Metal Gear Solid, versio 5.0

KonsoliFINin virallisena Metal Gear -vastaavana (mikäli ylläpitotoveri Paavia on uskominen) ajattelin jakaa hieman fiiliksiä Raymond Bensonin kirjoittamasta Metal Gear Solid -kirjasta, joka kertoo Solid Snaken tunnetuimman seikkailun ties monettako kertaa.

Runsaslukuisten välianimaatioiden ja tarinapainotteisuutensa myötä Metal Gear Solid toki soveltuu romaanimuotoon lähes sellaisenaan. Mikä lienee ensimmäinen kerta, ainakin omalla pelikirjallisuustuntemuksellani. Ymmärtääkseni muun muassa Halo- ja Splinter Cell -romaanit ovat varsinaisten sovitusten sijaan täysin omia tarinoitaan, jotka laajentavat universumia entisestään.

Alkuperäisen pleikkari-version lisäksihän Shadow Moseksen tapahtumia on vatvottu GameCuben The Twin Snakes -remakessa sekä Kris Oprisco / Ashley Wood -parivaljakon sarjakuvassa. Jälkimmäisestä nähtiin vieläpä digitaalinen versio PSP:llä. Mitä tarjottavaa Bensonin romaaniversiolla siis on tarinan läpikotaisin tunteville? Siis muutakin kuin fanipoikuudesta/tyttöydestä johtuvan eeppisyyden tunteen?

Ensinnäkin on myönnettävä, että Benson on tehnyt taustatutkimuksensa huolella. Tarinassa on havaittavissa piirteitä kustakin edellä mainitusta versiosta, ja monia kohtauksia on selkeytetty ja avarrettu itsensä Hideo Kojiman ja MGS4-apulaistuottaja Ryan Paytonin avustuksella. Lähtökohdat ovat siis mainiot, mutta lopputulos ei ole aina ruusuinen.

Välivideoiden tapahtumia noudatetaan uskollisesti, joskin ei orjallisesti, ja mukaan on lisätty muutamia täysin uusiakin kohtauksia. Vaikka moinen pitää tarinan tuoreena, samalla onnistutaan vesittämään muutamia mysteereitä ja yllätyksiä ennen aikojaan. Toisaalta, kuinka moni kirjaa lukava ei tunne käänteitä entuudestaan?

Sen sijaan Metal Gear Solidin peliosuudet ovat kääntyneet romaaniin mieltäkutkuttavasti. Entisenä James Bond- ja Splinter Cell -kirjailijana Benson saa Snaken etenemiseen jännityksen tunnetta, eikä meno kuulosta missään vaiheessa geneeriseltä GameFAQs-läpipeluuohjeelta -- kuten pessimistisimmät voisivat kuvitella. Itse voin nähdä sieluni silmin, kuinka useat pelitilanteet saisivat lisäväriä Bensonin kirjaansa luomilla taktiikoilla, mutta sen jälkeen pelistä olisi hiiviskely kaukana! Mutta olisipa mies tajunnut jättää Snaken kornit one-linerit sekä täysin irralliset viittaukset sarjan muihin peleihin kokonaan pois.

Summa summarum: mukavaa luettavaa Metal Gear Solid -sarjan faneille, joita eivät tarinan jonkinasteiset tulkintaerot häiritse. Shadow Moseksen tapahtumat ovat aina lähellä sydäntä, mutta tämän jälkeen revin kyllä pelihousuni, jos tuleva MGS-elokuva kertoo saman tarinan jo kuudetta kertaa!

Kirjaudu kommentoidaksesi