Paavin kokoama arvosanatilasto

KonsoliFINin arvosanatilastoja

KonsoliFINin olennaisimpia uudistuksia edellisen sivustopäivityksen yhteydessä oli siirtyminen kouluarvosanoista tähtijärjestelmään, siis arvosanamielessä. Olin henkilökohtaisesti vahvasti ajamassa tuota linjausta. Jostain kumman syystä sain torstaina junamatkalla päähäni kerätä tilastot Xbox 360:n, PlayStation 3:n ja Wiin pelien saamista pisteistä. Kaikkia arvosanoja ei ole annettu alun perin tähtinä, mutta on silti mielenkiintoista katsoa, mihin esimerkiksi alustakohtaiset keskiarvot asettuvat.


Xbox 360 = XO = ><<> = kala

Yllä olevasta taulukosta (koottu 1.4.2010) näkee yksinkertaisen raakainformaation. Eniten pelejä on arvosteltu Xbox 360:lle, mikä ei sinänsä ole yllätys, onhan konsoli ollut markkinoillakin pisimpään. Wiille arvosteluita on kertynyt vähiten. Korkein pistekeskiarvio kuuluu PS3:lle, jolla on myös eniten viiden tähden pelejä suhteutettuna arvostelujen kokonaismäärään, peräti 16,8 prosenttia. Xbox 360:lla vastaavasti on nähty suurin määrä yhden tähden pelejä: 6,5 prosenttia. Microsoftin konsolin peleille on jaettu ehkä jopa hieman kyseenalaisen suuri määrä vitosia, jopa 32 kappaletta, ja nelosiakin piisaa huimat 89 kipaletta.

Ihanteellisessa tilanteessa arvosanojen keskiarvo olisi kolmen tienoilla ja kolmosen saaneita pelejä olisi eniten, koska KonsoliFINin järjestelmä sisältää kokonaisluvut yhdestä viiteen. Nollaa ei tueta. Taulukosta voidaan kuitenkin nähdä, että kaikilla alustoilla keskiarvo jää kivasti kolmosen päälle. Tulosta voi selittää useammalla tekijällä.

KonsoliFINin arvostelijat eivät ole ammattilaisia, eikä arvosanoja yritetäkään väkisin istuttaa samaan kaavaan. Jokainen pisteyttää pelit omien tuntemuksiensa mukaan. Varsinkin Xbox 360:n ja PS3:n arvosanajakauma on turhan vääristynyt nelosen ja vitosen suuntaan. Yllättäen XboxFINin ja PlayStationFINin sisällöntuottajista löytyy enemmän samoja henkilöitä kuin NintendoFINin ja PlayStationFINin tai NintendoFINin ja XboxFINin riveistä.

Kenties me jaamme hieman liian korkeita arvosanoja. Minä ainakin voin suorilta myöntää näin jälkiviisaana, että aina eivät annetut arvosanat natsaa muistikuvien tai pidemmän kaavan kautta saadun kokemuksen kautta. Yleensä pisteet ovat nimenomaan yläkanttiin, eikä mieleeni tule yhtäkään tapausta, jossa olisin mielestäni antanut pelille liian heikon arvosanan. Jatkossa pitäneekin yrittää valita arvosanoja puntaroidessa nimenomaan se pienempi tähtisikermä tekstin päätteeksi.

Toisaalta KonsoliFIN ei myöskään arvostele kaikkia pelejä. Alan kuumimmat julkaisut päätyvät lähes poikkeuksetta kirjoittajien syynättäväksi, mutta Crash Time 2:n, History Channel: The Battle for the Pacificin tai Vampire Rainin kaltaisia klassikoita harvemmin tutkitaan, elleivät ne tosiaan saavu toimitukseen maahantuojalta. Vampire Rain tosin saapui, ja Cubase tykkäsi. Ehkä on siis luonnollistakin, että keskiarvo jää hieman odotettua korkeammaksi.

Tietenkin jakaumaa voisi selittää myös pelien korkealla laadulla. Ehkä Wiille on vain julkaistu heikompia pelejä! Nojoo, moista päättelyä ei voi pitää uskottavana pitkällä tähtäimellä. Silti, tilanne ei ole niin hankala kuin ehkä odottaisi. Kokonaisuutena 3,37 tähden keskiarvo kuulostaa varsin järkevältä.

Kirjaudu kommentoidaksesi