyttää Dreamcastin Jet Set Radiosta tuttua cellshading-grafiikkateknologiaa, joka antaa pelille äärimmäisen piirrosmaisen yleisilmeen. Spaceworld 2001-messuilla esitteillä ollut ennakkovideo herätti varsin ristiriitaisia tunteita, mutta Shigeru Miyamoton ollessa puikoissa tiedossa voi olla vain hyvää, kun The Legend of Zelda julkaistaan GameCubelle vuonna 2002. [Esikatselua ei saatavilla]

Mario Kart (Nintendo), Turok (Acclaim) Super Mario Cube (Nintendo) - Näistä peleistä ei vielä tiedetä mitään muuta kuin se, että ne ovat tulossa. [Esikatseluita ei saatavilla]

Metroid Prime (Retro Studios) - Vaikka pelin tekijä Retro on ollut erittäin suurissa vaikeuksissa viime aikoina, he vakuuttavat, että ensimmäisen persoonan kuvakulmasta kuvattava toimintapeli Metroid Prime ON yhä tulossa GameCubelle. [Esikatselua ei saatavilla]

NBA Courtside 2 (Left Field Studios) - Virallisella NBA-lisenssillä varustettu Courtside 2 on jatkoa Nintendo 64-pelille NBA Courtside. [Esikatselu]

Crazy Taxi (Acclaim) - Segan hullu taksipeli kääntyy GameCubelle Acclaimin toimesta. [Esikatselu]

Muut pelit - GameCubelle on vahvistettu tätä kirjoitettaessa edellämainittujen pelien lisäksi Doshin the Giant (Nintendo), Animal Leader (Nintendo), NHL Hitz 2002 (Midway), NFL Blitz 2002 (Midway), Extreme G3 (Acclaim), NFL Quarterback Club 2002 (Acclaim), Phantasy Star Online version 2 (Sega), Dave Mirra Freestyle BMX 2 (Acclaim), All-Star Baseball 2002, Tony Hawk's Pro Skater 3 (Activision), Spider Man: The Movie (Activision), The Weakest Link (Activision), Stuart Little (Activision), Resident Evil Zero (Capcom), Engalus (Crytek), X-Isle (Crytek), Madden NFL 2002 (EA Sports), NBA Street (EA Sports), SSX Tricky (EA Sports), Turtles (Activision), Fantastic Four (Activision), Iron Man (Activision), Mission Impossible 2 (Viacom), Galleon (Interplay), Batman: Dark Tomorrow (Kemco), Duke Nukem Forever (Take 2), Sgt. Cruise (Titus), Rayman M (Ubi Soft), Tarzan (Ubi Soft), Crash Bandicoot: The Wrath of Vortex (Universal Interactive), Spyro the Dragon (Universal Interactive), Die Hard (Vivendi)... listaa päivitetään jatkossa.

GameCube-pelit tulevat normaaleissa DVD-koteloissa PlayStation 2- ja Xbox-pelien tapaan. Lisäksi, GC-pelit käyttävät pienennettyjä DVD-levykkeitä. Voit katsastaa kuvan GameCubesta, muistikortista, peliohjaimesta, sekä itse pelikotelosta DVD-levykkeineen klikkaamalla tästä.


GameCube-konsoli joka sivulta kuvattuna:

Kirjaudu kommentoidaksesi