Tähdet, tähdet...

KonsoliFINin sivut uudistuivat melkoisen radikaalisti viikonvaihteessa. Ehkä merkittävin uudistus näin toimituksen mielestä on arvosanajärjestelmän muuttaminen kouluarvosanoista tähtiin. Jaamme siis peleille nykyään arvosanat tähtinä, ilman puolikkaita. Muutospäätöstä ei tehty hetken mielijohteesta, vaan taustalla vellovat ajatukset sivuston kehittämisestä. Uusista tuulista kieli jo kaban aikaisempi blogahdus.

Peliallalla on jostain kumman syystä tavattu käyttää varsin tarkkoja arvosanoja. Ylläpidon yleisen mielipiteen mukaan ei ole mitään järkeä pisteyttää pelejä esimerkiksi nollasta sataan, sillä kyseinen asteikko on yksinkertaisesti turhan laaja. Kuinka oikeasti voit tehdä pisteen tarkkuudella eron pelien välille ja käyttää samalla koko asteikkoa? Kouluarvosanat olivat ihan kivoja, mutta monet ihmiset tuntuivat sekoittavan nekin asteikkoon, joka käy yhdestä kymmeneen. Lisäksi plussien, miinuksien ja puolikkaiden sekamelska tuntui aiheuttavan lukijoissa turhaa huutelua tyyliin ”miksi tämä peli sai 9+ Xbox 360:lla, kun PlayStation 3:lla se sai vain 9”. Käytännössähän tällaisella erolla ei ole mitään merkitystä – varsinkaan, jos arviot on kirjoittanut eri henkilö.

Arvostelussa on pohjimmiltaan kuitenkin kyse arvostelijan mielipiteestä. Vaihtamalla arvosanjärjestelmää pyrimme korostamaan tekstin merkitystä. Tähdet kertovat yleisellä tasolla, mitä mieltä kirjoittaja on kyseistä tekeleestä ollut, mutta arvosanaa ei voi pitää täydellisenä mittapuuna, jonka avulla pelejä voitaisiin absoluuttisesti vertailla. Lukemalla arvostelun mahdollisten huonojen ja hyvien puolten pitäisi tulla esille. Arvosanan perimmäisenä tehtävänä on tukea tekstistä muodostuvaa kokonaisuutta, ei toisin päin.

Uusien sivujen mukana myös käyttäjille avattiin mahdollisuus arvioida pelejä Gamerankingiin. Ominaisuudesta käytiin keskusteluja ylläpidon puolella, eikä julkaisuun valitettavasti saatu ilmeisesti tarpeeksi selkeää ohjeistusta tai ominaisuutta, jonka avulla lyhyet, perustelemattomat arviot voitaisiin karsia pois. Gamerankingin tarkoituksena on kerätä KonsoliFIN-jäsenten perustellut mielipiteet tietyistä peleistä yhteen. Pelkän yhden virkkeen ja arvosanan heittäminen ei meidän mielestämme käy arviosta. Toisaalta emme odota käyttäjiltä kymmenen tuhannen merkin massiivisa analyyseja. Lyhyt, ytimekäs, perusteltu näkemys pelistä riittää.

Pyydämme siis teitä lukijoita ja käyttäjiä käyttämään aikaa niin arvioita lukiessa ja kirjoittaessa. Niiden peräkkäisten kirjaimien takaa paistaa jokin syvempi merkitys. Tässä vielä jonkinlaista selvennystä arvosanoista, vaikka aivan KonsoliFINin virallista määritelmää ei olekaan vielä tarjota:

1 (4-5) = Hylätty peli
2 (6) = Välttävä peli
3 (7) = Keskitason peli
4 (8) = Hyvä peli
5 (9-10) = Kiitettävä peli

Olisimme periaatteessa voineet siirtyä vielä yksinkertaisempaankin järjestelmään...

Kirjaudu kommentoidaksesi