Kuormasta pudonneet: Order Up! ja Death JR: Root of Evil (Wii)

jryin aloittama Kuormasta pudonneet -sarja saa jatkoa parin varteenotettavan Wiin nimikkeen myötä, joita näkee mm. isojen tavaratalojen alelaareissa alle parin kympin hintaan.

Order Up!

Cooking Maman myötä Wiillä on nähty muutamia muitakin kokkaus- ja ravintolapelejä, jotka eivät yleensä saa juuri palstatilaa testosteronipainotteisessa pelimediassa. Useimmat huippukokit ja ravintoloitsijat ovat kuitenkin hekin miehekkäitä miehiä Gordon Ramsayn ja Anthony Bourdainin tyyliin, joten yritetäänpä nyt paikata tilannetta KonsoliFINin osalta.

Order Upin kansi ei varmasti houkuttele perinteistä konsolipelaajaa tarttumaan koteloon, mutta alta paljastuu vallan mainio tapaus. Alussa pelaaja voi valita mies- tai naiskokin, joka tipahtaa taivaalta harjoittelupaikkana toimivan Burger Face -hampurilaispaikan edustalle. Finninaamainen ja äänenmurrosta poteva ravintolapäällikkö opastaa kokkaamisen jalon taidon pariin, mutta ennen pitkää pelaajan on aika lähteä luomaan omaa uraa ostamalla Cravy Chugs -ravintolan.

Tästä eteenpäin peli kuluu erityisesti kokkaamisen sekä apukokkien palkkaamisen ja heille työtehtävien jaon parissa, mutta myös strategisissa päätöksissä. Hyviin tuloksiin pääsee ostamalla oikeita mausteita ja reseptejä, sopivia kokkeja eri tyyppisiin ravintoloihin sekä tietenkin hyvin suunnitellun ruoanlaiton avulla. Jotta annokset valmistuvat ajallaan eivätkä kärähdä pohjaan, on pelaajalla täysi työ pitää hallinnassa oman keittiön eri osa-alueet ja työntekijät. Kun ravintola on kerännyt tarpeeksi pisteitä, avautuu Port Abellon kaupungista uusia alueita vierailtavaksi ja ravintoloita ostettavaksi.

Wiin liikkeentunnistusta on käytetty tyylikkäästi hyväkseen, sillä vihannesten pilkkomiseen, pihvien kääntelyyn ja juuston raastamiseen uppoutuu hilpeän koukuttavasti. Valitettavasti ohjauksen ainoa ongelma, kursorin juuttuminen ruudun reunoille, uhkaa jättää aluksi pelaamisen vain kokeilun asteelle. Kärsivällisyyden myötä kontrollit iskostuvat virtuaalikokin käteen kuten pitääkin. Order Upin grafiikka sopii hauskaan ulkoasuun. Karikatyyriset ja stereotyyppisetkin hahmot hymyilyttävät ja naurattavat, sillä ääninäyttely kruunaa hölmöä piereskelijää lukuun ottamatta koko komeuden.

Yksinkertaisesta alkuasetelmastaan huolimatta Order Upista paljastuu pidemmälle edetessään yllättävän paljon erilaisia vaihtoehtoja, vaikka perustehtävät pysyvätkin suhteellisen samanlaisina. Pienet variaatiot ja kohtuullisen hauskat minipelit pitävät mielenkiinnon yllä, vaikka ravintoloita saisikin näin maukkaassa tapauksessa olla reippaasti enemmänkin koluttavana.

Death JR: Root of Evil

Death JR: Root of Evil on nähty aiemmin PSP:llä, mutta sai vuonna 2008 uuden elämän Wiillä. Energisen tasoloikan ja reippaan räiskinnän sekoituksessa seikkailevat jälleen nimensä mukaisesti kuoleman poika sekä tämän hyvä ystävätär Pandora. Kaksikon kokeilut tieteen parissa menevät hiukan mönkään, jonka jälkeen pahan juuret riistäytyvät valloilleen. Death JR ja Pandora lähtevät räiskimään pahuuden kumoon läpi mielikuvituksellisten ja yllätyksellisten kenttien.

Kolmiulotteista tasoloikkaa on maustettu suurella annoksella mustaa huumoria, minkä johdosta PEGI-ikäsuositukseksikin on merkattu 12. Perheen pienimmille ei välttämättä kannata Kuoleman poikaa antaa ohjattavaksi, vaikka muuten värikäs ja Tim Burtonmaisia oivalluksia sisältävä tapaus on pelityyliltään nuoremmalle pelaajalle aivan omiaan. Huumorin tasosta kertoo myös asearsenaali, johon kuuluu tavallisten tussareiden lisäksi mm. liekinheitin, vessapaperin(!) heitin sekä räjähtävä hamsteri(!!).

Death JR -pelit ovat aiemmin saaneet osakseen kritiikkiä esimerkiksi kameraongelmista. Wiin Death JR ei ole poikkeus, sillä pääosin takaa tiiraileva kamera kääntyy taistelun tuoksinassa välillä minne sattuu. Muuten ominasuuksiltaan rikas ohjaus toimii pääosin mainiosti. Graafiselta anniltaan Death JR: Root of Evil on hauskojen hahmojen ja ilahduttavan värikkään – mutta synkän - maailman ansiosta mukavaa seurattavaa. Ääninäyttely ei anna sekään moitteen sijaa.

Valitettavasti kentät käyvät lähinnä räiskinnän takia pidemmän päälle vähän tylsiksi, mutta kaverin kanssa jaetun ruudun yhteistyötila tarjoaa varmasti sisältöä vähintäänkin sen alennetun hinnan edestä.

Kirjaudu kommentoidaksesi